خبرگزاری مهر، گروه استان ها: فرش دستبافت خراسان جنوبی یکی از هنرهای دیرین و اصیل مردم این خطه کویری است که این روزها حال خوشی ندارد.
چتر بسته بیمه از یک سو و دست درازی دلالان از سویی دیگر تار و پودهای فرش خراسان جنوبی را با مشکلات عدیده ای گره زده است.
بنا به گفته مسئولان در شرایطی که فرش می تواند یکی از بهترین راه های درآمد روستاییان باشد، سایه بی توجهی بر آن افکنده شده است.
در حال حاضر ۵۰ هزار بافنده فرش خراسان جنوبی نه تنها باید از دردهای بیمه ای بر خود بپیچند بلکه باید گرانی مواد اولیه، رکود بازار فروش و کمبود نقدیندگی را متحمل شوند.
آمار متولیان از قصه پر غصه ای سخن می گوید چراکه بنا به گفته مسئولان علی رغم مشکلات زیادی که بافندگان فرش با آن دست و پنجه نرم می کنند، طی سال گذشته قریب به ۱۶۰ هزار متر مربع فرش تولید شده که ۶۰ هزار متر مربع بر زمین مانده است. این در حالی است که راهکارهای ارائه شده توسط دست اندرکاران ۱۲ ساله شده و برای اجرا چشم انتظار اعتبار است.
بدون شک این چنین شرایطی نیازمند چاره اندیشی اساسی بوده تا بتوانیم این میراث کهن و گرانبهای خراسان جنوبی را حفظ کنیم.
تولید ۱۶۰ هزار متر مربع فرش دستبافت
رئیس اتحادیه فرش دستبافت خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: در حال حاضر ۵۰ هزار بافنده فرش دستبافت در خراسان جنوبی فعالیت می کنند.
محمد حسین کامیابی مسک با بیان اینکه این بافندگان طی سال گذشته ۱۶۰ هزار متر مربع فرش دستبافت تولید کرده اند، گفت: ۱۰۰ هزار متر مربع به دیگر کشورها صادر شده است.
کامیابی مسک افزود: این فرش ها به کشورهایی مانند آلمان، ایتالیا، اسپانیا و سایر کشورهای اروپایی صادر شده است.
بنا به گفته رئیس اتحادیه فرش دستبافت خراسان جنوبی، ۶۰ هزار متر مربع از این فرش ها بر روی دست تولید کنندگان مانده است.
توقف دوساله بیمه برای بافندگان
کامیابی مسک با اشاره به مشکلات پیش روی بافندگان فرش بیان کرد: بیمه از مهم ترین مشکلات این قشر از جامعه است.
رئیس اتحادیه فرش دستبافت خراسان جنوبی بیان کرد: قریب به دو سال می شود که فرد جدیدی را برای بیمه قبول نمی کنند.
در شرایطی که منابع درامدی روستاییان خراسان جنوبی از بین رفته است، تولید و صادرات فرش می تواند نقش خوبی در سبد اقتصاد خانوارهای روستایی داشته باشد وی با بیان اینکه فرش دستبافت خراسان جنوبی دارای آوازه و شهرت جهانی است، افزود: باید بافندگان را تشویق و ترغیب کرده و در راستای رفع مشکلات آن ها تلاش کنیم.
کامیابی بیان کرد: در شرایطی که منابع درامدی روستاییان خراسان جنوبی از بین رفته است، تولید و صادرات فرش می تواند نقش خوبی در سبد اقتصاد خانوارهای روستایی داشته باشد.
۱۵۰۰ نفر از لیست بیمه خارج شدند
رئیس اتحادیه فرش دستبافت خراسان جنوبی بیان کرد: در گام اولیه پنج هزار و ۸۰۰ نفر از بافندگان فرش بیمه شده اند.
وی بیان کرد: در حال حاضر چهار هزار و ۳۰۰ نفر بیمه شده داریم و مابقی به دلایل متعددی از لیست خارج شده اند.
کامیابی مسک بیان کرد: بر خلاف قانون، مامور بیمه طی بازرسی های خود دلایل غیر موجه ای را بیان می کند و بیمه شده را از لیست حذف می کند.
وی خواستار توجه به بیمه بافندگان فرش شد و افزود: باید چاره ای اساسی برای رفع مشکلات بیمه ای بافندگان فرش اندیشیده شود.
راه اندازی فروشگاه اینترنتی فرش چشم انتظار اعتبار
رئیس اتحادیه فرش دستبافت خراسان جنوبی با اشاره به بازار فروش فرش بیان کرد: در شرایط فعلی جامعه، بازار فروش با مشکل رو به رو شده است.
وی از راه اندازی فروشگاه اینترنتی فرش خبر داد و گفت: این طرح از ۱۲ سال گذشته طراحی شده و اخیرا در هیئت معاون اشتغال وزارت کار تایید شده است.
کامیابی با بیان اینکه راه اندازی این فروشگاه چشم انتظار اعتبار است، افزود: متاسفانه تاکنون هیچ اعتباری برای این امر تخصیص نیافته است.
رئیس اتحادیه فرش دستبافت خراسان جنوبی بیان کرد: برای راه اندازی این فروشگاه نیازمند سه میلیارد تومان اعتبار هستیم.
تولید فرش مطابق سلیقه و سفارش مشتری
کامیابی مسک با اشاره به مزایای راه اندازی این فروشگاه بیان کرد: با انجام این طرح، مشتری می تواند از هر نقطه دنیا تولیدات استان را ببیند.
وی با بیان اینکه اندازه ها و طرح های خراسان جنوبی در هر نقطه دنیا قابل مشاهده است، گفت: مشتری می تواند فرش دلخواه خود را سفارش دهد تا مطابق سلیقه وی بافته شود.
کامیابی کوتاه کردن دست واسطه را را یکی دیگر از مزایای راه اندازی فروشگاه اینترنتی فرش دانست و گفت: در شرایط فعلی سود بافندگان فرش به جیب واسطه ها می رود.
افزایش مواد اولیه تولید فرش
رئیس اتحادیه فرش دستبافت خراسان جنوبی با اشاره به دیگر مشکلات موجود بیان کرد: متاسفانه مواد اولیه فرش بسیار گران شده است.
وی با بیان اینکه قیمت موادی مانند نخ بالا رفته اما قیمت فرش تغییری نداشته است، گفت: همچنین بالارفتن قیمت ارز بازار فرش را با رکود رو به رو کرده است.
کامیابی مسک ادامه داد: تولید اضافه بر تقاضا باعث رکود بازار و افت قیمت ها می شود.
مشکلات و مصائب تولیدکنندگان فرش خراسان جنوبی هر سال پیچیده تر می شود و فرش به عنوان یکی از صنایع پر آوازه استان می تواند مرهمی بر زخم های خشکسالی دراین استان به خصوص در روستاها باشد که متاسفانه تا کنون توجه جدی به این بخش و حل مشکلات این هنر اصیل منطقه نشده است. امید می رود با تخصیص اعتبار ویژهه و توجه دولت و مجلس برای سهمیه بیمه ای گامی در راستای حمایت از این صنعت در استان برداشته شود.
نظر شما