محمد در سال 1307 ه ش در خانه عالم بزرگوار حاج شيخ محمود مفتح ديده به جهان گشود . وي پس از طي تحصيلات مقدماتي نزد پدر ، در سال 1322ه ش به قم رفت و در مدرسه دارالشفاء به كسب معارف عاليه پرداخت . محمد توانست كتب رسائل ، مكاسب و كفايه را كه از امهات كتب حوزوي هستند ، طى سالهاى 1324 - 1322 ه ش بياموزد و در اين مسير پيشرفت شاياني را از خود نشان دهد . مفتح در همان زمان در مكتب درسي حضرت امام خميني ره حاضر شد و به تحصيل عرفان در محضر آن عارف زمانه پرداخت .آيت الله مجاهد تبريزى ، آيت الله العظمى بروجردى ، علامه طباطبائى ، آيت الله العظمى سيد محمد رضا گلپايگانى ، آيت الله العظمى مرعشى نجفى ، آيت الله حاج ميرزا ابوالحسن رفيعى اصفهانى و آيت الله سيد محمد جحت پرتوى از ديگر استادان آن عالم رباني بودند .مفتح همزمان با تحصيل در علوم حوزوى موفق شد در رشته الهيات و معارف اسلامى در دانشگاه تهران به تحصيل بپردازد. وي با دفاع از پايان نامه خود با نام " حكمت الهى در نهج البلاغه " موفق به در يافت در جه علمي دكترا از اين دانشگاه شد . ايشان پس ازآن به تدريس در حوزه هاي علميه و دانشگاه تهران بويژه در سطوح عالى پرداخت و تدريس كتاب منظومه حاج ملاهادى سبزوارى در حوزه هاي علميه را در برنامه كاري خود قرار داد .
وى همچنين مدتي در دبيرستان دين و دانش قم به تدريس پرداخت و با همكارى شهيد دكتر بهشتى و حضرت آية الله خامنه اى ، كانون اسلامى دانش آموزان و فرهنگيان را در قم تاسيس كرد . در همين دوره آن شهيد والامقام نوك تيزحمله خود را متوجه ساختار و نهاد رژيم پهلوي ساخت و دست به افشاگري درباره جنايات اين رژيم سفاك زد . در همين زمان ( سال 1347 ) ساواك شهيد مفتح را از آموزش و پرورش اخراج و به نواحى بد آب و هواى جنوب كشور تبعيد كرد . اما او كسي نبود كه با اين تهديدات كنار آيد . وي در سال 1348 پس از پايان تبعيد خواستار ورود به شهر قم شد كه از ورود وي به اين شهر ممانعت به عمل آوردند و ايشان بقيه عمر را در تهران به مبارزه و تعليم و تعلم پرداخت . اما سخنراني هاي افشاگرانه دكتر مفتح براي رژيم گران مي آمد و از همين رو ايشان بارها توسط عمال ساواك دستگير و روانه زندان شد . تاسيس جلسات علمى اسلام شناسى ، همكارى با شهيد بهشتى ، شهيد مطهري ، آية الله مهدوى كنى و آيت الله سيد عبدالكريم موسوى اردبيلى در تشكيل جلسات سخنرانى در مسجد رضوى قم ، برگزاري جلسات تفسير قرآن كريم در مسجد الجواد تهران و برپايي جلسات وعظ و تبليغ در نقاط مختلف كشور از ديگر فعاليت هاي تبليغي آن عالم رباني بود .
در سال 1356 ه ش شهيد مفتح اعلام كرد نماز عيد فطر را در زمينهاى قيطريه برپا خواهند كرد .دكتر مفتح در خطبه هاى نماز به افشاگرى عليه طاغوت و استكبار و صهيونيست ها پرداخت و نام حضرت امام خميني ره را در حضور هزاران نفر جمعيت مسلمان بر زبان جارى ساخت و بر اطاعت از فرامنيش تاكيد كرد.
در آستانه پيروزى انقلاب اسلامى و ورود رهبر انقلاب اسلامي به ايران ، با سازماندهى و تدبير شهيد مفتح ، كميته استقبال از امام ره تشكيل شد .
شهيد مفتح كه خود محصول دو نوع تفكر حوزوي و دانشگاهي بود سعي وافري را در نزديك كردن اين دو نهاد علمي ايران زمين به انجام رساند . او معتقد بود كه دانشگاهيان با فراگيري علوم اسلامي و ايجاد روح زهد و تقوا در ميان دانشگاهها مي توانند در جهت ايجاد محيطي مهذب كه به تربيت متخصصين همت مي گمارد ، تلاش كنند . وي همچنين بر اين امر تاكيد مي كرد كه حوزويان بايد بر علوم روز مسلط شوند و از اين طريق در جهت تبليغ معارف دين الهي گام بردارند . او حتي اقدام عملى در راه رسيدن به چنين وحدتى را تغيير نظام آموزشى دانشگاه مى دانست .
دكتر مفتح عليرغم آنكه بيشتر در حوزه عمل فعال بود، اما از حوزه نظر نيز غافل نبود و توانست در اين حوزه كتاب هاي چندي را به رشته تحرير در آورد . ترجمه تفسير مجمع البيان ، حاشيه بر اسفار ملاصدرا ، روش انديشه ،حكمت الهى و نهج البلاغه ، آيات اصول اعتقادى قرآن ، نقش دانشمندان اسلام در پيشرفت علوم ، ويژگيهاى زعامت و رهبرى از جمله آثار آن شهيد والامقام است .
سرانجام پس از عمري تحقيق ، تاليف و مبارزه آن عالم رباني در صبح روز 27 آذر 1358 ه ش در جلو دانشگاه الهيات تهران به دست گروه منحرف فرقان ترور شد و به در جه رفيع شهادت نايل آمد .
نظر شما