۵ اسفند ۱۳۸۵، ۱۱:۰۳

/ گزارش مهر از گرانی‌های اسفند ماه /

گرانی‌های زودرس !

گرانی‌های زودرس !

خبرگزاری مهر- گروه اقتصادی:"مسئولان سری به مغازه‌های لباس، مانتو، میوه، شیرینی و آجیل فروشی در شهر بزنند افزایش قیمت‌ها بیداد می‌کنه ، مطمئنم که برای شب عید قیمت‌ها گرونتر می شه ، فکر نمی کنم برپائی مراکز فروش و عرضه مستقیم کالا روی قیمت‌ها تاثیر چندانی داشته باشه." این گفته بسیاری از مردم در زمان خرید‌های نوروزی است که از هم‌اکنون آغاز شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، هر ساله ماه اسفند که فرا می‌رسد همه به فکر خریدهای نوروزی می افتند. یکی لباس می خره، دیگری ماشین و یکی هم لوازم و کالاهای مورد نیاز ایام نوروز.

برخی‌ فروشندگان هم از فرصت استفاده کرده و کالاهای مورد نیاز مردم در این ایام را گران می کنند بدون این که اتفاقی افتاده باشد.

الان 24 روز مانده به پایان سال، اما بازهم برخی فروشندگان روی به افزایش قیمت برخی کالاها آورده اند. برای تهیه گزارش اول رفتم پاشاژ شانزلیزه واقع شده در تقاطع جمهوری - ولیعصر که بسیار شلوغ بود. مقابل ویترین مغاز‌ها همه بودند؛ پیر، جوان و کودک.

خبرنگار مهر به خانم نرگس اطهری که سن وی حول و حوش 50 سال است، می گوید من خبرنگارم و آمده‌ام گزارشی از وضعیت قیمت‌ها تهیه کنم. در همین حین، این خانم می گوید:‌"ای بابا، شما مگر می توانید جلوی گرانی قیمت‌ها را بگیرد در این ایام. هر مغازه هر قیمتی دلش می خواهد لباس و هر چیز دیگری را می فروشد. ناظری هم وجود ندارد."

خانم دیگری هم که تمایل ندارد نامش را بگوید، اظهار می دارد:" آقا چرا درباره گرانی سئوال می کنید؛ بیاید درباره مانتو‌ها مطلب بنویسید که سال به سال کوتاه می‌شود."

به سراغ مردی که در مقابل مغازه‌ای در این پاساژ ایستاده و خانم و فرزند وی در حال خرید هستند، می روم. وی تصریح می‌کند:" خانم من می گوید هر مغازه‌ای خود به خود قیمت‌ها را بالا برده، این در حالی که حقوق و عیدی پایان سال ما هنوز پرداخت نشده است.

از پاساژ خارج می شوم، اسیر ترافیک داخل شهر تهران می‌شوم و به بالاتر از میدان میدان راه‌آهن می‌روم. خانم خانه داری که در میوه فروشی در حال خرید است، در پاسخ گرانی های اسفند ماه چنین می‌گوید:"آخه همه که وسیله نقیله ندارند که به میادین میوه و تره بار برای خرید بروند، به نظرم دولت باید کالاهای مورد نیاز را برای شب عید به درب مغاره ها در سطح شهربا قیمت مناسب عرضه کند تا مردم مایحتاج خود را راحتر و با قیمت مناسب تری ازنزدیکی محل زندگی خود تهیه کنند."

زهره علی مدد خانم شهروند دیگری که به گفتگوهای ما گوش می داد، نیز وارد موضوع می‌شود:" در مغازه های سطح شهر می توان کالای مورد نیاز از جمله میوه را جدا کرد اما کالاها در فروشگاه ها و مراکزعرضه و فروش درهم است تازه از کیفیت چندانی هم برخورددار نیست."

قیمت پسته از5400 تا 9000 تومان متغیر است، بستگی به نوع و کیفیت آن دارد. حتما هم تا شب عید حدود 500 تومان افزایش قیمت پیدا کند، قیمت زعفران که سه برابر شده، تخم کدو که تا ماه گذشته 4500 تومان بوده هم اکنون به 5000 تومان رسیده و قیمت بادام هم بین 8000 تا 9000 در نوسان است.

این قیمت‌ها را اکبرآقا آجیل فروش خیابان بهارمی گوید و معتقد است اگراتحادیه خشکبارنسبت به عرضه فروش فوق العاده اقدام کند احتمال کاهش قیمت وجود دارد.

آقای فریدون شیرینی فروش محله بهارقیمت هرکیلو شیرینی تر را به طور متوسط 2400 و هرکیلو شیرینی خشک را 1800 تومان اعلام می کند و می گوید: قیمتهای موجود متعلق به حدود سه ماه گذشته است و هم اکنون قیمت مواد اولیه از جمله روغن از 1250 به 1600 تومان، نارگیل از 1050 به 2200 تومان افزایش یافته و خامه نیزهرکیلو40 تومان گرانترشده است.

به گفته وی، ما هنوزهیچ گونه تغییری درقیمت ها ایجاد نکرده ایم اما مجبوریم ازاین پس با افزایش قیمت مواد اولیه قیمت ها را افزایش دهیم.

وی می افزاید: همچنین  قیمت هرکیلو پسته 1000 تومان، تخمه 500 تومان ، گردو و بادام هندی 1200 تومان و آرد کیلویی 1300 تومان نسبت به حدود سه ماه پیش افزایش داشته و به طورحتم برای شب های پایانی سال بازهم گرانترخواهند شد.

آقا فریدون معتقد است عرضه مستقیم خشکبار از سوی اتحادیه و صنف مربوطه نیزچندان در کاهش قیمت ها تاثیری ندارد بلکه حتی گرانتر هم شود.

آقا غلام میوه فروش نیزاز افزایش قیمت ها نسبت به یک ماه گذشته خبرمی دهد و می گوید: قیمت هرکیلوپرتقال درجه یک در میدان میوه و تره بار1100 تا 1200 تومان و دردرب مغازه 1500 تومان، نارنگی درجه یک در میدان 1000 تا 1200 تومان و دردرب مغازه 1500 تومان به فروش می رسد.

وی می افزاید: همچنین قیمت فروش هرکیلو سیب درجه یک را در میدان 1000 و دردرب مغازه 1400 تومان  است و موز نیز نسبت به دوروزگذشته از 750 تومان به 950 تا 1000تومان و دردرب مغازه به 1500 تومان افزایش یافته است.

وی با اشاره به افزایش 20 درصدی قیمت میوه نسبت به ماه گذشته پیش بینی می کند که قیمت انواع میوه در روزهای پایانی سال نیزبا افزایش قیمت مواجه می شود.

وی با تاکید بر کیفی نبودن میوه ها از سوی اتحادیه میوه و تره بارمی گوید: هر ساله به علت درهم بودن میوه ها از خرید میوه از سوی اتحادیه مربوطه خودداری می کنیم زیرا که علاوه بر کیفیت نازل آنها ازنظرقیمت برای ما به صرفه نیست.

البته دراین میان برخی از شهروندان معتقدند: قیمت ها در میادین میوه و تره بار ومراکزفروش مستقیم نسیت به درب مغازه ها مناسب تر است اما همچنان قیمت های فعلی برای قشرآسیب پذیرو حقوق بگیرجامعه بسیارکمرشکن است به گونه ای که برای پذیرایی جزئی باید حداقل فقط 20 هزارتومان پول میوه بدهیم.

شهروند دیگری می گوید: برخلاف آداب و سنن کشورو دین مبین اسلام  به علت گرانی های شب عید مجبوریم ازدید وباریدهای ایام عید خودداری کنیم چراکه واقعا قیمت ها کمرشکن است و ما ازپی این قیمت ها برنمی آئیم.

آقای شهروندی می گوید: امیداریم قول های مسئولان درحد یک شعار نباشد و جامعه عمل پوشانده شود ووزیربازرگانی تنها برای جلوگیری از سروصدای رسانه ها برای پایتخت برنامه ریزی نکند بلکه اقدامات و برنامه ریزی های صورت گرفته در سطح کشورو به صورت گسترده تحقق یابد.

