به گزارش خبرنگار مهر، نشست بررسی برنامههای ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم با حضور محمد انجم شعاع معاون هماهنگی و نظارت راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
انجم شعاع با اشاره به اینکه بر مبنای سند راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم باید ۱۰ میلیون حافظ قرآن کریم تا سال ۱۴۱۴ در کشور داشته باشیم، افزود: برای اینکه افق روشنتری داشته باشیم، مقرر شد تا افق ۱۴۰۴ یعنی هشت سال آینده به سه و نیم میلیون حافظ قرآن کریم در کشور برسیم.
وی بیان کرد: برای اینکه یک عزم راسخ و یک اراده محکم در سطح ملی شکل بگیرد مجبور بودیم در ستاد راهبری طرح ملی حفظ، اقدامات ملی را ذیل راهبردها تعریف کنیم تا تمامی دستگاهها درگیر این کار شوند. برای مشخص شدن دستگاهها بررسیهایی صورت گرفت و ۱۵ دستگاه شناسایی شدند که مجموع دستگاهها در این طرح به اضافه دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی به عدد ۱۶ رسید و این ۱۶ دستگاه، متولی امر حفظ قرآن کریم شدند. در ادامه نیز این دستگاهها ۱۹۲ اقدام ملی را پیشنهاد دادند.
دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم با تأکید بر اینکه در این موضوع نگاه ابلاغی نبود، بلکه آنچه حاکم بود این بود که دستگاهها ظرفیت خود را به کار بگیرند، به ادامه دار بودن فعالیتهای ستاد اشاره کرد و گفت: هفته گذشته جلسهای به حالت اردویی برگزار شد و اکثر دستگاهها حضور داشتند. در این بین سه دستگاه بسیج، اتحادیههای قرآنی و آموزش و پرورش حضور نداشتند. دلیل عدم حضور آموزش و پرورش موجه و به علت برگزاری مسابقات قرآن و جشنواره قرآنی فرهنگیان بود، اما علت عدم حضور اتحادیهها با توجه به مشکلاتی که وجود دارد، نیمه موجه بود.
دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم به عملکرد دستگاهها در زمینه طرح ملی حفظ قرآن کریم اشاره کرد و افزود: در بین دستگاهها نمره عالی را به سازمان اوقاف و امور خیریه میدهم که از بهمن ماه سال قبل کارهای بزرگی را انجام داد. شاید کمترین مشکل را با طرح ملی حفظ قرآن با این مجموعه داشتهایم. صدا و سیما نیز اگرچه دیر، اما با تمام ظرفیت وارد کار شد و نه تنها شبکههای تخصصی بلکه دیگر شبکهها نیز وارد کار شدهاند.
وی بیان کرد: در هفتمین جلسه ستاد، مسیر ما در این زمینه مشخص شد و قرار شد در سال ۹۷ تمام دستگاهها هیچ برنامه جدیدی را به غیر از جزء ۳۰ قرآن کریم انجام ندهند. در همین راستا طرح قرآنی ۱۴۵۲ که در سالهای گذشته با محوریت سورههای کوتاه یا سورههای خاص بود، امسال تغییر رویکرد داده و حفظ جزء ۳۰ قرآن کریم را محور فعالیت خود قرار داده است. همچنین تغییر دیگر این طرح اجرای آن در طول سال است، در گذشته طرح ۱۴۵۲ تنها در ماه مبارک رمضان یا فصل تابستان اجرا میشد، اما امسال تا پایان سال ادامه دارد.
انجمشعاع اظهار کرد: در کنار تقسیمبندی سورههای محور این طرح، دو کمیته محتوایی شکل گرفت که قابل پذیرش واقع نشد و نهایتاً دو کارگروه در قم کار طراحی محتوایی را برعهده گرفتند. بر همین اساس اگر ملاحظه شود متوجه خواهیم شد که ستاد راهبری راکد نبوده و در قالب کمیته محتوایی فعالیت داشته است.
دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم در ادامه به ابلاغ موضوع مکلف بودن تمامی دستگاهها در چارجوب طرح ملی حفظ قرآن کریم اشاره و اظهار کرد: برای تهییج مخاطبان جوایزی را پیشبینی کردهایم که به جهت مشکلات بودجهای بخش عظیمی از این جوایز از منابع غیر رسمی تهیه شده است که امیدواریم این کار صورت بگیرد. قرار بر این شد تا جوایز بالاتر از خودرو ملی باشد، اما برای گره نخوردن با مسائل مادی این موضوع رد شد و لذا بزرگترین هدیه معنوی سال ۹۷ قرآنهایی از آستان قدس رضوی خواهد بود که تقدیم برگزیدگان میشود.
انجمشعاع تأکید کرد: در طرح ملی حفظ قرآن کریم هیچ دستگاهی از منظر ما غافل نمانده است به گونهای که حتی برای اعتاب مقدس بزرگ نیز همچون آستان قدس رضوی، شاه چراغ و ... برنامه ویژه تدارک دیدهایم. امیدواریم به همت این اعتاب، حلقات قرآنی پایهگذاری شود. علاوه بر چهار مجموعه بزرگ، بیش از ۲۷۰۰ امامزاده نیز ساماندهی شدهاند تا در این طرح به کار گرفته شوند.
وی در ادامه صحبتهای خود اذعان کرد: یکی از مسائلی که از ابتدا دغدغه ما بود فقدان آمار روشن برای برنامهریزی بود. لذا توافق شد تا در مرحله اول تجمیع اطلاعات همه دستگاههای بزرگ را انجام دهیم و اولین آمار تجمیعی در فروردین ماه رونمایی شد. پس از آن مشخص شد که دارایی ما بیشتر از یک دهم سند نبود.
دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم در ادامه به سامانه حفظ قرآن کریم که طی روزهای گذشته دچار مشکل شده بود اشاره و اظهار کرد: سامانهای با عنوان hefziran.ir رونمایی شد تا آمار در آنجا قرار بگیرد. مانند بسیاری از سامانههای فرهنگی این سامانه نیز مورد حملههای اطلاعاتی بسیار زیادی قرار گرفت بنابراین با تأکید بر محفوظ بودن اطلاعات مخاطبان، فعالیت سامانه متوقف شد که البته چندان طولانی نبود.
وی گفت: نکته اساسی که در مورد این سامانه وجود داشت این بود که بخشی از اطلاعات مندرج در سامانه با اطلاعات مندرج در ثبت احوال مغایرت داشت، لذا مکاتباتی با سازمان ثبت احوال صورت گرفت و حدود یک ماه طول کشید تا موافقت اصولی ثبت احوال برای بررسی اطلاعات به دست بیاوریم که این بررسی طی هفته آینده عملیاتی خواهد شد.
انجم شعاع با بیان اینکه سامانه حفظ از دو هفته آینده برای تکمیل اطلاعات خود فراخوان خواهد داد، گفت: امیدوارم بتوانیم در نیمه ماه آینده داشبورد کار را داشته باشیم به این معنی که به صورت روزانه آمار تعداد حفاظ و بهروز شدن مقدار محفوظات آنها را داشته باشیم. بعد از اینکه این اقدام آماده شد با هماهنگی وزارت ارتباطات اطلاعرسانی از طریق سامانه پیامکی انجام خواهد شد.
دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم همچنین به مسئولیت سازمان تبلیغات اسلامی برای تدوین آییننامه سنجش افراد حاضر در طرح ملی حفظ اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه آزمون تخصصی حفظ قرآن کریم برعهده سازمان تبلیغات اسلامی است و از آنجایی که در طرح ملی حفظ به دنبال حفاظ تخصصی به معنایی که در آن آزمون مورد نظر است، نیستیم، لذا جلساتی برای تدوین آییننامه سنجش و ارزشیابی برگزار شد. بعد از نهایی شدن این آییننامه گام بزرگی در جلوگیری از موازی کاری در دستگاهها برداشته خواهد شد. آنچه که در پیشنویس پیشبینی شده است بیش از چهار هزار مرکز میزبان آزمون خواهند بود و بیش از ده هزار ممتحن خواهیم داشت. لذا بعد از اتمام حفظ حفاظ میتوانند به مراکز مراجعه کنند.
