۳۰ مهر ۱۳۹۷، ۸:۳۹

مهر گزارش می دهد؛

اراک در رویای هوای پاک/ اجرای مصوبات شاید وقتی دیگر

اراک در رویای هوای پاک/ اجرای مصوبات شاید وقتی دیگر

اراک- سال ها است که برخی مصوبات کارگروه کاهش آلودگی هوای اراک جنبه فرسایشی به خود گرفته و در هر جلسه کارگروه، شاهد تعیین ضرب الاجل هایی هستیم که زمانشان فرا می رسد، اما هیچ اتفاقی نمی افتد.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها، پریسا مامقانی نژاد: کلانشهر اراک جزو یکی از هشت کلانشهر آلوده کشور است و از چند سال قبل، برگزاری کارگروه کاهش آلودگی هوا به عنوان ضرورت این شهر دنبال شد که برخی از مصوبات آن هنوز در روند فرسایشی و در انتظار اجرا هستند.

کلانشهر اراک صنایع متعددی در جوار خود دارد که بسیاری از این صنایع آلاینده هستند؛ از طرف دیگر مباحثی چون مشکلات ترافیکی و حمل و نقل، قرار گرفتن در جوار کویر میقان و ریزگردهای آن و… به مساله آلودگی هوای این شهر دامن زده است.

یکی از حوزه‌هایی که طی چند سال اخیر در شهر اراک در رابطه با اقدام برای کاهش آلودگی آن چالش وجود داشته، صنایع آلاینده هستند و بخشی از مصوباتی که در این زمینه وجود دارد با روندی بسیار کند و غیرقابل قبول در حال اجرا است.

حوزه دیگر نیز تحقق مصوبات مربوط به گسترش چند هزار هکتاری فضای سبز و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی این شهر است که این مساله نیز چندان رنگ تحقق به خود نگرفته است.

در این میان متولیان حوزه محیط زیست استان به طور مدام دم از کاهش روزهای آلوده شهر اراک در سال جاری و یا سال گذشته نسبت به سال قبل از آن می‌زنند، اما این کاهش ناپایدار بیشتر ناشی از شرایط اقلیمی بوده تا اینکه نشأت گرفته از اقدامات و اجرای مصوبات باشد.

برخی مصوبات کارگروه کاهش آلودگی بر زمین مانده است

عضو تشکل زیست محیطی کیمیای سبز در گفت و گو با خبرنگار مهر در این زمینه اظهار داشت: با توجه به نزدیک شدن فصل سرما و مواجهه با پدیده وارونگی هوا یکی از مسائلی که باید مورد توجه قرار گیرد محیط زیست است. در شهر اراک با توجه به چالش‌های زیست محیطی که وجود دارد برنامه‌ای در این زمینه با جدیت دنبال نمی‌شود.

سیاوش آقاخانی بیان کرد: در طرح جامع کاهش آلودگی هوا در نظر گرفته شده که چهار کمیته در قالب یک کارگروه فعالیت خود را برای کاهش آلودگی هوای اراک دنبال کنند، اما علاوه بر کم توجهی به برگزاری این کارگروه، شاهد عدم پیگیری مصوبات کارگروه‌های برگزار شده بوده ایم که از مهمترین این موارد می‌توان به مصوبات مربوط به ایرالکو مبنی بر تعطیلی خطوط قدیم و خروج دیگ‌های فرسوده این شرکت از مدار تولید اشاره کرد.

شاهد عدم پیگیری مصوبات کارگروه کاهش آلودگی هستیم که از مهمترین آن می‌توان به مصوبات مربوط به ایرالکو مبنی بر تعطیلی خطوط قدیمی و خروج دیگ‌های فرسوده این شرکت از مدار تولید اشاره کرد عضو تشکل زیست محیطی کیمیای سبز با اشاره به سایر مصوبات بر زمین مانده این کارگروه اضافه کرد: اجرایی نشدن ایجاد یک هزار هکتار فضای سبز و عدم به روزرسانی و بازنگری طرح جامع کاهش آلودگی هوا از دیگر مواردی است که می‌توان به آن اشاره کرد.

آقاخانی عنوان کرد: علاوه بر تمامی موارد ذکر شده برنامه ریزی اقداماتی به منظور فرهنگ سازی در زمینه مشارکت آگاهانه مردم می‌تواند در کاهش آلودگی هوا بسیار تأثیرگذار باشد که باید دنبال شود.

