به گزارش خبرنگار مهر، این کتاب برشی از دایره المعارف جهان نوین اسلام آکسفورد است.
در واقع اثر حاضر ترجمه ای است از مدخل حقوق «Law» این دایره المعارف که طی چهار مقاله در آن دایره المعارف به آن پرداخته شده است.
پروفسور سید حسن امین استاد دانشگاه گلاسکو کالیدونیان انگلستان و مترجم اثر حاضر در خصوص این مدخل می آورد:
«مدخل «حقوق» در «دایرةالمعارف جهان نوین اسلام آکسفورد» به تعامل بین حقوق اسلامی و دین، اختصاص دارد و شامل چهار مقاله است:
۱) اندیشه حقوقی و فقه، تألیف: نورمن کالدر
۲) مذاهب فقهی اهل سنّت، تألیف: فرهت جی. زیاده
۳) مذاهب فقهی شیعه، تألیف: عبدالعزیز ساشدینا
۴) اصلاحات فقهی- حقوقی جدید، تألیف: آن الیزابت مایر
مقالۀ اول، تطور تاریخی نظام حقوقی را در جهان اسلام بررسی میکند و به نوعی، بدیل کتاب مستطاب «ادوار فقه» تصنیف استاد ما جامعالمعقول و المنقول زندهیاد استاد محمود شهابی و نیز بخش اسلام «تاریخ حقوق ایران» تألیف این بنده است، با نگاهی مدرن و متفاوت از منظر یک پژوهشگر اروپایی. من این بخش را یک بار با اصلاحاتی اندک و توضیحاتی مختصر در ماهنامه حافظ (شمارهی ۲۲ در دی ۱۳۸۴) منتشر کردهام اما در این کتاب ترجیح دادم که ترجمه متن هر چهار مقالهام را به همان صورتی که در ترجمه چهارجلدی دایرةالمعارف جهان نوین اسلام با ویراستاری حضرات استادان حسن طارمی، محمد دشتی و مهدی دشتی به چاپ رسیده است، منتشر کنم و هرجا این بزرگواران حاشیهای را بر متن افزودهاند، آن حاشیهها و یادداشتها را بیدخل و تصرف نقل کنم و نقش خود را از حد یک مترجم بالاتر نبرم.
مقاله دوم ظهور مذاهب فقهی را در میان اهل سنّت و مقاله سوم مذاهب فقهی شیعیان را بررسی میکند و مقاله چهارم، تحلیلی از اصلاحات حقوقی و انعطافپذیری احکام فقهی در جهان اسلام در قرنهای سیزدهم و چهاردهم هجری/ نوزدهم و بیستم میلادی به دست میدهد.
این بخش اخیر ناظر به اصلاحات فقهی/حقوقی در جهان اسلام برای قانونگذاران و حقوقدانان ایران، اهمیت بیشتری دارد زیرا اجازه میدهد که تجارب مشابه ملل مختلف جهان اسلام در برخورد با دغدغههای امروز جهان، در سطوح ملی، منطقهای و بینالمللی، مطرح و راهکارهای تجربه شده تبیین شود.»
نظر شما