به گزارش خبرنگار مهر، موضوع تاثیر سوابق تحصیلی و میزان تاثیر قطعی و مثبت بودن آن در ماه های اخیر به یکی از دغدغه های مهم داوطلبان کنکور سراسری بدل شده بود.
به دلیل سابقه نامناسب آموزش و پرورش در برگزاری امتحانات نهایی و لو رفتن سئوالات امتحانی و همچنین نامتوازن بودن سیستم آموزشی دوره متوسطه در کشور، نگرانی والدین و کنکوری ها نسبت به تاثیر قطعی معدل ناشی از این امتحانات موجب شده بود که دانش آموزان و داوطلبان نسبت به تاثیر قطعی و یا مثبت بودن سوابق تحصیلی حساسیت ویژه پیدا کنند.
بر اساس ماده ۵ قانون «سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور» مصوب سال ۱۳۹۲ پذیرش دانشجو در دانشگاه ها به روش ظرفیت رشته ـ محل و تقاضای داوطلبان بر اساس «سابقه تحصیلی» یا «سابقه تحصیلی و آزمون (عمومی یا عمومی ـ اختصاصی)» صورت می گیرد.
تبصره ۱ این ماده قانون می گوید: وزارت آموزش و پرورش مسئولیت ارائه سابقه تحصیلی برای دانش آموزان و متقاضـیان ورود به دانشگاه را بر عهده دارد. وزارت آموزش و پرورش موظف است در اجرای این تبصره تغییرات لازم را در تشکیلات اداری خود به تصویب مراجع ذی ربط برساند.
در تبصره ۲ سـازمان سـنجش آموزش کشور مـسئولیت سنـجش داوطـلبان را بر عهده دارد. همچنین تبصره ۳ اذعان می کند تعیین روش پذیرش دانشجو در دانشگاه براساس ظرفیت رشته ـ محل ها و تقاضای داوطلبان به صورت سالانه تعیین و از طریق سازمان سنجش آموزش کشور قبل از ثبت نام اعلام می شود.
تبصره ۴ ماده ۵ این قانون یادآور می شود: در پذیرش دانشجو تأثیر سابقه تحصیلی سالانه به صورت تدریجی و صعودی است و پس از پنج سال حداقل ۸۵ % ظرفیت پذیرش دانشجو در کل کشور بر مبنای سابقه تحصیلی خواهد بود.
همچنین تبصره ۵ تاکید دارد: در سال اول اجرای این قانون تأثیر سابقه تحصیلی در پذیرش داوطلبانی که دارای سابقه تحصیلی هستند حداقل ۲۵ % است.
تیرماه؛ تأثیر قطعی ۳۰ درصدی سوابق تحصیلی در کنکور ۹۸
دکتر ابراهیم خدایی، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در تیر ماه ۹۷ به خبرنگار مهر گفت: میزان و نحوه تأثیر سوابق تحصیلی در آزمون سراسری سال ۹۸ دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی ۳۰ درصد قطعی است. بر اساس جلسه روز یکشنبه ۱۷ تیرماه ۹۷ کمیته سنجش و پذیرش دانشجو میزان سوابق تحصیلی دانشآموزان در امتحانات نهایی را ۳۰ درصد قطعی تصویب شد.
پس از آن دانش آموزان اعتراضات خود را در فضای مجازی اعلام کردند و نمایندگانی از آنها به مجلس شورای اسلامی مراجعه کردند و دغدغه خود را با نمایندگان در میان گذاشتند.
شهریورماه؛ اعلام جزئیات سوابق تحصیلی در کنکورهای ۹۸ و ۹۹
سیزدهمین جلسه شورای سنجش و پذیرش دانشجو در ۲۶ شهریورماه ۹۷ برگزار و جزئیات سوابق تحصیلی در کنکورهای ۹۸ و ۹۹ اعلام شد.
در این جلسه تصویب شد در آزمون سراسری سال ۱۳۹۸، میزان تاثیر سوابق تحصیلی، حداکثر ۳۰ درصد است و ۲۰ درصد با تاثیر قطعی و ۱۰ درصد با تاثیر مثبت اعمال میشود بهطوریکه:
الف- آن دسته از دیپلمههای ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی و علوم و معارف اسلامی که دیپلم خود را سال ۱۳۹۸ و در نظام آموزشی جدید (۳-۳-۶) اخذ کرده و امتحانات دروس پایه دوازدهم آنها به صورت نهایی، سراسری و کشوری برگزار شده است، مشمول اعمال سوابق تحصیلی بوده و سوابق تحصیلی موجود دیپلم (پایه دوازدهم- سال سوم آموزش متوسطه نظام جدید ۳-۳-۶) به میزان حداکثر ۳۰ درصد به نسبت سوابق تحصیلی موجود داوطلب است که ۲۰ درصد به صورت تأثیر قطعی و ۱۰ درصد به صورت تأثیر مثبت در نمرهکل نهایی آنان لحاظ میشود.
