خبرگزاری مهر، گروه جامعه-ناصر جعفرزاده: اواخر سال ۹۵ که پس از پیگیریهای معاونت وقت جوانان وزارت ورزش و جوانان انتخابات مجامع استانی سازمانهای مردم نهاد برگزار شد، کمتر کسی گمان می کرد همین مساله موجب چالشی بزرگ در وزارتخانه ای شود که همواره متهم به این بود که جوانان را به حاشیه رانده است. اما در نهایت طولانی شدن مراحل اجرایی و تصویب اساسنامه مجمع ملی سازمانهای مردم نهاد جوانان موجب تذکر ۷۰ نماینده مجلس به رئیس جمهور شد. همچنین نمایندگان مجلس با محوریت فراکسیون جوانان، طرح سوال از وزیر ورزش و جوانان در همین رابطه را مطرح کرده اند و مسعود سلطانی فر باید به زودی در جلسه کمیسیون تخصصی حاضر و به ابهامات نمایندگان پاسخ دهد. موضوعی که در صورت عدم اقناع نمایندگان می تواند به طرح سوال از وزیر در صحن علنی هم منجر شود.
ماههای پایانی سال ۹۵ همزمان با داغ شدن تنور انتخابات ریاست جمهوری، انتخابات مجمع ملی جوانان به صورت سراسری در تمام استانهای کشور از سوی وزارت ورزش و جوانان با حضور ناظران و با شیوه نامه مشخص و با مشارکت ۲ نماینده از هر سازمان مردم نهاد جوانان برگزار شد. از هر استان تعدادی از نمایندگان سمنها (بین ۷ تا ۱۱ نفر) به عنوان اعضای مجامع استانی سازمانهای مردم نهاد برگزیده شدند و برای اعضا اعتبارنامه رسمی صادر شد.
جوانان انتظار داشتند پس از انتخابات استانی بلافاصله روند شکل گیری مجمع ملی و تصویب اساسنامه آن انجام شود اما برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این موضوع را به پس از انتخابات موکول کرد. پس از انتخابات هم با تغییر و تحولات دولت، تغییر معاون جوانان و روی کار آمدن محمدمهدی تندگویان، بار دیگر تشکیل مجمع ملی جوانان با تاخیر مواجه شد. بهمن ماه سال ۹۶ پس از گذشت یکسال از تشکیل مجامع استانی، در نهایت ۲۴۰ عضو مجامع از ۳۱ استان کشور در شیراز گردهم آمدند و پس از چند روز بحث و بررسی، اساسنامه مجمع ملی را نوشتند تا در حضور معاون اول رئیس جمهور، ۶ عضو کابینه و نمایندگانی از مجلس شورای اسلامی، از این اساسنامه رونمایی شود. در همان زمان معاون جوانان وزیر ورزش و جوانان قول داد که به زودی مجمع ملی جوانان با دستور رئیس جمهور شکل می گیرد و اساسنامه آن در نظام اداری کشور جاری می شود.
رونمایی از اساسنامه مجمع ملی جوانان اگرچه گام مهمی برای تشکیل نخستین مجمع ملی سازمانهای مردم نهاد به شمار می رفت اما در عمل به یک سند تبدیل شد که با گذشت بیش از ۶ ماه هنوز از سوی دولت تصویب و جنبه عملیاتی کسب نکرده است.
محمدجواد خانپور نماینده منتخب سمنهای جوانان استان مازندران در همین رابطه به خبرنگار مهر، گفت: با اینکه معاون جوانان وزارت ورزش قول تشکیل شورای عالی جوانان و مهر تایید رئیس جمهور بر اساسنامه مجمع ملی جوانان را می داد و صحبت از این بود که تا پایان بهار ۹۷ اساسنامه به تصویب برسد، اما این اتفاق نیفتاد و پیگیری سمنها موجب شد که تندگویان، در پاسخ به مطالبه سمنها، شهریور ۹۷ را به عنوان زمان تصویب نهایی اساسنامه اعلام کند که با توجه به شرایط فعلی و ابهامات موجود، به نظر نمی رسد که وعده شهریورماه هم محقق شود.