وی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه با سرد شدن هوا و بروز پدیده وارونگی، مشکل آلودگی هوای اراک بیشتر خواهد شد، بنابراین برگزاری جلسات باید در دستور کار محیط زیست به عنوان دبیر و استاندار به عنوان رئیس کارگروه قرار گیرد.

عضو تشکل زیست محیطی کیمیای سبز تصریح کرد: در زمینه برگزاری این جلسات استاندار قول این اقدام را به صورت هر یک ماه یک بار به مردم داده و همچنین تعطیلی دیگ‌های فرسوده ایرالکو که قول سفر رئیس جمهور به استان بوده اما کامل انجام نشده است.

آقاخانی اظهار داشت: متولیان کارگروه کاهش آلودگی هوای اراک در قبال سلامت مردم و حفظ محیط زیست مسئولیت دارند و باید شأن و جایگاه مصوبات این کارگروه را بیشتر مورد توجه قرار دهند تا این مصوبات اجرایی شوند، وگرنه مصوب کردن به تنهایی فایده‌ای نخواهد داشت.

لزوم عزم جدی برای پیگیری مصوبات کارگروه کاهش آلودگی هوا

یکی دیگر از فعالان محیط زیست استان مرکزی در زمینه برگزاری کارگروه کاهش آلودگی هوا در استان در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: برگزاری این کارگروه در این زمان و با توجه به سرد شدن هوا و افزایش آلودگی باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و از سوی دیگر اجرایی شدن مصوبات دنبال شود.

محمود کلنگری بیان کرد: عدم برّا بودن تیغ محیط زیست در مقابل برخی از کارخانجات در شرایط کنونی سبب شده تولید و بهره وری نسبت به مسائل زیست محیطی و آلودگی هوا در اولویت قرار گیرد.

عدم برا بودن تیغ محیط زیست در مقابل برخی از کارخانجات در شرایط کنونی سبب شده تولید و بهره وری نسبت به مسائل زیست محیطی و آلودگی هوا در اولویت قرار گیرد وی تصریح کرد: متأسفانه همین مسئله سبب شده چرخ دنده‌های صنعت محیط زیست را از بین ببرد، بر همین اساس عدم برگزاری جلسات کارگروه کاهش آلودگی هوا و پیگیری جدی موضوع، در این شرایط قطعاً مشکلات را به دنبال خواهد داشت.

کلنگری اظهار داشت: برگزاری این جلسات نیاز به یک عزم گروهی دارد که متأسفانه چنین عزمی در بین بخش‌های دولتی وجود ندارد و همین مسئله و جزیره‌ای عمل کردن سبب شده روزهای خوشی برای محیط زیست قابل پیش بینی نباشد.

این فعال محیط زیست خاطر نشان کرد: بخش عمده ای از کوره‌های آجرپزی گازسوز شده اند اما نمی‌توان این اقدام را یک اقدام خاص دانست، زیرا جانمایی این بخش‌ها از ابتدا در مسیر توسعه شهر اراک اشتباه بوده و باید در این زمینه دقت بیشتری صورت می‌گرفت.

کلنگری گفت: محیط زیست استان و استاندار به عنوان دو عضو مهم کارگروه باید این مسائل را با جدیت بیشتر دنبال کنند و اولویت خود را برگزاری پیگیرانه این جلسات به عنوان یک مطالبه عمومی قرار دهند.

بدقولی برخی صنایع در اجرای مصوبات کاهش آلودگی اراک

مدیرکل محیط زیست استان مرکزی نیز در گفت و گو با مهر در زمینه برگزاری جلسات کارگروه کاهش آلودگی هوای اراک گفت: رئیس این کارگروه استاندار و دبیر آن محیط زیست استان بوده و برگزاری جلسات مربوط به این کارگروه هر دو ماه یک بار در دستور کار قرار گرفته است.

رضا میرزایی بیان کرد: از ابتدای سال تاکنون با توجه به اهمیت این موضوع سه کارگروه در استان برگزار شده که زمان برگزاری این جلسات نزدیک به یکدیگر بوده، همچنین یکی از این جلسات با حضور رئیس سازمان محیط زیست برگزار شده است.