ب- آن دسته از دیپلمههای ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی و علوم و معارف اسلامی که دیپلم خود را از سال ۱۳۸۴ الی ۱۳۹۷ اخذ کرده اند و امتحانات یک یا چند درس آنها به صورت نهایی، سراسری و کشوری برگزار شده است، مشمول اعمال سوابق تحصیلی هستند.
سوابق تحصیلی موجود دیپلم (پایه یازدهم-سال سوم آموزش متوسطه نظام قدیم) به میزان حداکثر ۲۵ درصد به نسبت سوابق تحصیلی موجود داوطلب و داوطلبان دارای مدرک پیشدانشگاهی ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی، علوم و معارف اسلامی و هنر که مدرک دوره پیشدانشگاهی خود را از سال تحصیلی ۹۱-۱۳۹۰ اخذ کرده اند و امتحانات یک یا چند درس آنها به صورت نهایی، سراسری و کشوری برگزار شده است، مشمول اعمال سوابق تحصیلی هستند.
سوابق تحصیلی موجود دوره پیشدانشگاهی (پایه دوازدهم-سال آخر آموزش متوسطه نظام قدیم) به میزان حداکثر ۵ درصد به نسبت سوابق تحصیلی موجود داوطلب است.
در مجموع میزان تاثیر سوابق تحصیلی حداکثر ۳۰ درصد است که ۲۰ درصد به صورت تأثیر قطعی و ۱۰ درصد به صورت تأثیر مثبت در نمرهکل نهایی آنان لحاظ میشود.
همچنین در آزمون سراسری سال ۱۳۹۹ میزان تاثیر سوابق تحصیلی، حداکثر ۳۰ درصد با تاثیر قطعی اعمال میشود. بهطوریکه:
الف- آن دسته از دیپلمههای ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی و علوم و معارف اسلامی که دیپلم خود را سال ۱۳۹۸ و بعد از آن در نظام آموزشی جدید (۳-۳-۶) اخذ کرده و امتحانات دروس پایه دوازدهم آنها به صورت نهایی، سراسری و کشوری برگزار شده است، مشمول اعمال سوابق تحصیلی بوده و سوابق تحصیلی موجود دیپلم (پایه دوازدهم- سال سوم آموزش متوسطه نظام جدید ۳-۳-۶) به میزان حداکثر ۳۰ درصد به نسبت سوابق تحصیلی موجود داوطلب و به صورت تأثیر قطعی در نمرهکل نهایی آنان لحاظ میشود.
ب- آن دسته از دیپلمههای ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی و علوم و معارف اسلامی که دیپلم خود را از سال ۱۳۸۴ الی ۱۳۹۷ اخذ کرده اند و امتحانات یک یا چند درس آنها به صورت نهایی، سراسری و کشوری برگزار شده است، مشمول اعمال سوابق تحصیلی هستند.
سوابق تحصیلی موجود دیپلم (پایه یازدهم-سال سوم آموزش متوسطه نظام قدیم) به میزان حداکثر ۲۵ درصد به نسبت سوابق تحصیلی موجود داوطلب و با تاثیر قطعی و برای داوطلبان دارای مدرک پیشدانشگاهی ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی، علوم و معارف اسلامی و هنر که مدرک دوره پیشدانشگاهی خود را از سال تحصیلی ۹۱-۱۳۹۰ اخذ کرده اند و امتحانات یک یا چند درس آنها به صورت نهایی، سراسری و کشوری برگزار شده است، مشمول اعمال سوابق تحصیلی هستند.
سوابق تحصیلی موجود دوره پیشدانشگاهی (پایه دوازدهم-سال آخر آموزش متوسطه نظام قدیم) به میزان حداکثر ۵ درصد به نسبت سوابق تحصیلی موجود داوطلب و به صورت تأثیر قطعی در نمرهکل نهایی آنان لحاظ میشود.
اما این مصوبات هم از حجم اعتراضات دانش آموزان و داوطلبان نکاست و داوطلبان با هجوم به صفحه های مجازی مسئولان آموزش و پرورش و وزارت علوم با هشتگ های خاصی خواستار تغییر تاثیر قطعی به مثبت شدند.
نمایندگان دانش آموزان یادآور می شدند تا زمانی که امتحانات استاندارد برگزار نشود و نظام آموزش متوسط از توانمندی لازم برای سلامت امتحانات نهایی و همسانی آموزشی برخوردار نباشد، تاثیر قطعی به ضرر دانش آموزان مناطق دور افتاده و محروم و به نفع کسانی است که با دوپینگ کلاس کنکور و هزینه های سرسام آور در رشته های پرمتقاضی قبول می شوند.