وی با اشاره به پیگیریهای مجلس در این خصوص گفت: این پیگیریها تا حدی سبب شده است که مسئولان وزارت ورزش و جوانان توجه بیشتری به موضوع داشته باشند. البته مسئولان در وزارت ورزش می گویند موضوع برای تصویب به وزارت کشور ارجاع شده اما تا جایی که ما اطلاع داریم هیچ مذاکره ای با وزارت کشور در مورد این مجمع نشده است. همان زمان که انتخابات مجامع برگزار شد هم وزارت کشور اطلاعی نداشته و دخیل نبود و حتی طرف مشورت قرار نگرفت. حتی یک کارشناس از وزارت کشور به عنوان نماینده دستگاه در هنگام تصویب دعوت نشده بود؛ حالا چطور موضوع را به وزارت کشور ارجاع می دهند؟ این تعلل وزیر ورزش است که باید اساسنامه را به هیات دولت یا شورای عالی جوانان ببرد تا رسما شکل بگیرد.
نماینده منتخب سمنهای جوانان استان مازندران اضافه کرد: در جلسات با نمایندگان سازمانهای مردم نهاد هر وقت بحث مجمع می شود سلطانی فر جواب درستی نمیدهد و موضوع را به تندگویان حواله میدهد و به نظر می رسد وزیر ورزش و جوانان در این زمینه دغدغه ای ندارد. این زیبنده دولت نیست که انتخاباتی با این وسعت را به صورت رسمی برگزار کند اما در تصویب نهایی آن ۱۸ ماه تعلل کند. معتقدم وزارت ورزش در این خصوص بیتدبیری انجام داده است.
وزارت کشور پاسخگوی وعده های معاونت جوانان نیست
خانپور با بیان اینکه جوانان و اعضای سمنها به دلیل همین تعللها خیلی ناامید شده اند، تاکید کرد: جوانان وقتی می بینند در حوزهای که پیچیدگی خاصی ندارد چنینی بیتدبیری بزرگی رخ میدهد از خود میپرسند در دیگر حوزهها که در دید جوانان و رسانه ها نیست چه اتفاقاتی میافتد؟ امیدواریم وزیر روی وعدهای که داده بایستد و تا شهریورماه مجمع ملی را شکل بدهد.
وی با اشاره به اینکه جوانان در استانهای مختلف این مطالبه را از نمایندگان مجلس خود دارند گفت: در پی همین چانه زنی ها، ۷۰ نماینده مجلس به رئیس جمهور و وزیر ورزش به خاطر همین بی توجهی تذکر دادند. هفته گذشته هم موضوع سوال از وزیر ورزش و جوانان پیش آمد. با این حال مسئولان وزارت ورزش معتقدند موضوع از وزارت کشور پیگیری شود اما بیراهه است و به نتیجهای نمیرسد. بعید میدانم چنین موضوعی در مجلس پیگیری شود زیرا وزارت کشور تعهد و مسئولیتی در این مورد ندارد. چرا وزیر کشور باید برای وعده نداده پاسخگو باشد؟
نماینده منتخب سمنهای جوانان استان مازندران با بیان اینکه در شرایط فعلی سمنها دچار سردرگمی شده اند، افزود: نتیجه شکل گیری مجمع ملی جوانان تقویت مشارکت اجتماعی است. در غالب این مجمع جوانان می توانند با مسئولان استانی و دولتی بنشینند و نظرات خود را بیان کنند. تشکیل این مجمع می تواند بستری باشد برای ارتباط قویتر جوانان و فعالان سازمانهای مردم نهاد با مسئولان اجرایی کشور. اگر مجمع شکل بگیرد و جوانان با پشتوانه اداری و قانونی وارد شوند میتوانند ایدههای خود را مطرح کنند. این مجمع یک پل ارتباطی کارآمد برای تقویت رابطه حاکمیت با سمنها به شمار می رود که نیاز امروز کشور است.
وزارت ورزش و جوانان در حالی وزارت کشور را مسئول تصویب نهایی اساسنامه مجمع ملی سازمانهای مردم نهاد می داند که مسئولان در وزارت کشور می گویند تاکنون هیچ درخواستی از این وزارتخانه برای تصویب اساسنامه نشده و اساسا تا به این لحظه مکاتبه ای هم انجام نشده است.
