به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، غلامعلی حداد عادل عصر امروز در مراسم بیست و چهارمین کتاب سال جمهوری اسلامی که در محل تالار وحدت برگزار شد، اظهار داشت: این حقیقت گفتنی است که حقیقت انسان اندیشه اوست و انسان حیوان ناطقی است که فصل ممیز او نطق است و مراد از نطق اندیشه و تعقل است که در سخن گویی ظاهر می شود.
وی افزود: انسانها از آغاز تاریخ بدنبال این بوده اند که این گوهر درونی خود را که اندیشه است، به نحوی با یکدیگر مبادله کنند و بین خود و دیگران ارتباط عقلی و فکری برقرار نمایند.
رئیس مجلس گفت: اولین ابداع و اختراعی که برای راه دادن و اتصال این دنیای اختصاصی درونی اندیشه پدید آمد، زبان بود اینکه انسانها با سخن گفتن بتوانند اندیشه خود را با یکدیگر مبادله کنند.
وی با بیان اینکه زبان در زمان قرار ندارد و ثابت نمی شود از اختراع دیگر برای مبادله اندیشه به عنوان "خط" نام برد و تصریح کرد: خط، اندیشه را از اینکه همراه زمان و با عبور و گذر زمان نابود شود حفظ می کند و به آن در زمان استقرار و بقا می بخشد و این امتیاز خط بر زبان است واگر بخواهیم آن را با ضبط صوت امروزی مقایسه کنیم باید بگوییم خط، دستگاه ضبط اندیشه در مقابل ضبط صوت است.
رئیس مجلس اختراع الفبا و ابتدا یک علامت برای یک صوت را مرحله پیشرفته تری برای خط دانست و افزود: چنین شد که انسان توانست اشکالی را نقاشی کند که با دیدن آن اشکال یاد کلماتی بیفتد و آن اشکال معرف مفهوم و سخن شوند.
وی خاطرنشان کرد: پس از آن، خط به صورت امروزی پدید آمد و کتاب اختراع شد و اندیشه که در درون انسان بود به بیرون از او منتقل شد و انسانها با اتصال اندیشه به یکدیگر توانستند بر غنای فکری خود بیفزایند و جامعه رشد فکری و فرهنگی پیدا کند. این عزیزترین اختراع بشر یعنی خط کتاب محور همه تمدنها و فرهنگها شد و در جمع ما شمع جمع شده است.
رئیس مجلس با بیان اینکه خط به دلایل گوناگون نزد اقوام و جوامع در تاریخ اهمیت و حرمت داشته است، یادآور شد: در جامعه ما اگر دقت شود مشاهده می کنیم توده مردم به نوشته بیشتر از گفتار اهمیت می دهند و شاید یکی از اسرار اینکه خداوند در قرآن به قلم و آنچه می نویسد قسم یاد کرده همین نکته باشد. در تمدن اسلامی نیز بارها گفته شده که این تمدن با کتاب همزاد و همراه بوده و دوران اوج و اعتلای این تمدن با دوران رونق کتاب و تالیف مقارن بوده است.
حداد عادل با تاکید بر اینکه کشور ما با زبان فارسی به عنوان زبان دوم عالم اسلام صاحب یکی از گنجینه های فکری بشری است، افزود: در سراسر جهان وجود نسخه های خطی فارسی سند قدمت فرهنگی و تمدن ما ایرانیان است.
وی تصریح کرد: قلم از نویسنده تقاضا می کند که حرکت آن را نگاه دارد. هر کس قلم به دست بگیرد و مصالح جامعه را رعایت نکند، در درجه اول حرمت قلم را شکسته است، البته بر سر مصالح جامعه ممکن است اختلاف نظر باشد، اما برخی امور نظیر پاس داشتن اخلاق موضوعی است که همه انسانها با فطرت سلیم خود در مورد آن اتفاق نظر دارند.
رئیس مجلس افزود: اگر نویسنده ای یا روشنفکری بخواهد در جامعه دردها و مفاسد را به قصد اصلاح بیان کند، کسی نباید مانع نشر افکار او شود، اما بیشتر گرفتاری ها بر سر آن است که گاهی آثاری برای انتشار عرضه می شود که هر فطرت سالمی آن را برخلاف اخلاق می داند.
حداد عادل در بخش دیگری از سخنان خود گفت: احترامی که جمهوری اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همه ساله به کتاب و نویسندگان می گذارد در واقع احترامی است که به آزادی اندیشه گذاشته می شود. ما برای رشد و پیشرفت به آزادی اندیشه و نقد و انتقاد احتیاج داریم ، باید متواضع باشیم و بخواهیم در معرض نقد قرار بگیریم تا عیب های خود را کم و بر حسن های خود بیفزاییم و این جز با رونق کتاب و نشر اندیشه میسر نمی شود.
رئیس مجلس اظهار داشت: در کنار احترام به مولفان باید به فکر رفع مشکل ناشران و کتابفروشان نیز باشیم، کتاب زنجیره ای است که یک حلقه از آن تالیف است و حلقه های دیگر نیز دارد. اگر آن حلقه ها سست باشد این زنجیره شکل نمی گیرد.
حداد عادل مسائل مربوط به نشر، کاغذ، صنعت چاپ، ایجاد امکانات در داخل کشور برای داشتن صنعت چاپی که نیازهای اولیه در کشور را برطرف کند را مهم دانست و گفت: گسترش کتابخانه، رفع مشکلات کتابداران و منزلت دادن به شغل کتابداری از وظایف دولت ومجلس است و ما در مجلس تلاش می کنیم تا آنجا که به قانونگذاری مربوط است در خدمت این اهداف باشیم. همچنین دست اندارکاران چاپ و نشر کتاب اگر قانونی را لازم می دانند با پیشنهاد آن به مجلس ما را در انجام وظایف خود یاری دهند.
وی در پایان سخنان خود با تبریک به برندگان جایزه کتاب سال، ابراز امیدواری کرد که سال به سال کتاب در جمهوری اسلامی بطور کمی و کیفی رشد و رونق بیشتری داشته باشد.
نظر شما