آبان ماه ؛ تشکیل جلسه فوق العاده برای تاثیر مثبت معدل در کنکور ۹۸
قاسم احمدی لاشکی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: مقرر شد جلسه فوق العاده شورای سنجش و پذیرش دانشجو به منظور تغییر تاثیر قطعی معدل به تاثیر مثبت در کنکور ۹۸ تشکیل شود.
وی افزود: مقرر شد شورای سنجش و پذیرش دانشجو حداکثر تا دو هفته آینده جلسه فوق العاده را تشکیل دهد و موضوع تاثیر قطعی معدل در کنکور ۹۸ در آن جلسه مطرح شود و اعضای شورا برای تاثیر مثبت به توافق برسند و تاثیر مثبت را اعلام کنند.
در همین زمان وزیر علوم اعلام کرد: برای رفع نگرانی ها به زودی موضوع تاثیر معدل در پذیرش آزمون سراسری سال ۹۸ را در شورای سنجش و پذیرش مطرح خواهم کرد.
منصور غلامی، وزیر علوم تحقیقات و فناوری در صفحه اینستاگرام خود اعلام کرد: جمع زیادی از دانش آموزان داوطلب تحصیل در دانشگاه ها و خانواده آنها در مورد تاثیر معدل در پذیرش آزمون سراسری سال ۹۸ درخواست تاثیر مثبت معدل را دارند. به زودی موضوع را در جلسه شورای سنجش و پذیرش که تنها مرجع رسمی تصمیم گیری در این موضوع است، مطرح خواهم کرد تا تصمیم لازم برای رفع نگرانی ها اتخاذ شود.
تعیین تکلیف نهایی تأثیر معدل و سوابق تحصیلی در کنکور
جلسه شورای سنجش و پذیرش دانشجو با دستور کار برای تصمیم گیری درباره کنکور سراسری، امروز ۱۴ آبان با حضور وزیران علوم و آموزش و پرورش و سایر اعضا برگزار شد و مصوب شد که سوابق تحصیلی متقاضیان ورود به دانشگاهها و موسسات آموزش عالی از طریق آزمون سراسری در سال ۱۳۹۸ با «حداکثر ۳۰ درصد تأثیر مثبت» درنظر گرفته شود.
در این جلسه که با حضور وزیران علوم، تحقیقات و فناوری، آموزش و پرورش و اعضای شورای سنجش و پذیرش دانشجو برگزار شد، موارد ذیل به تصویب رسید:
۱- در پذیرش دانشجو در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی از سال ۹۸ به بعد حداقل ۸۵ درصد ظرفیت کل آموزش عالی صرفاً از طریق سوابق تحصیلی و خارج از فرایند کنکور سراسری انجام میشود.
آییننامه اجرایی این مصوبه حداکثر تا یک ماه آینده در سازمان سنجش آموزش کشور تهیه و جهت تصویب به شورای سنجش و پذیرش ارائه میشود.
این آییننامه باید قبل از ثبتنام کنکور سراسری اطلاعرسانی شود.
۲- در پذیرش دانشجو برای دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور به روش پذیرش با آزمون در سال ۱۳۹۸، سوابق تحصیلی با حداکثر ۳۰ درصد تاثیر مثبت ملاک قرار میگیرد.
۳- به منظور پذیرش دانشجو در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی برای سال ۱۳۹۹ به بعد در رشته محلهای با آزمون، میزان و نحوه سوابق تحصیلی، حداکثر ظرف یک ماه توسط کارگروه تهیه و برای تصویب و اعلام به شورای سنجش و پذیرش ارائه شود.
پذیرش داوطلبان در ۸۵ درصد رشته ها بدون حضور در کنکور
با تعیین تکلیف سوابق تحصیلی در کنکور، مقرر شد آیین نامه اجرایی به منظور فراهم کردن شرایط پذیرش دانشجو خارج از فرآیند کنکور سراسری تهیه شود.
به همین منظور پذیرش در ۸۵ درصد رشته ها و ظرفیت کل آموزش عالی صرفاً از طریق سوابق تحصیلی صورت می گیرد و دیگر حتی داوطلبان نیازی به ثبت نام و حضور در جلسه کنکور ندارند.
به این ترتیب ضمن کاهش استرس داوطلبان، تنها افرادی که برای رشته های پرمتقاضی تلاش می کنند می توانند در جلسه کنکور حضور پیدا کنند و ضمن کاهش جمعیت داوطلبان کنکور، زمینه برای کیفیت بخشی به آموزش عالی نیز فراهم می شود.
کلیات رشته هایی که داوطلبان می توانند بدون کنکور در سال ۹۸ در آن ادامه تحصیل دهند تا یک ماه آینده در شورای سنجش و پذیرش نهایی می شود.
نظر شما