به گزارش خبرنگار مهر، همایون کاظمی روز یکشنبه در کارگاه آموزشی بیماری های گندم که با حضور مدیران و کارشناسان فنی سازمان جهاد کشاورزی و بهره برداران و تولید کنندگان بذر استان در سالن اجتماعات این سازمان برگزار شد اظهار کرد: مهمترین و شایعترین بیماری محصول گندم در کشور؛ بیماری زنگ زرد گندم است که برای جلوگیری از تاثیر نامطلوب این بیماری در این محصول استراتژیک باید اصول فنی و کارشناسی و به زراعی در اراضی کشاورزی رعایت شود.
وی با بیان اینکه این بیماری در گندم زارها باعث بروز آسیب های جدی به این محصول می شود افزود: بیماری زنگ زرد در اراضی کشاورزی با شدت و ضعف های متفاوتی ظاهر می شود و روی ارقام حساس در شرایط آب و هوایی خاص به محض گرم شدن هوا از شدت بیماری و خسارت آن کاسته می شود.
محقق موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور به شرایط محیطی توسعه یا همه گیر شدن این بیماری در اراضی کشاورزی گندم اشاره کرد و گفت : دمای هوا در زمستان نقش مهمی در شروع اپیدمی زنگ زرد در بهار دارد همچنین اگر زمستان معتدل باشد و اوایل فصل بارش با شرایط محیطی مناسب و ارقام حساس کشت شده باشد احتمال اپیدمی شدن بیماری زیاد خواهد شد.
وی؛ زنگ سیاه و زنگ قهوه ای را نیز دو بیماری شایع در گندم ذکر کرد و بیان داشت : بیماری زنگ سیاه بیشتر در اواخر فصل زراعی همزمان با گرم شدن هوا گسترش می یابد و دمای مطلوب توسعه بیماری ۲۵ درجه سانتیگراد است.
کاظمی؛ استفاده از ارقام مقاوم در اقلیمهای مختلف، القای مقاومت «رقم حساس بدون دستکاری ژنتیک بتواند نسبت به بیماری واکنش دفاعی نشان دهد» ، کنترل شیمیایی بیماری و آزمایش و معرفی قارچ کش های مناسب جدید را از مهمترین راهکارهای مدیریت مناسب زنگ های گندم در اراضی کشاورزی برشمرد.
وی خاطر نشان کرد : زنگ زرد گندم تا ۷۳ درصد خسارت روی رقم حساس در صورت عدم کنترل می تواند داشته باشد.
کاظمی تصریح کرد: ارتباط با کنترل شیمیایی بیماری، دستیابی به بهترین زمان سمپاشی، همه گیر شدن بیماری، شبکه های مراقبت و کانون کوبی به محض مشاهده علائم بیماری در پیش آگاهی و پایش مدیریت بیماری های گندم نقش دارد.
در پایان این کارگاه آموزشی، کارشناسان، بهره برداران و تولید کنندگان بذر مسایل و مشکلات خود را مطرح و پاسخ کارشناسی به آنها ارائه شد.
نظر شما