این بار ایرالکو عدم ترخیص برخی از قطعات برای فعال کردن دیگ‌های جدید و غیرآلاینده را بهانه کرده و به همین منظور تا آخر آبان ماه مهلت گرفته که امیدواریم به وعده خود عمل کند، البته نظر محیط زیست تعطیلی دیگ‌ها است وی ادامه داد: ما پیگیری‌های لازم به منظور اجرایی شدن مصوبات این کارگروه را با جدیت دنبال می‌کنیم، یکی از این مصوبات بهینه‌سازی فعالیت دیگ‌های فرسوده ایرالکو و جایگزینی دیگ‌های جدید است؛ با توجه به اینکه ایرالکو به خلف وعده مشهور است، تاکنون نتوانسته به تعهدات خود در زمینه خروج دیگ‌های فرسوده از مدار تولید عمل کند.

مدیرکل محیط زیست استان مرکزی توضیح داد: متأسفانه این بار ایرالکو عدم ترخیص برخی از قطعات برای فعال کردن دیگ‌های جدید را بهانه کرده و به همین منظور تا آخر آبانماه در این زمینه مهلت گرفته است که امیدواریم با توجه به اینکه توانسته قطعات را به تازگی از گمرک ترخیص کند به وعده خود عمل کند، البته نظر محیط زیست تعطیلی دیگ‌ها است.

میرزایی اظهار داشت: برای هر صنعتی استانداردهایی تعریف شده که برابر با این استانداردها دستگاه سنجش نیز وجود دارد. با توجه به اینکه دیگ‌های قدیمی ایرالکو فاقد دودکش بودند، اندازه‌گیری و پایش میزان آلودگی ممکن نبوده، اما دیگ‌های جدید این قابلیت را دارد و ما به صورت مستمر اندازه گیری و پایش آلودگی هوا ناشی از فعالیت ایرالکو را در دستور کار خواهیم داشت.

وی اضافه کرد: از ابتدای سال تاکنون نسبت به مدت مشابه سال قبل تعداد روزهای آلوده شهر اراک کاهش ۳۰ درصدی داشته، با این حال اقدامات لازم به منظور کاهش آلودگی هوای شهر اراک با جدیت دنبال می‌شود.

تعلل در اجرای مصوبات کاهش آلودگی اراک قابل قبول نیست

استاندار مرکزی نیز در این زمینه در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: اجرایی شدن مصوبات کارگروه کاهش آلودگی هوای اراک به طور پیگیرانه و جدی در دستور کار قرار دارد و در این زمینه نباید تعللی صورت پذیرد.

سید علی آقازاده افزود: تعدد جلسات برگزار شده و همچنین فرصتی که برای تعطیلی دیگ‌های فرسوده و قدیمی آلاینده به شرکت آلومینیوم سازی اراک داده شده، سبب تأخیر در برگزاری جلسات مربوط به کاهش آلودگی هوا شده است.

طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک بایستی مورد بازنگری قرار گیرد و در فرآیند اصلاح این طرح، نهادهای مسئول، مراکز علمی و دانشگاهی و همچنین سازمان‌های مردم نهاد مشارکت داشته باشند استاندار مرکزی بیان کرد: البته پیگیری مصوبات کارگروه کاهش آلودگی هوا با جدیت در دستور کار بوده و در این زمینه هیچ تعللی وجود ندارد و قابل قبول نیست.

آقازاده ادامه داد: تا پایان سال برگزاری این جلسات و پیگیری مصوبات مربوطه با جدیت پیگیری خواهد شد، تا بتوانیم گامی تأثیرگذار در زمینه رفع دغدغه مردم شهر اراک که آلودگی هوای این شهر است برداریم.

وی تصریح کرد: طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک در راستای رفع ابهامات موجود بایستی مورد بازنگری قرار گیرد و در فرآیند بازنگری و اصلاح این طرح، نهادهای مسئول، مراکز علمی و دانشگاهی و همچنین سازمان‌های مردم نهاد مشارکت داشته باشند.

به نظر می‌رسد وجود یک عزم جدی اجرایی در تحقق مصوبات کارگروه کاهش آلودگی هوای اراک، می‌تواند روند اجرای مصوبه‌ها را تسریع کند، چراکه موضوع کاهش آلودگی هوا یکی از مهمترین مطالبات شهروندان اراکی است. در این میان چنانچه مصوبه‌ها با در نظر گرفتن ابعاد و شرایط مختلف حول این موضوع به تصویب رسیده باشد، نباید در اجرای آن تعللی به وجود آید و یا برخی برای عدم اجرای آن بهانه تراشی کنند.

کد خبر 4437255

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha