خبرگزاری مهر - گروه استان ها: امروزه نمیتوان نقش کسب و کارهای خرد و کوچک و مشاغل خانگی را در تقویت اقتصاد کشور نادیده گرفت. موضوعی که کشورهایی چون چین و تایوان و حتی ایتالیا با تمرکز برآن بویژه در مناطق کمتر توسعه یافته، توانستند 10 درصد از نرخ بیکاری را کاهش دهند.
اما در کشور ما، مشاغل خانگی هنوز جایی در اقتصاد نداشته و نتوانستند جایگاه خویش را تثبیت کنند و فعالان در این کسب و کارها با موانع بسیاری روبرو هستند.
از اینرو راهکارهایی چون آموزش، توسعه صادرات تولیدات خانگی، حمایت در بازار یابی و بازار شناسی، تأمین نیازهای مالی و بازنگری در سیاستهای مالیاتی میتواند در حمایت از مشاغل خانگی و کاهش نرخ بیکاری بسیار مؤثر واقع شود.
منیره کٌر تولید کننده گلهای بنفشه آفریقایی در تنکابن در گفتگو با مهر نبود پشتوانه مالی جهت افزایش تولیدات خانگی را از جمله موانع پیش رو فعالان این عرصه برشمرد و گفت: بیشتر فعالان مشاغل خانگی از زنان سرپرست خانوار بوده و توان مالی بالایی ندارند، به همین دلیل ضروری به نظر میرسد تا دولتمردان نقش این مشاغل را در بازتوان کردن خانوادهها و تقویت اقتصاد خانوار جدی گرفته و سیاستهای راهبردی را در این زمینه تدوین کنند.
باید مکانی از سوی مسئولان بطور دائم در اختیار آنان گذاشته شود تا این تولیدگران با فراق بال به تولید ادامه داده و در این مکان ثابت بفروش برسانند
این بانوی کار آفرین نبود یک مکان دائم برای عرضه تولیدات خانگی در شهرستان تنکابن را از مهمترین چالشهای این عرصه دانست و اضافه کرد: زنان و مردان تولیدگر خانگی به تنهایی قادر نیستند که اجاره بهای مکان استیجاری جهت فروش محصولاتشان را بپردازند زیرا کل اجناسشان به اندازه بهای اجاره نیست، بنابراین باید مکانی از سوی مسئولان بطور دائم در اختیار آنان گذاشته شود تا این تولیدگران با فراق بال به تولید ادامه داده و در این مکان ثابت بفروش برسانند، بویژه آنکه شهرداریها بر اساس قانون حمایت از مشاغل خانگی موظف هستند تا این فضاها را ایجاد کنند.
وی افزود: اگر این مکان فروش به طور دائم در تنکابن ایجاد شود، چون صنایع دستی تولیدی بانوان در آن عرضه میشود، میتواند به جاذبه گردشگری هم تبدیل شود زیرا گردشگران به خرید صنایع دستی علاقه خاصی دارند.
فاطمه روجایی تولید کننده انواع مربا و ترشیجات هم در گفتگو با مهر با بیان اینکه حدود 10 سال است که در منزل استیجاری با همکاری چند بانوی سرپرست خانوار دیگر این محصولات را تولید میکند، ارائه تسهیلات کم بهره، جدی گرفتن بانوان فعال در مشاغل خانگی و ایجاد بازارهای فروش را از جمله چالشهای این عرصه عنوان کرد.
مهین پیرایه گر دیگر بانوی فعال در این عرصه و تولید کننده گلیم و فرش هم از نبود حمایت از سوی مسئولان گلایه میکند و میگوید: برای من تولید کننده خانگی که توان مالی ندارم امکان اجاره مکان فروش وجود ندارد و اگر دولتمردان به این موضوع توجه کنند، طبیعی است که انگیزه تولید برای من هم افزایش مییابد.
وی افزود: من با 12 سال سابقه در این رشته به طور حتم با اندک توجه و حمایت و البته آموزش میتوانم در زمینه صنایع دستی برای استان و شهرستان برند سازی کنم اما افسوس که همان اندک حمایت وجود ندارد.
نرگس نادرنژاد مدیر امور بانوان فرمانداری ویژه تنکابن هم در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه هدف ما از برگزاری نمایشگاه صنایع دستی میثاق به نوعی تقویت انگیزه تولید کنندگان خانگی و ایجاد نشاط اجتماعی است، گفت: امور بانوان فرمانداری تنکابن سعی دارد تا با متکی کردن بانوان تولید کنند ه به خودشان، آنان را بازتوان کند.
وی افزود: ما در اخذ مجوزها و هماهنگیهای لازم بین دستگاههای اجرایی، کمکهای لازم را برای این فعالان مشاغل خانگی انجام میدهیم و در تأمین بخشی از هزینههای اجاره هم مساعدتهای لازم به آنان میشود.
پیگیر مکانی برای عرضه تولیدات خانگی هستیم
نادر نژاد با بیان اینکه از مدتها قبل پیگیر ایجاد مکانی مناسب برای عرضه تولیدات خانگی هستیم، تصریح کرد: نبود فضای مناسب برای انجام اینکار، مانع انجام آن بوده و ما قصد داریم تا این موضوع را در کمیته اشتغال شهرستان عنوان کرده تا بر اساس وظیفهای که قانون برای شهرداریها در این زمینه معین کرده بهره گرفته تا بتوانیم مکان عرضه محصولات خانگی را در تنکابن ایجاد کنیم.
نادر سحر خیز رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تنکابن هم در این باره اظهار داشت: تولید صنایع دستی در تنکابن با اقبال خوبی روبرو بوده اما نبود مرکز فروش سبب کاهش انگیزه آنان میشود و تنکابن نیازمند یک بازارچه فروش دائمی صنایع دستی است.
وی افزود: ما پیشنهاد ساخت پایانه دائمی صنایع دستی را در تنکابن دادیم و امید واریم این مهم اجرایی شود زیرا این شهرستان از لحاظ دارا بودن اینگونه فضاها با کمبود مواجه است و این بازارچهها در واقع به معرفی شهرستان کمک میکند و اگر روی صنایع دستی سرمایه گذاری شود، به برند تبدیل شود.
بر این اساس، بدیهی است که وضعیت کشور در حوزه کسب و کار را نمیتوان مطلوب ارزیابی کرد و دقیقاً به همین دلیل توجه به کسب و کارهای خرد و خانگی میتواند به بهبود اقتصاد خانوار کمک قابل توجهی کند، از اینرو توجه به توانمندیهای زنان در ایجاد فرصتهای شغلی و رونق تولید ملی برای تحقق اقتصاد مقاومتی و حمایت از کالای ایرانی نباید از یاد مسئولان متولی برود.
نظر شما