وی افزود: نکته مهمی که در آزمون متمرکز، پیشبینی شده است، فهم حداقلی از آیات مد نظر قرار گرفته است. انتظار داریم یک حافظ قرآن حداقل بتواند لغات پرکاربرد قرآن کریم را که حدود ۷۵ درصد لغات قرآن را شامل میشود یاد بگیرد و فهم حافظ به درکی از معنا و مفهوم برسد. در واقع این آیین نامه یک خط آموزشی به ما خواهد داد.
دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آیا کمی بودن و ارائه آمار بواسطه فرموده رهبری بر تربیت ده میلیون حافظ تا چه میزان اثر گذار بوده است گفت: اعداد و ارقام یک چشم انداز کمی است چرا که در کشورهای اسلامی عدد ها باعث رقابت بین کشورهای اسلامی می شود. ما این امر را که عمل به قران باید در جامعه فراگیر شود میپذیریم و در خواستمان از مسئولین است که برای کاهش آسیب های اجتماعی بر روی برنامه های قرانی تمرکز کنند چرا که در دیگر کشورهای اسلامی هر مقدار حافظان قرآن آنها افزایش پیدا میکند میزان جرم نیز به تبع آن کاهش می یابد.
انجم شعاع ادامه داد: هدف ما حفظ قرآن به تنهایی نیست حفظ به تنهای مبنا نیست و امیدوار هستیم از طریق حفظ قرآن مقدمه ی عمل به آموزه های قرآنی را فراهم کنیم.
انجمشعاع در پایان به ارائه آماری از تعداد حافظان قرآن کریم در کشور اشاره و اظهار کرد: یک میلیون و ۱۲ هزار نفر حافظ قرآن در سامانه ثبت شده است که البته شامل نیم جزء به بالا میشود. در این بین سهم تعداد حفاظ نیم جزء حدود ۶۰ درصد این آمار است. در خوشبینانهترین حالت تعداد حفاظ کل قرآن کریم در کشور ۲۰ هزار نفر است در حالی که در کشور ترکیه آمار ۲۲۰ هزار نفر حافظ کل قرآن کریم ثبت شده است. در کشوری مانند لیبی نیز یک میلیون و در عربستان نیز ۱۲۵ هزار نفر حافظ کل قرآن ثبت شده است.
در این نشست انجم شعاع طی سخنانی بااشاره به آمار کمی برنامههای نهادهای مختلف در طرح ملی حفظ قرآن گفت: در جلساتی که با نهادهای مختلف داشتیم به جز بسیج و آموزش و پرورش تعداد ۱ میلیون ۴۵۰ هزار نفر قرار است توسط نهادهای مختلف در طرح ملی حفظ در سال ۱۳۹۷ مشارکت داشته باشند.
وی ادامه داد: وزارت ارشاد مکلف شده در جلساتی با سازمان امور استخدامی امتیازات شغلی و استخدامی برای کارمندان حافظ قرآن در نظر بگیرند تا از این طریق مشوقی برای حفظ قرآن ایجاد شود.
انجمشعاع از ضرورت همافزایی دستگاههای مختلف در زمینه تربیت حافظان قران خبر داد و گفت: در حوزه مسجد ۸ دستگاه فعالیت قرآنی میکنند که در این زمینه امروز اولین جلسه برای هماهنگی و همافزایی آنها در طرح ملی حفظ تشکیل شد، همچنین در حوزه استعدادهای درخشان قرآنی هم شورای عالی قرآن، سازمان تبلیغات، وزارت ارشاد و آموزش و پرورش طرحهایی دارند که ضرورت دارد در این زمینه هم هماهنگیهایی ایجاد شود.
نظر شما