به گزارش خبرنگار مهر، هشتمین دوره رقابتهای هندبال قهرمانی نوجوانان آسیا در اردن با کسب عنوان پنجمی برای ایران به پایان رسید؛ عنوانی که بعد از چهار سال دوری این رده سنی از رقابتها به دست آمد. نوجوانان هندبال ایران در دوره قبل به دلیل برخی مشکلات و با نظر مسئولان به رقابتهای قهرمانی آسیا در بحرین نرفتند اما شانس به آنها روی آورد تا این دوره از مسابقات محروم نباشند.
اگر هندبالیستهای نوجوان همین تجربه چند بازی را در آسیا پیدا نمیکردند فاتحه نسل پایه هندبال کشورمان در این بحبوبه مشکلات ارزی و ریالی خوانده میشد. فدراسیون با چنگ و دندان تلاش کرد تا این اعزام صورت بگیرد اما افسوس. تیمی که شروع طوفانی در بازیها داشت، برابر قطر و ژاپن پیروز شد و مقابل عربستان قدرتمند مساوی کرد اما در عین ناباوری برابر چین تایپه متوقف شد تا آرزوهای هندبال بر باد برود. هرچند باخت در دقایق آخر آن هم در شرایطی که تیم از رقیبش جلوتر باشد توجیه پذیر نیست اما از تیمی بدون حتی یک تجربه برون مرزی بیشتر از این نمیتوان توقع داشت.
در نهایت تیم هندبال نوجوانان کشورمان با برتری برابر هند در رده پنجم آسیا ایستاد. این عنوانی است که از یک سال گذشته روی هندبال ایران سایه انداخته است و طلسمش پابرجاست.
این «پنجمی» در حالی چند جای دیگر هم برای ایران تکرار شد که هندبال ایران در یک دهه پر فروغ در تمامی ردههای سنی روی سکوهای مسابقات قهرمانی آسیا و بازیهای آسیایی ایستاد و حتی تجربه حضور در میادین جهانی را هم کسب کرده بود.
تیم ملی هندبال بزرگسالان کشورمان در ابتدای سال ۲۰۱۸ و در مسابقات قهرمانی آسیا و انتخابی رقابتهای جهانی به سرمربیگری «ماجک» به عنوان پنجم رسید و از ایستادن روی سکو بازمانده و مجوز حضور در مسابقات جهانی را هم نگرفت.
اما این پنجمی بار دیگر برای ایران تکرار شد. هندبال کشورمان این بار به سرمربیگری «زوران کاستاراتوویچ» در بازیهای آسیایی اندونزی پنجم شد. این پنجمی بدون تدارکات، بدون پول، بدون حضور برخی از لژیونرها و با دستان بسته بدست آمد. به طور قطع بحث مالی تنها عامل ناکامی هندبال در بازیهای آسیایی نبود؛ چرا که باخت تیم ایران برابر تیمهایی در رده پایینتر از هندبال کشورمان یا تیمهایی در سطح هندبال مان صورت گرفت و این مسئله نیازمند واکاوی زیادی میباشد.
پیش از آن، تیم جوانان کشورمان در مسابقات قهرمانی آسیا عنوان پنجم را از آن خود کرد تا این پنجمی سایه اش را بر سر هندبال مستدام کرده باشد. اما بخش عمده ای از این پنجمیها مقصر دیگری هم دارد و آن بی پولی است.
تیمهای هندبال نوجوانان و جوانان کشورمان در سالهایی که بر روی سکوی آسیا قرار میگرفتند اردوهای مداوم و بازیهای تدارکاتی اروپایی و آسیایی به خود میدیدند. اگر تیم ایران در بازیهای آسیایی قطر و گوانگجو مدال آورد لژیونری نداشت.
اما این بار سایه بیپولی اوضاع هندبال را تحت الشعاع قرار داده است. وضعیت اقتصادی و مالی و ارزی بیشتر فدراسیونهای ورزشی خوب نیست و هندبال نیز از این مسئله مصون نمانده است.
تیم هندبال زنان کشورمان قرار است اواخر پاییز راهی مسابقات قهرمانی آسیا شود. هر چند شاید این تیم نتواند روی سکو برود اما حذف و انصرافش از مسابقات هم بی معنی است چرا که عواقب آن نه تنها مایه دلسردی و افت شدید تیمهای هندبال زنان خواهد شد بلکه ادامه کناره گیری و انصراف تیمهای هندبال ایران از رویدادهای قاره آسیا میتواند زمینه ساز تعلیق این فدراسیون شود.
اما شنیده شده با اوضاع ارزی این روزها حداقل هزینه برای سفر یک ورزشکار به مسابقات قهرمانی آسیای ژاپن بالغ بر ۵۰ میلیون تومان خواهد شد. یک تیم با ترکیب نزدیک به ۲۵ نفر شامل ورزشکار، مربی و سرپرست راهی مسابقات خواهد شد و پیش بینی این هزینه بالای یک میلیاردی تنها برای اعزام یک تیم و برابر با بخش عمده ای از بودجه سالانه فدراسیون است!
بودجه فدراسیون اندک بوده؛ بخشی از آن صرف هزینههای جاری شده؛ بخشی نیز بدهکاریهای مدیران قبلی را پرداخت میکند. هندبال این روزها تنها به لطف بازگشت مدیرش زنده است اما تلاشهای رحیمی نیز در برخی مواقع نتیجه نمیدهد.
باشگاههای ایرانی به دلیل مشکلات ارزی از حضور در مسابقات باشگاههای آسیا انصراف میدهند؛ تیمهای لیگ برتری با مشکل عدم نقدینگی روبرو هستند؛ لیگ شروع نشده تیمهایش انصراف میدهند؛ پرداخت حقوق مربی خارجی با مشکل روبروست؛ رسانهها و بخصوص تلویزیون لیگ برتر را به طور مداوم پوشش نمیدهند؛ به ورزشیها ارز دولتی داده نمیشود تا هزینههای تأمین ارز برای حضور در مسابقات برون مرزی سایه سنگینی بر روی دوش فدراسیونها بیاندازد و هندبال هم در سایه این مشکلات کمر خم خواهد کرد.
به گفته مسئولان فدراسیون در این وضعیت اگر تیم هندبال نوجوانان راهی مسابقات قهرمانی آسیا نمیشد جریمه ای بیش از ۲۶ هزار دلار را متحمل شده و دو سال از حضور در مسابقات سطح آسیا محروم میشد؛ پس اعزام آن با بدهکاری به صرفه تر بود.
از آن سو این روزها اوضاع حضور مربیان خارجی در ایران نیز خوب نیست. بیشتر فدراسیونها با مربیان خارجی خود خداحافظی میکنند و هندبال نیز از این مسئله مستثنی نیست. زوران روز گذشته از مسابقات قهرمانی آسیای نوجوانان به تهران آمد و ظاهراً قرار است در آخرین روزهای قرارداد همکاری اش با فدراسیون یک کلاس مربیگری را برای مربیان مرد و زن این فدراسیون برگزار کند و پس از آن به کشورش بازخواهد گشت.
همسر این مربی خارجی یکی از بهترین و برجستهترین مربیان قاره اروپاست و در صورت فراهم بودن شرایط مالی، حضور این زوج میتوانست هندبال ایران را در سالهای بعد متحول کند اما به نظر میرسد علی رغم خواسته فدراسیون، احتمال قطع همکاری با «زوران» بسیار است.
* زهرا محمدی فر
نظر شما