شهروند دیگری توصیه می کند: چشم اندازو تدابیردولت نباید مقطعی مثلا تنها برای روزهای پایانی سال اتخاذ شود بلکه باید سیاست گذاری ها به گونه ای باشد که با قیمت ها طی سال بازی نشود.

آقای شهروند دیگری  خواستاربازگشت قیمت ها به حالت عادی است و معتقد است دولت باید با تزریق سریع و به موقع میوه وسایراقلام مورد نیازمردم درروزهای  پایانی سال به بازارموجب شکسته شدن قیمت ها شود.

گرانی پایان سال نداریم
این درحالی است که سخنان مسئولان نیز در این باره خواندنی است. وزیر بازرگانی هفته گذشته اعلام کرد: عید امسال از ایامی است که افزایشی در عوامل تولید نخواهیم داشت و بازار کاملا قابل کنترل و تنظیم است.

وی ادامه می دهد: سال گذشته مردم شاهد اقدامات صورت گرفته برای کنترل قیمت ها درشب عید بودند به گونه ای که با مقایسه نوروز 85 با نوروز 84 این امرکاملا مشهود است.

مسعود میرکاظمی می افزاید: در نوروز 85 علی رغم این که میوه و مرکبات از کشاورزان به قیمت بالاتری خریداری شده بود اما به نسبت نوروز 84 قیمت ها بسیارمناسب تر بود و با ذخیره سازی که توسط بخش های مردمی و با مدیریت وزارت بازرگانی صورت گرفت و با تسهیلات ارائه شده ذخایر موجود درروزهای پایانی سال به بازار عرضه شد که در تمام طول عمرم نوروز 85 تنها نوروزی بود که قیمت میوه افزایش نداشت.

به گفته وی، امسال نیز توسط خود اصناف و حتی بسیارقوی تر و با کمک بخش های مردمی کنترل و نظارت بر بازار شب عید صورت خواهد گرفت و آنچه که در نوروز سال 85 رخ داد توسط خود مردم بود و وزارت بازرگانی و هیچ دستگاه دولتی دیگر نیز حتی یک کیلو میوه برای ذخیره سازی خرید داخل و واردات  نکرده بلکه فقط فضا برای این امر فراهم شد تا خریداران با قیمت مناسب ترکالای خود را عرضه کنند و امسال نیزهمانند سال گذشته اقدام خواهد شد.

در این میان نیز قاسم فراهانی رئیس مجمع صنفی توزیعی و خدماتی تهران از ذخیره فراوان میوه و سایر مایحتاج مردم برای روزهای پایانی سال خبر می دهد وهیچ گونه نگرانی را برای مردن توصیه نمی کند.  

خرید زودهنگام
کارشناسان هم درباره گرانی‌های پایان حرف‌های بسیاری برای گفتن دارند. مرتضی الله داد کارشناس مسایل اقتصادی معتقد است، زمانی که تقاضا افزایش می یابد اما به میزان آن عرضه ایجاد نمی شود ، قیمت ها سیر صعودی پیدا می کنند که در این مواقع مردم باید خریدهای پایان سال خود را زودتر انجام دهند تا از میزان تقاضا کاسته شود.

وی می افزاید: دولت نیزمی تواند به افزایش عرضه کالاهای مورد نیاز ارزان کمک کند به گونه ای که درپایان سال مایحتاج مردم ازجمله پوشاک ازطریق فروشگاه های عرضه مستقیم کالا یا فروش بهاره درسطح گسترده  وبدون واسطه تامین شود.

این کارشناس مسایل اقتصادی خاطرنشان می کند: یکی از بزرگ‌ترین مشکلات بزرگ اقتصادی کشور ما وجود واسطه ها است به گونه ای که حاشیه سود میان از تولید کننده تا مصرف کننده نصیب این قشرمی شود.

