به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، جلسه ۸۶ کمیسیون نخبگان و آینده نگاری علم و نوآوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
در این جلسه که مهرداد الیاسی، رئیس اداره ثبت اختراع مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نیز در آن حضور داشت؛ فرآیند ثبت اختراع در کشورمان در مقایسه با فرآیند رایج ثبت اختراع در اروپا و آمریکا مورد بررسی قرار گرفت.
در ابتدای جلسه، الیاسی، مقدمه ای راجع به تاریخچه مالکیت و همچنین قوانین حمایتی در حوزه ثبت داراییها توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ارائه کرد و همچنین فرآیند ثبت اختراع در ایران طی گزارشی مورد بررسی قرار گرفت و با فرآیند رایج ثبت اختراع در اروپا و آمریکا مقایسه شد.
در این گزارش ساختار سازمانی مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشورمورد بررسی قرار گرفت همچنین به قوانین و آئین نامههای موجود در کشور در زمینه مالکیت معنوی و ثبت اختراع، سابقه معاهدات بینالمللی که ایران عضو آن است، اشاره شد.
همچنین فرآیند ثبت اختراع، تعریف اختراع، مدارک و مستندات مورد نیاز، ساخت حساب کاربری و ثبت اظهارنامه، مراحل کارشناسی، ارجاع تخصصی، طبقه بندی بینالمللی اختراعات (IPC)، بررسی شکلی اختراعات توسط کارشناس ثبت، بررسی ماهوی اختراع در یکی از مراجع تخصصی ذیصلاح و دریافت پاسخ استعلام و ابلاغ نتیجه به متقاضی نیز مطرح شد.
بعد از ارائه این گزارش اعضاء به بیان نظرات و پیشنهادهای خود پرداختند؛ که اهم آن می توان به، نیاز به احصاء نتایج درونی و بیرونی عملکرد سازمانی، تقویت تفکر خلاقیت محور در مدارس، فعال سازی ممیزهای قانونی حامی مالکیت معنوی، سیاستگذاری در خصوص حضور مخترعان ایرانی در نمایشگاههای اختراعات خارج از کشور، و حمایت سرزمینی از اختراعات در کشور و تقویت و ایجاد کارگزاران ارزیابی اختراع توسط مرکز مالکیت معنوی اشاره کرد.
برگزاری جلسات مشترک مرکز مالکیت معنوی با کارگروه شرکتها و مؤسسات دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران به منظور بهره گیری از سایر ظرفیتهای کشور برای افزایش کمی و کیفی سطح اختراعات در داخل کشور و فراهم شدن بسترهای تجاری سازی اختراعات نیز از دیگر مواردی بود که به آن تأکید شد.
نظر شما