در همین رابطه کمال اکبری، معاون مشارکتهای اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور با اعلام آمادگی وزارت کشور برای تصویب اساسنامه مجمع ملی سازمانهای مردم نهاد در چارچوب قوانین و مقررات کشور، تاکید کرد: هر موقع اعلام کنند ما این آمادگی را داریم. اگر معاونت ساماندهی امور جوانان معتقد است که مکاتباتی در این زمینه انجام شده، اگر نامه ای مبنی بر ارسال دارند رسانه ای کنند زیرا من تاکنون نامه ای در این زمینه ندیده ام.
تذکر کتبی نمایندگان مجلس به رئیس جمهور و وزیر ورزش و جوانان
سیده حمیده زرآبادی عضو فراکسیون جوانان مجلس شورای اسلامی هم با تایید تذکر نمایندگان به رئیس جمهور در پی تعلل وزارت ورزش در تشکیل مجمع ملی سازمانهای مردم نهاد به خبرنگار مهر، گفت: با توجه به اینکه تشکیل این مجمع یکی از مطالبات جوانان در استانهای مختلف و یک مطالبه ملی است، یک تذکر کتبی با امضای ۷۰ نماینده به رئیس جمهور و وزیر ورزش و جوانان داده شد.
وی افزود: برای نمایندگان سوال است که چرا با وجود مشارکت هزاران جوان از سراسر کشور و انتخاب مجامع استانی جوانان، مجمع ملی تشکیل نشده است. نمایندگان مجلس با محوریت اعضای فراکسیون جوانان همچنین طرح سوال از وزیر ورزش و جوانان در این خصوص را مطرح کردهاند که سلطانی فر باید به زودی با حضور در کمیسیون تخصصی به این سوال پاسخ دهد.
وعده های غیر عملی وزارت ورزش، موجب بی اعتمادی جوانان می شود
نماینده مردم قزوین در مجلس با اشاره به پیگیریهای نمایندگان از وزیر ورزش و جوانان تاکید کرد: وزارت ورزش مساله را طوری بیان می کند که گویی وزارت کشور باید این اساسنامه را تایید میکرد و تعلل انجام داده است. البته توضیحات وزارت ورزش قانع کننده نیست. وقتی جلسه ای با حضور اعضای کابینه برگزار می شود و احکامی برای جوانان صادر می شود، چطور ممکن است وزارت ورزش بدون هماهنگی این کار را انجام داده باشد. اگر مشکل ناهماهنگی باشد ایراد وزارتخانه را بیشتر نشان میدهد زیرا کاری را انجام دادهاند که پیش بینیهای قبلی را انجام ندادهاند. فراکسیون جوانان پیگیر موضوع است تا هرچه زودتر مجمع ملی جوانان شکل بگیرد و وزیر ورز و جوانان باید در جلسه کمیسیون حاضر شود و به سوال پاسخ دهد.
زرآبادی خاطرنشان کرد: یک کوتاهی و سستی از سوی وزارت ورزش و جوانان اتفاق افتاده است. اگر هرچه سریعتر کوتاهی را برطرف کنند نمایندگان مجلس قانع می شوند و مطالبات جوانان به نحو شایسته پاسخ می گیرد.
وی با اشاره به قول معاون ساماندهی امور جوانان هنگام رونمایی از اساسنامه مجمع ملی در خصوص امضای رئیس جمهور پای این اساسنامه گفت: وزارت خانه ای که پیگیر مطالبات جوانان است باید نسبت به قوانین و فرآیندها دید بهتری داشته باشد. اینکه ما قولی بدهیم که عملی نیست و پس از چند ماه با فشار نمایندگان مجلس بگوییم مشکل از سوی وزارت کشور است جنبه خوبی ندارد. در آن جلسه نمایندهای از وزارت کشور حضور نداشته است. این برای شأن و جایگاه وزارتخانه مناسب نیست که بعد از تذکر و سوال نمایندگان چنین پاسخی بدهد. برخی مواقع مطالبی را مطرح می کنند که جایگاه یک مجمع یا ساختاری را در سطح بالا بدانند و بگویند رئیس جمهور اساسنامه را امضا می کند این می تواند موجب ضربه خوردن و ایجاد بی اعتمادی در جوانان شود. در شرایط فعلی کشور ما حق نداریم با اعتماد جوانان چنین برخوردهایی داشته باشیم.
نظر شما