محمد قلی یوسفی کارشناس دیگر مسایل اقتصادی می افزاید: تزریق درآمدهای نفتی به کشور، گسترش بوروکراسی اداری موجب افزایش هزینه های دولت می شود و زمانی که عرضه کالا به اندازه کافی وجود نداشته باشد به طورطبیعی افزایش نقدینگی و ایجاد تورم وافزایش قیمت ها را دربرخواهد داشت.

به گفته وی، عرضه یک فرآیند بلند مدتی است که نیازمند سرمایه گذاری، امنیت اقتصادی و شفافیت درقوانین و مقررات است ازاین روعرضه کالا دربلند مدت نتیجه مثبت خواهد داشت نه درکوتاه مدت.

یوسفی، کسری بودجه دولت، افزایش نقدینگی، تبدیل ذخایرارزی به ریالی و تزریق به جامعه، افزایش بی رویه نرخ سود بانکی، تغییرنرخ ارزرا ازجمله سیاست های نادرست دولت ها می داند ومعتقد است این عوامل موجب کاهش شدید ارزش پول ملی شده است به گونه ای که هم اکنون یک ریال ایران یک بیستم روپیه هند است.

وی وجود پول های سرگردان وسرایت آن از یک بخش به بخش دیگری از اقتصاد کشوررا ازریشه های تحمیل تورم درکشورمی داند که باید بستر مناسب برای جذب سرمایه گذاری خارجی به داخل، شفافیت درقوانین ومقررات ، اصلاح نهادهای حقوقی و قضائی ، اختصاص اعتبارات بانکی نسبتا ارزان و گسترش فعالیت های زودبازده برای ایجاد اشتغال را از راهکارهای بلند مدت برای مهارگرانی های ناشی ازتورم می داند و واردات را تنها مسکنی برای این امر.  

برنامه‌های نوروزی اصناف
در همین حال خبرنگار مهر به سراغ رئیس شورای اصناف می رود و از برنامه‌های این شورا برای مقابله با گرانی‌های پایان سال می‌پرسد.

محمد آزاد از اتخاذ تدابیر لازم برای جلوگیری از گرانی های پایان سال خبر می دهد و می گوید: امسال دولت با همکاری اصناف اقدام به برپائی فروشگاه های عرضه کالا خواهد کرد تا مردم مایحتاج شب عید خود را در یک محل متمرکز و با قیمت‌های کنترل شده و مناسب تهیه کنند.

محمد آزاد با تاکید برممتاز بودن کیفیت کالاهای مورد عرضه در مراکزفروش نوروزی تصریح می کند: کیفیت کالاها کاملا تحت کنترل بوده و همچنین قیمت ها با نظر کارشناسان قیمت گذاری شده و مامورین بازرسی برای جلوگیری از تخلف به صورت شبانه روزی نظارت خواهند داشت.

وی با اشاره به این که نمایشگاه های عرضه مستقیم کالا و فروشگاه های عرضه کالاهای نوروزی امسال در سطح گسترده تری دراستان تهران 14 مرکز فروش نوروزی و در22 استان در مرکزاستان ها برگزارخواهند شد، خاطرنشان می کند: مایحتاج مردم در مراکزفروش نوروزی بین 20 تا 30 درصد ارزانتر از بازارعرضه خواهد شد.

این درحالی است که طی سال های گذشته هم شاهد وعده  مسئولان برای ایجاد آسایش مردم و برداشته شدن بار سنگین گرانی در ایام روزهای پایانی سال و افسارلجام گسیخته قیمت ها دراین روزها بوده ایم به گونه ای که شیرینی روزهای آغازین فصل بهاربه کامشان تلخ می نمود. 

به‌هر حال، امیدواریم مسئولان امسال با پافشاری برتحقق وعده های  خود مبنی برکاهش مشکلات مردم درایام شب عید وایجاد فضای مناسب برای حضور هرچه بیشتربخش های مردمی ازجمله اصناف به منظورارائه خدمات بهتررویش شکوفه های بهار86 و بهارهای آتی را به کام مردم شیرین کرده  و تحمل گرانی های کمرشکن ایام پایان سال را برمردم آسان کنند.
=============================
گزارش از زهرا مسافر

کد خبر 451754

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha