مجله مهر: در روزهای اخیر تصاویری با عنوان قطع درختان بلوط در منطقه دره اسپر شهرستان دورود در فضای مجازی منتشر شده که واکنشهایی را در استان بهدنبال داشته است.
منطقه حفاظتشده اشترانکوه که در حاشیه ۳ شهر دورود، ازنا و الیگودرز واقع شده با وسعت ۱۰۶ هزار و ۶۰۷ هکتار در استان لرستان از تنوع زیستی، گیاهی و جانوری بسیار بالایی برخوردار است. چوب درختان بلوط در این منطقه از مرغوبترین چوبها بوده، به طوری که سبب قطع بیرویه درختان و تهیه زغال در شهرستان دورود شده تا نگرانی فعالان محیطزیست در این شهرستان را از هدررفت سرمایه ملی بهدنبال داشته باشد. درخت بلوط در مناطق زاگرسی به آب کمی احتیاج دارد و میتواند شرایط کمآبی را بخوبی تحمل کند اما با وجود این ویژگی از مهمترین عوامل تهدیدکننده حیات جنگلهای زاگرس استفاده از چوب درختان بهعنوان سوخت، چرای بیرویه دام، آتشسوزیهای عمدی، غیرعمدی و سایر تهدیدهایی است که پوشش گیاهی منطقه زاگرس را با خطراتی روبهرو کرده است.
بر اساس گزارشی که تسنیم منتشر کرده، در سالهای اخیر و با رشد آفات مختلف در جنگلهای بلوط لرستان، شاهد خشکیدگی و زوال درخت بلوط در بخشی از بلوطستان استان هستیم اما در کنار این تهدیدها اکنون خبر قطعشدن درختان بلوط در فضای مجازی به شکل گسترده دیده میشود که بر نگرانیهای زیستمحیطی استان افزوده است. طی روزهای اخیر در شهرستان دورود درختان بلوط دره اسپر واقع در روستایی در ۱۱ کیلومتری جنوب غربی این شهرستان توسط عدهای ناشناس قطع شد.
یکی از شهروندان دورودی که شغل باغداری دارد در این باره گفت: «هفته گذشته به همراه خانواده برای تفریح به سمت کوههای منطقه حفاظتشده دورود رفتیم، در آنجا همراه پسرم به دنبال جمعآوری چوب ریز برای روشن کردن آتش بودیم که با صحنه قطع شدن درختان بلوط روبهرو شدیم.» مسعود خادمی، رئیس انجمن سبزاندیشان اشترانکوه، با بیان اینکه عدم گازرسانی به روستای دره اسپر، گرانی نفت و استفاده از بخاری هیزمی از مهمترین دلایل قطع درختان بلوط در منطقه حفاظتشده اشترانکوه است، بیان کرد: «بیش از ۹۰ درصد از جنگلهای شهرستان دورود را درختان بلوط تشکیل میدهد. وی افزود: مردم مناطقی که از هیزم برای سوخت استفاده میکنند، به دلیل اینکه با هزینههای هنگفت سوخت مواجه هستند از چوب درخت بلوط تر استفاده میکنند تا برای گرمشدن خانههایشان از ماندگاری آتش استفاده کنند.»
خسرو بهلولی، رئیس منطقه حفاظتشده اشترانکوه نیز در این باره گفته که «با وجود تمام اطلاعرسانیها، آموزشها و احساس مسؤولیت جمعی درباره حفاظت از محیطزیست، افرادی با اقدامی کاملاً غیراخلاقی و انجام جرمی نابخشودنی اقدام به قطع تعدادی درخت بلوط در این محل کردهاند. درختان بلوط بهلحاظ اکولوژیکی درختانی بسیار دیر رشد هستند که با توجه به مرغوبیت زغال تولیدشده از آنها مورد توجه افراد سودجو هستند، در حالی که ارزش اکولوژیکی این گونه جنگلی در مقابل قیمت زغال آن قابل تصور نیست.»
او می گوید که «بهاحتمال زیاد عامل یا عاملان قطع درختان بلوط در دورود جهت سودجویی و تبدیل به زغال اقدام به تخریب جنگل کردهاند و با هماهنگی انجامشده با رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دورود اقدامات لازم جهت شناسایی مجرمان انجام شده است.البته مقرر شده در صورت طی مراحل قانونی با انجام قرق در محل مورد نظر برای جبران تخریب بخشی از جنگل در منطقه حفاظتشده اشترانکوه در فصل درختکاری به تعداد لازم نهال بلوط در آنجا کاشته شود.»
نظر شما