۱۱ دی ۱۳۸۵، ۹:۱۵

/ گزارش خبری مهر از بحران در قاره آفریقا /

"سومالی" مهد جنگجویان شاخ آفریقا ؛ تداوم جنگ افروزی در سومالی زمینه ساز ورود غربیها

"سومالی" مهد جنگجویان شاخ آفریقا ؛ تداوم جنگ افروزی در سومالی زمینه ساز ورود غربیها

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل: پس از گذشت بیش از شش ماه از تصرف بخش اعظم سرزمین سومالی توسط نیروهای ائتلاف دادگاه های اسلامی، این ائتلاف در پی ورود هشت هزار نیروی ارتش منظم اتیوپی به خاک سومالی و حمایت آنها از نیروهای دولت انتقالی سومالی از عقب نشینی کرد، اما درگیری های شدید همچنان میان نیروهای دو طرف ادامه دارد.

به گزارش خبرگزاری مهر، دولت انتقالی سومالی اعلام کرده است ،کسانی که آنها را تروریستها نامید، از کشور سومالی اخراج خواهد کرد.

در حال حاضر نیروهای دولت انتقالی با حمایت نظامیان کشور اتیوپی به پیشروی خود به سوی شهر کیسمایو در جنوب سومالی به عنوان آخرین پناهگاه نیروهای دادگاههای اسلامی ادامه می دهند.

همزمان هزاران سومالیایی در پی تشدید درگیری ها از این کشور فرار کرده اند.

 
سومالی کشوری در شاخ آفریقا که بیشتر مرزهای آن بسوی دریا است، از فقیرترین کشورهای قاره آفریقا به شمار می رود که در سال 1991 میلادی در پی سقوط "محمد زیاده باره" دیکتاتور این کشور، اختلافات قبیله ای و قومی درآن دامن گرفت و کشمکش هایی را در این کشور بوجود آورد که منجر به بحران عظیمی شد.

این بحران تاکنون ادامه یافته و حتی دو سال پس از سقوط دولت باره و ورود نیروهای آمریکایی به خاک سومالی، درگیری ها نه تنها خاتمه نیافت، بلکه دامنه آن شدت بیشتری به خود گرفت.

ائتلاف دادگاه های اسلامی سومالی در سال 2006 میلادی پس از چهار ماه درگیری روز پنجم ماه ژوئن توانست حاکمان سومالی که مورد حمایت آمریکا قرار داشتند را از موگادیشو بیرون کند.

در درگیری ها در سومالی که حدود 15 سال ادامه دارد، بیش از 400 هزار نفر جان خود را از دست داده اند و میلیون ها نفر بی خانمان شده اند.پس از سال ها درگیری در سومالی، در سال 2004 میلادی، یک دولت انتقالی در این کشور تشکیل شد، اما به دلایل امنیتی مقر این دولت در شهر "بایدوا" مستقر شد. در شش ماه گذشته نیروهای دادگاه های اسلامی در پی تصرف موگادیشو تلاش بسیاری را برای اشغال شهر بایدوا نیز انجام دادند.

در همین حال می بینیم ارتش اتیوپی که از دولت انتقالی سومالی حمایت می کند برای حمله به نیروهای ائتلاف وارد خاک سومالی می شود و حتی فرودگاه های شهر موگادیشو را نیز با جنگنده های خود مورد حمله هوایی قرار می دهد.

منطقه شاخ آفریقا به عنوان گذرگاهی مهم برای جهانیان محسوب می شود بویژه اینکه در سر راه ارتباطی بین خلیج فارس و دریای مدیترانه و همچنین ارتباط دهنده دو گذرگاه ارتباطی تنگه هرمز و کانال سوئز قرار دارد

جالب است که پیشروی نیروهای دولت انتقالی با پشتیبانی ارتش اتیوپی با موجی از استقبال کشورهای غربی مواجه می شود.

این درحالی است که در پی ورود ارتش اتیوپی به خاک سومالی، اریتره نیز برای حمایت از نیروهای ائنلاف دادگاه های اسلامی شمار دو هزار سرباز را وارد خاک سومالی می کند، اما این کار ثمره ای ندارد.

روابط اتیوپی که اکثر ساکنان آن مسیحی هستند و اریتره که کشوری مسلمان است، از مدت های پیش تیره بوده و حمایت آنان از گروه های رقیب در سومالی ناشی از اختلاف نظر بین این دو کشور است.سومالی به لحاظ جغرافیایی از یک موقعیت راهبردی برخوردار است و در کل نیز منطقه شاخ آفریقا به عنوان گذرگاهی مهم برای جهانیان محسوب می شود بویژه اینکه در سر راه ارتباطی بین خلیج فارس و دریای مدیترانه و همچنین ارتباط دهنده دو گذرگاه ارتباطی تنگه هرمز و کانال سوئز قرار دارد.

هرچند که قاره آفریقا بطور کلی با مشکلات بسیاری ازجمله خشکسالی مواجه است، اما وضع سومالی در شاخ آفریقا به مراتب وخیم تر است.شاخ آفریقا به سرزمینی در تنگه "باب المندب" در کرانه قاره آفریقا گفته می شود. این منطقه که ازسوی جنوب به اقیانوس هند و از شمال به دریای سرخ محدود می شود، در برگیرنده کشورهای اریتره، سومالی، جیبوتی و اتیوپی است؛ البته برخی از کارشناسان سودان و کنیا را نیز جزو این منطقه می دانند.

سومالی به عنوان یکی ازبحرانی ترین کشورهای منطقه شاخ آفریقا برای اعضای شورای امنیت نیزاهمیت دارد. شورای امنیت  در همین راستا در جلسه ای ویژه به بررسی موضوع و شرایط فوق العاده و بحرانی سومالی پرداخت، اما اعضای این شورا در راستای تلاش برای برقراری صلح و آتش بس در این کشور به توافق نرسیدند.

درهمین حال، اتحادیه آفریقا خواستار خروج نیروهای اتیوپی ازسومالی شد. جالب توجه است که "عبدالله یوسف احمد" رئیس جمهوری دولت موقت سومالی نیز اخیرا از یک سوءقصد جان سالم بدر برد. انفجاری قوی در هنگام سخنرانی وی در پارلمان کشور به وقوع پیوست که مقامات امنیتی هدف بمبگذاران را رئیس جمهور عنوان کردند.

حدود هشت سال پس از سقوط دولت "زیاد باره" ، گروهی از سومالی های فارغ التحصیل دانشگاه های خارج از کشور اقدام به تاسیس دادگاه های اسلامی در این کشور کردند. در راس آنها، "شیخ شریف" فارغ التحصیل دانشگاه های سودان و شیخ "حسن طاهر عویس" تحصیل کرده در سعودی حضور داشتند. در حال حاضر 93 دادگاه اسلامی در سومالی وجود دارد که روسای این دادگاه ها، شورای اتحاد محاکم اسلامی را تشکیل می دهند و در راس آنها نیز شورای شیخ طاهر عویس قرار دارد.

پس از سال ها درگیری در سومالی، در سال 2004 میلادی، یک دولت انتقالی در این کشور تشکیل شد، اما به دلایل امنیتی مقر این دولت در شهر "بایدوا" مستقر شد. در شش ماه گذشته نیروهای دادگاه های اسلامی در پی تصرف موگادیشو تلاش بسیاری را برای اشغال شهر بایدوا نیز انجام دادند

دراین میان شاهد هستیم که تلاش نیروهای بیگانه جهت سودجویی درسومالی و درگیری و افتراق میان ارتش این کشور بر وخامت اوضاع افزود و تلاش‌ های کشورهای خارجی نیز برای حل معضلات سومالی غالبا با شکست مواجه شده ‌است.

باوجود تمامی این بحران ها و نابسامانی های موجود در سومالی، اما از لحاظ قانونی، حکومت این کشور همچنان جمهوری باقی مانده است.سومالی مساحتی بالغ بر 630 هزار کیلومتر مربع دارد. جمعیت آن حدود هفت میلیون و 500 هزار نفر است. پایتخت این کشور موگادیشو و زبان اصلی مردم سومالیایی می باشد. ساکنان سومالی به ادیان اسلام و مسیحیت گرایش دارند.

اکنون و همزمان با موج حملات و کشتار در سومالی، موجی از نگرانی در جهان بوجود آمده  و بسیاری از مقامات کشورهای مختلف نسبت به این مسئله ابراز نگرانی کرده و خواستار پایان این درگیری ها شده اند. درهمین حال، سازمان کشاورزی و خواروبار سازمان ملل متحد هشدار داد که میلیون ها نفر در کشورهای شاخ آفریقا بویژه سومالی گرسنگی می کشند.

تنها در سومالی 2 میلیون نفر به کمک های غذایی فوری نیاز دارند. کمبود مواد غذایی این کشور را با مشکلات بسیاری روبه رو کرده است.

نمای شاخ آفریقا از فضا

جالب توجه است که سومالی سرزمینی غنی از معادن مختلف ازجمله سنگ آهن، ژیپس و اورانیوم است که به علت عقب ماندگی های فناوری و نبود امکانات و کارشناسان فنی، بی بهره مانده اند.

فنلاند به عنوان رئیس کنونی اتحادیه اروپا، درگیری ها و بمباران شهرهای سومالی را که به کشته شدن بسیاری از غیرنظامیان و بروز جنگ تمام عیار در این کشور منجر شده است را محکوم کرد و خواستار پایان آن شد.

وزیر امور خارجه مصر نیز ضمن ابراز نگرانی کشورش از افزایش درگیری ها در سومالی، از طرفین درگیر در این کشور خواست برای رفع درگیری ها و خونریزی به پای میز مذاکره بیایند.

باید به این موضوع توجه کامل داشت که بحران موجود در سومالی در وضعیتی که شرایط مشابه آن در کشورهای دیگر شاخ آفریقا نیز وجود دارد، این احتمال تقویت می کند که دامنه درگیری ها به تمامی کشورهای این منطقه کشیده شود و در این راستا مطمئنا شاهد حضور نیروهای غربی در این کشور به بهانه حفظ آرامش و برقراری صلح نیز خواهیم بود.

کد خبر 428748

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha