۱۴ بهمن ۱۳۹۷، ۱۵:۲۰

با هدف بهره مندی از دستاوردهای محققان؛

دو چالش در زمینه فناوری نانو برگزار می شود

دو چالش در زمینه فناوری نانو برگزار می شود

دو چالش نوآوری نانو در زمینه «مبدل‌های کاتالیستی» و «رینگ سیل اگزوز خودرو» برگزار می شود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ستاد توسعه فناوری نانو، چالش‌های نوآوری نانو با عناوین «ساخت جاذب هیدروکربن‌های نسوخته در زمان راه‌اندازی سرد برای کاتالیست خودرو» و «افزایش دوام و جلوگیری از ایجاد صدا در رینگ سیل با استفاده از فناوری نانو» با همکاری ستاد ویژه توسعه فناوری نانو برگزار می‌شود.

آلودگی هوا یکی از چالش‌های اصلی پیش‌روی جوامع امروزی بوده که بخش اعظمی از آن ناشی از موتورهای احتراق داخلی است. در سال‌های اخیر تلاش‌های بسیار زیادی برای کاهش این آلاینده‌های هوا صورت گرفته است. در این بین مهمترین فعالیت انجام شده، استفاده از مبدل‌های کاتالیستی (Catalyst Converter) در سیستم خروجی خودرو است، که در دنیا بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

مبدل کاتالیستی نام محصولی است که در مسیر سیستم خروجی گاز احتراق موتور خودرو تعبیه شده و وظیفه تبدیل گازهای آلاینده حاصل از سوختن ناقص مانند گازهای NOx و CO را به گازهای کم خطرتر به عهده دارد. این کاتالیست‌ها معمولا شامل سطوح خالص فلزی هستند که مواد فعال کاتالیستی بر روی آن‌ها قرار دارند. مبدل‌های کاتالیستی قادرند تا ۹۰ درصد گازهای سمی را بی اثر کنند اما تا زمانی که به دمای فعال شدن برسند، مقداری آلاینده بدون خنثی شدن وارد هوا می‌شود.

این مرحله که به عنوان راه‌اندازی سرد یا cold start شناخته می‌شود، به تنهایی عامل انتشار دست‌کم ۷۰ درصد هیدروکربن‌های نسوخته حاصل از موتور خودروها است. در این میان استفاده از جاذب‌های هیدروکربنی یکی از کاراترین رویکردهای شناخته شده به منظور غلبه بر این چالش است.

موضوع چالش دوم رینگ سیل یا رینگ آب‌بندی گلویی اگزوز، یکی از قطعات مجموعه اگزوز خودرو است که با توجه به طولانی بودن مسیر اگزوز به عنوان یک مفصل میانی وظیفه اتصال بین دو بخش مختلف از سیستم اگزوز خودرو و نیز دمپ بخشی از ارتعاشات وارد بر این مجموعه را در حین حرکت دارد.

این قطعه به صورت شبه کامپوزیتی شامل گرافیت به عنوان ماده خود روانکار و سیم توری استیل به عنوان الیاف تقویت کننده تولید می شود که با توجه به همین ماهیت در طول عمر سرویس دهی رینگ سیل، سطح خارجی آن که در تماس با فلنچ است، پوشیده از گرافیت می‌شود و نقش روانکاری و آب‌بندی را در بخش اتصال انجام می‌دهد. اما به‌ویژه در دوره اولیه سرویس‌دهی رینگ سیل که سطح فاقد این پوشش گرافیتی است، دراثر تماس سیم توری رینگ سیل با فلنچ صداهای ناهنجاری در این بخش ایجاد و موجب نارضایتی مصرف‌کننده می‌شود. از جمله راهکارهای مورد توجه جهت رفع این مساله استفاده از ماده‌ای واسط است که نقش روانکار جامد گرافیتی را در دوره شروع به کار رینگ سیل ایفا کند.

 شرکت‌های دانش‌بنیان، دانشجویان و اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها، و سایر پژوهشگران و فناوران علاقمند تا تاریخ ۱۲ اسفندماه فرصت دارند طرح مفهومی اولیه خود را به دبیرخانه چالش ارسال کنند.

طرح‌های دریافتی در کمیته داوران ارزیابی شده و در نهایت، شرکت‌کنندگان برتر (اعم از فرد یا گروه) به مرحله دوم راه خواهند یافت. پذیرفته‌شدگان مرحله نخست همچنین تا سقف ۵۰ میلیون ریال تسهیلات حمایتی شامل کمک هزینه نقدی و اعتبار استفاده از خدمات شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو را همزمان با پیشرفت طرح خود طی مرحله دوم دریافت خواهند کرد.

در نهایت به برندگان چالش نوآوری جاذب‌های هیدروکربن‌های نسوخته برای کاتالیست خودرو و چالش افزایش دوام و جلوگیری از ایجاد صدا در رینگ سیل به ترتیب جوایز نقدی ۳۰۰ و ۲۰۰ میلیون ریالی تعلق می‌گیرد که به طور مشترک از سوی ستاد توسعه فناوری نانو پرداخت می‌شود.

کد خبر 4531778

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha