به گزارش خبرگزاری مهر، سمیه محمودی نماینده مردم شهرضا در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز مجلس در طرح سؤال خود از سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره عدم شفافیت در سازمان اوقاف و امور خیریه،گفت: متأسفانه سازمان اوقاف و امور خیریه عملکرد ضعیفی دارد و هدف بدنه از پیگیری این سؤال آن است که این سازمان ارتقاء پیدا کند و شاهد تغییرات مثبت و محسوسی در این سازمان باشیم.
وی با انتقاد از عدم وجود فهرست دقیقی از منابع وقفی، افزود: با توجه به مطالعات صورت گرفته و محدودیت در دسترسی به اطلاعات موقوفات، ما نمیتوانیم به ارقام قطعی در زمینه تعداد موقوفات اشاره کنیم و لازم است سازمان اوقاف اطلاعات مربوطه را در اختیار نهادهای نظارتی و پژوهشی قرار دهد.
نماینده مردم شهرضا در مجلس با اشاره به اینکه حدود ۱۷۰ هزار موقوفه در سراسر کشور وجود دارد که متاسفانه بسیاری از موقوفات کشور فاقد سند هستند، تصریح کرد: بر اساس گزارش های رئیس سازمان اوقاف در سال ۹۶، حدود ۲۵ هزار زمین شناسایی شده اوقاف در اختیار دستگاهها قرار گرفته است و باید به طور دقیق در این زمینه مستندسازی شود.
محمودی با بیان اینکه ۵۲ درصد از امامزادههای کشور فاقد هرگونه درآمد هستند و برای نگهداری و بهسازی آنها، نیازمند ۷۰۰۰ میلیارد بودجه هستیم، گفت: متأسفانه در درآمدها و هزینههای اوقاف دقت کافی صورت نمیگیرد و انتظار داریم سازمان اوقاف و امور خیریه نسبت به اعلام درآمدهای این سازمان به صورت متمرکز اقدام کند.
وی با بیان اینکه در توسعه موقوفات هم اقدامات درخوری صورت نمیگیرد، اظهار داشت: به دلیل عدم مشارکت و مشارکت محدود مسئولان این سازمان، شاهد عدم توسعه موقوفات هستیم که باید از فرصتهای لازم برای توسعه موقوفات استفاده شود و نباید به این مسئله، سیاسی و سلیقهای نگاه شود.
نماینده مردم شهرضا در مجلس با اشاره به اینکه متأسفانه مسئولان سازمان اوقاف با نهادهای مختلف به ویژه نهادهای دینی ارتباط ضعیفی دارند و این مسئله یکی از دلایل عدم توسعه موقوفات است، افزود: قطعاً باید در برنامههای آتی سازمان اوقاف و امور خیریه، سیاستگذاریهای لازم اتخاذ شود تا موقوفات توسعه یابد و همچنین همواره باید بر موقوفات نظارت شود.
در ادامه جلسه سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: قطعاً توجه به نظام موقوفات میتواند کمک کند که ما مسیر گذشته را در زمان حال تداوم دهیم.
وی با اشاره به اینکه علیرغم اظهارات نماینده سؤالکننده در سازمان اوقاف و امور خیریه شفافیت وجود دارد، افزود: برای مثال در نظام اسنادی اوقاف، شفافیت وجود دارد و سندهای آن مشخص و بارگذاری شده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به شفافیت در نظام قراردادهای وقف تصریح کرد: در نظام قراردادهای وقف، اقدامات قابل توجهی انجام شده است و همچنین در نیات واقفان نیز شفافیتهای لازم وجود دارد و به صورت طبقهبندی شده اطلاعات آنان موجود است.
صالحی اظهار داشت: البته ما نیاز داریم که حوزه اسنادی را شفافتر کنیم و در این زمینه باید کلیه اسناد اوقاف، بازخوانی و استنادسازی شود که گامهای قابل توجهی در این زمینه در حال انجام است.
وی با اشاره به اینکه اقداماتی در خصوص بازخوانی اسناد و بارگذاری آنها در حال انجام است، گفت: ۱۶ هزار سند وقفی بازخوانی دقیق و بارگذاری شده است و باید این مسیر را با سرعت بیشتر ادامه دهیم تا نظام وقفی و کاربران حوزه وقف با حوزه نظام اسنادی اوقاف آشناتر شوند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکیدکرد: نیات واقفین مورد لیستبرداری روشنی قرار گرفته است اما باید ما این مسیر را همچنان دنبال کنیم.
صالحی افزود: همچنین باید اطلاعات و مجموعه قراردادهای اوقاف در سامانه بارگذاری شود و به صورت آنلاین در اختیار همه قرار گیرد از جمله اینکه در فضای عمومی قابل رؤیت باشد.
وی اظهار داشت: در خصوص بقاع متبرکه باید گفت که در تعیین هیئت امنای آنها باید دقتهای لازم صورت گیرد تا اعتماد عمومی ایجاد شود و با این وجود باید گفت که در حوزه بحثهای حقوقی موقوفات و بقاع، نظام حسابرسی پیوستهای داشته و داریم و سازمان بازرسی و همچنین سازمان بازرسی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نظارتهای دورهای خود در این زمینه را دارند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تغییر رئیس سازمان اوقاف خاطرنشان کرد: در جلسهای که با رئیس جدید سازمان اوقاف داشتهایم، بر شفافیت نظام مالی اوقاف در جهت جلب اعتماد عمومی تأکید شده است و همچنین یکی دیگر از موارد مورد تأکید آن است که باید سازمان اوقاف ارتباطات بهتر و مؤثرتری با مردم داشته باشد و در این زمینه مسائل سلیقهای اعمال نشود.
نظر شما