خبرگزاری مهر، گروه بین الملل - فاطمه محمدی پور: چندی پیش رئیسجمهور آمریکا در شهر «الکو» Elko ایالت «نوادا» این کشور، روسیه را به نقض پیمان «منع موشکهای هستهای میانبرد» (INF) متهم و اعلام کرد واشنگتن از این پیمان خارج خواهد شد.
«دونالد ترامپ» در حالی روسیه را به نقض این پیمان متهم کرد که هیچگونه مدرکی برای اثبات ادعای خود ارائه نکرد. ترامپ همچنین تاکید کرد آمریکا تسلیحات هسته ای اش را توسعه خواهد داد مگر اینکه روسیه و چین توسعه تسلیحات هسته ای شان را متوقف کنند.
اعلام خروج آمریکا از پیمان مذکور در حالی است که روسیه تا پیش از این بطور مکرر تصریح کرده بود تا زمانی که آمریکا به این پیمان پایبند باشد، مسکو نیز مفاد آن را به طور دقیق رعایت خواهد کرد.
آمریکا و روسیه در ژوئن ۱۹۸۷ در واشنگتن پیمان «منع موشکهای هستهای میانبرد» را امضا کردند. این پیمان از ژوئن ۱۹۸۸ اجرایی شد. این پیمان، واشنگتن و مسکو را از استقرار موشک های بالستیک و کروز در اروپا منع میکند. هدف از این پیمان از میانبردن موشکهای هستهای کروز و سکوهای پرتاب آنها، با برد ۵۰۰ تا ۱۰۰، و ۱۰۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر بود.
گفتنی است که تاکنون دولت ترامپ از بسیاری از توافقات دوجانبه، چندجانبه و بین المللی خارج شده است.
در همین راستا خبرنگار مهر گفتگویی با پروفسور «ریچارد کوزلاریچ» استاد دانشگاه جرج میسون آمریکا ترتیب داده که در ادامه می آید.
ریچارد کوزلاریچ مدیر اندیشکده علوم و سیاستگذاری انرژی در دانشگاه جرج میسون، مدیر موقت برنامه سیاست عملیات صلح (POPP ) و سفیر پیشین آمریکا در جمهوری آذربایجان (۱۹۹۴-۱۹۹۷) و بوسنی و هرزگوین ( ۱۹۹۷-۱۹۹۹) بوده است.
*ترامپ اعلام کرده از پیمان منع موشکهای هسته ای میان برد با روسیه خارج می شود. او اعلام کرده این تصمیم را به خاطر نقض پیمان از سوی روسیه اتخاذ می کند. با توجه به اینکه ترامپ از معاهدات بین المللی مهمی دیگری هم خارج شده آیا این ادعای وی درست است؟ دلایل اصلی خروج آمریکا از این پیمان چیست؟
من درک می کنم که ترامپ تهدید کرده است از سایر توافقات بین المللی نیزخارج می شود و واقعا از برخی توافقات خارج شده است. در حالی که من با تصمیم وی برای خروج از این توافق موافق نیستم.
*عمده کشورهای اروپایی از این تصمیم ترامپ اعلام نگرانی کرده اند و این پیمان را دارای اهمیت زیاد امنیتی برای اروپا می دانند. آیا به نظر شما اروپا قادر خواهد بود آمریکا را از این تصمیم منصرف کند؟
من باور ندارم که مخالفت کشورهای اروپایی تا زمانی که ناتو اقدام به مقابله با تهدید روسیه نکند تاثیر زیادی داشته باشد.
به اعتقاد واشنگتن نقض مستمر معاهده منع موشک های هسته ای میان برد توسط روسیه مستند شده است. این تنها موردی نیست که اقدامات هم آمریکا و هم روسیه خطر ابتلا به تنش های هسته ای را افزایش می دهد.
*برخی معتقد هستند این پیمان مربوط به ساز و کارهای جنگ سرد بوده و منافع آمریکا را در عصر حاضر تأمین نمی کند. نظر شما چیست؟
پیمان INF همچنان با ارزش است زیرا چارچوب مشخصی برای رسیدگی به استقرار سیستم های تسلیحات روسیه که تنش های هسته ای را در اروپا افزایش می دهد فراهم می کند. من معتقدم که از بین بردن این چارچوب به منافع آمریکا آسیب می زند.
*فسخ شدن این پیمان چه آثاری بر امنیت بین المللی دارد؟
در پی تصمیم ایالات متحده امریکا خطرات افزایش می یابد زیرا روسیه موشک های کروز SSC8 خود را افزایش می دهد. در زمانی که ما باید به دنبال کاهش چنین تنش هایی باشیم، فسخ این پیمان اثر معکوس دارد.
نظر شما