۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۲۱:۳۴

موافقتنامه توسعه میدان نفتی کرنج امضا شد

موافقتنامه توسعه میدان نفتی کرنج امضا شد

شرکت ملی مناطق نفت‎خیز جنوب و کنسرسیوم پرگس به منظور توسعه و پشتیبانی بهره‎برداری میدان نفتی کرنج در قالب الگوی قراردادی نفت‌خیز جنوب موافقت‎نامه همکاری امضا کردند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نفت، شرکت ملی مناطق نفت‎خیز جنوب و کنسرسیوم پرگس (PERGAS) به منظور توسعه و پشتیبانی بهره‎برداری میدان نفتی کرنج در قالب الگوی قراردادی نفتخیز جنوب موافقت‎نامه همکاری (HOA) امضا کردند.

این موافقتنامه عصر امروز (چهارشنبه، ۲۶ اردیبهشت ماه) با حضور وزیر نفت و جمعی از مدیران ارشد این وزارتخانه و رابرت مک‎ایر، سفیر انگلیس در ایران، میان بیژن عالی‎پور، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب و کالین رولی، رئیس کنسرسیوم پرگس امضا شد. 

بر اساس این گزارش، در صورت به قرارداد رسیدن موافقتنامه امروز، امکان دستیابی به تولید روزانه حداکثر ۲۰۰ هزار بشکه و تولید تجمعی حدود ۶۵۵ میلیون بشکه طی ۱۰ سال آینده از این میدان فراهم می‎شود که هزینه‌های سرمایه‎ای مستقیم آن معادل ۱۱۶۷ میلیون دلار و هزینه‎های غیرمستقیم معادل ۱۸۷ میلیون دلار برآورد شده است. 

مهمترین بخش‌های شرح کار این قرارداد، فشارافزایی مخزن تا فشار اولیه با افزایش حدود ۳ برابری تزریق گاز نسبت به وضع کنونی، احداث ایستگاه‎های تراکم و تزریق گاز با ظرفیت ۸۰۰ میلیون فوت مکعب در روز، ساخت تاسیسات جمع آوری و انتقال گاز همراه با ظرفیت ۲۸۰ میلیون فوت مکعب در روز، ساخت کارخانه نمک‎زدایی با ظرفیت ۱۱۰ هزار بشکه در روز، حفاری ۳۵ حلقه چاه در مخازن آسماری و پابده (شامل چاه‎های تولیدی عمودی، انحرافی و افقی،  مشاهدهای، تزریق گاز و تزریق پساب)، حفاری ۲ حلقه چاه توصیفی در مخزن پر فشار گازی خامی با هدف ظرفیت‌سنجی تولید گاز از این مخزن، تعمیر ۱۵ حلقه چاه با دکل و بهینه سازی چاه‎ها و تاسیسات موجود است. همچنین به منظور تهیه برنامه جامع ازدیاد برداشت (EOR)، شبیه سازی و اجرای پایلوت در میدان به مدت پنج سال صورت می‌گیرد که در نتیجه این مطالعات اجرای پروژه جامع ازدیاد برداشت در صورت توافق طرفین انجام خواهد شد.

با اجرای کامل این طرح، ضمن افزایش ظرفیت تولید نفت خام کشور، زمینه های اشتغال گسترده در استان خوزستان ایجاد شده و بازار کار مناسبی به وجود خواهد آمد. از این رو انتظار می‎رود کنسرسیوم پرگس با مدیریت مناسب پروژه و همکاری با شرکت‎ها و سازندگان تجهیزات داخلی و بین المللی، زمینه جذب سرمایه و فناوری‌های لازم در بخش‎های افزایش ضریب بازیافت، شیوه‎های نو حفاری و دیگر بخش‎های ذیربط را ایجاد و برای پیاده سازی آن تلاش کند. 

میدان کرنج که اثبات وجود نفت در آن به سال ۱۳۴۲ بازمی‎گردد، دارای ۱۱ میلیارد بشکه ذخیره نفت درجا در مخازن آسماری و پابده است. تولید از این میدان در سال ۱۳۴۳ آغاز شده و هم‎اکنون روزانه بیش از ۱۲۰ هزار بشکه نفت از آن برداشت می‎شود. این میدان که در فاصله ۱۱۰ کلیومتری جنوب شرق اهواز واقع است، جزو میان‌هایی است که عملیات تزریق گاز با هدف ازدیاد برداشت در آن از سال ۱۳۷۱ آغاز شده و کماکان ادامه دارد.

نخستین تفاهم‎نامه و قرارداد محرمانگی مبتنی بر چارچوب قراردادی شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب، سوم آذرماه سال ۱۳۹۵ بین این شرکت و کنسرسیوم پرگس متشکل از شرکت‎های بین‎المللی امضا شد که با هدف مطالعه ۲ میدان کرنج (مخازن آسماری، پابده و خامی) و شادگان (مخازن آسماری و بنگستان) در دستور کار قرار گرفت.

چارچوب قراردادی شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب به پیشنهاد این شرکت و با موافقت و ابلاغ وزیر نفت تدوین شد و پس از تصویب در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران قابلیت اجرا پیدا کرد. این چارچوب قراردادی در مسیر الگوی جدید قراردادهای نفتی و منطبق با کلیات آن و در جزئیات تابع شرایط میدان‌ها و ساختار فنی و تخصصی شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب است که برای نخستین بار در صنعت نفت اجرا می‌شود.

چهار میدان ‍پارسی، کرنج، رگ سفید و شادگان شامل ٩ مخزن برای توسعه بر اساس چارچوب قراردادی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در نظر گرفته شده‎اند که از این میان، امروز موافقتنامه توسعه میدان کرنج با کنسرسیوم پرگس امضا شد.

شرکت PERGAS انگلیس (فعال در حوزه مهندسی و مدیریت سرمایه گذاری در صنعت نفت)، شرکت AGR نروژ (فعال در حفاری و طراحی مهندسی)، شرکت SPEC خاورمیانه (فعال در زمینه ساخت مجتمع‌های بهره‎برداری)، شرکت Oilserv خاورمیانه (فعال در عملیات بالادستی)، شرکت LOOBY انگلیس (فعال در ساخت تجهیزات سطح الارضی)، شرکت ملی نفت فیلیپین (PNOC)، شرکت Standard Handson انگلیس (فعال در زمینه مالی و سرمایه‌گذاری) و دانشگاه صنعتی شریف، کنسرسیوم پرگس را تشکیل می‌دهند که شرکت PERGAS مدیریت این کنسرسیوم را بر عهده دارد.

کنسرسیوم بین‌المللی پرگس پیش از این اعلام کرده بود که این کنسرسیوم با هدف توسعه میدان‌های هیدروکربوری در منطقه غرب آسیا و به‌ویژه در مناطق نفت‌خیز ایران و از ۱۱ شرکت اروپایی، آسیایی و کانادایی تشکیل شده است که در حوزه‌های مختلفی از بالادست تا پایین‌دست صنعت نفت فعالیت دارند و در این زنجیره کامل، برای سرمایه‌گذاری، آموزش و انتقال فناوری در صنایع نفت و گاز ایران و همچنین برای همکاری با شرکت‎های اکتشاف و تولید ایرانی آمادگی کامل دارند و می‌توانند به‌عنوان هاب انتقال فناوری به این شرکت‎ها نقش‎آفرینی کنند.

کد خبر 4299047

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha