۱۶ بهمن ۱۳۹۷، ۶:۰۴

مجله مهر:

در چهل سالگی انقلاب، چه فیلم‌هایی ببینیم؟

در چهل سالگی انقلاب، چه فیلم‌هایی ببینیم؟

به مناسبت فرا رسیدن‌چهلمین بهار انقلاب اسلامی، ۵‌ فیلم داستانی و مستند را برای شما معرفی کرده‌ایم؛ فیلم‌های کمتر دیده‌شده‌ای که درباره لحظاتی خاطره‌انگیز از اوایل انقلاب هستند.

مجله مهرپس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۵۷ سینمای ایران از حالت ابتذال خارج شده و کم کم مفاهیم جدیدی در بطن سینما نهادینه شدند. با شروع جنگ تحمیلی نیز ژانر جدیدی به سینمای ایران اضافه شد.؛ ساخت فیلم‌هایی با یادآوری ارزش‌های انسانی بیشتر و بیشتر شد. در این گزارش آثار سینمایی و مستندی را معرفی می‌کنیم که روایتگر روزهای انقلاب و تنگناهای پس از آن هستند. آثاری که مفاهیم آزادگی را در خود جای داده و با هویت معاصر ما گره خورده اند.

خانه عنکبوت

این فیلم به کارگردانی علیرضا داوودنژاد در سال ۱۳۶۲ ساخته شده است. در خلاصه این فیلم آمده است: «پس از انقلاب در بحبوحه ماجرای حمله نظامی طبس، چهار مرد (تقی نیا، کامران، ثابتیان و تیمسار) که وابستگی هایی به نظام سرنگون شده سلطنتی دارند، در ویلایی گرد آمده اند و در انتظارند تا کودتا پیروز شود. حمله نظامی طبس شکست می خورد و چهار مرد مستاصل از وضع خود و ترس از گرفتار شدن، دیوانه وار به جان هم می افتند و یکدیگر را از پا در می آورند.»

تشریفات

این فیلم به کارگردان مهدی فخیم زاده در سال ۱۳۶۴ ساخته شده است. در خلاصه این فیلم آمده است: «جوانی مشهور به حسن مطرب برای دزدی وارد خانه‌ای می‌شود. در خانه مجاور روحانی ای به نام توحید با موعظ های خود گروهی از اهالی محل را بر ضد نظام سلطنتی می شوراند. پلیس امنیتی برای دستگیری توحید به محله هجوم می آورد. در این میان حسن نیز بازداشت می شود و در زندان به دلیل شباهت به روحانی شکنجه می شود. بازجو پی می برد که او توحید نیست. با وعده و وعید او را به هیئت توحید در می آورند و در یک مصاحبه تلویزیونی شرکت می دهند. حسن مطرب از کرده خود پشیمان می شود و علیه نظام سلطنتی سخنرانی می کند؛ پلیس هم او را دستگیر و اعدام می کند.»

تیرباران

تیرباران به کارگردانی علی اصغر شادروان در سال ۱۳۶۶ ساخته شده و قصه زندگی شهید اندرزگو را روایت می کند. در خلاصه داستان آن آمده است: «بهمن‌ماه ۱۳۴۳ محمد اندرزگو به همراه چند تن دیگر رو به روی ساختمان مجلس منتظر می شوند تا حسنعلی منصور را ترور کنند. ترور با موفقیت انجام می شود، اما ماموران با تجسس بسیار، همه عاملین ترور جز سیدعلی اندرزگو را دستگیر و اعدام می کنند. مامورین ساواک به دنبال اندرزگو هستند، چرا که او را از طراحان اصلی ترور می دانند، اما سیدعلی اندرزگو در لباس مبدل به مبارزه ادامه می دهد و چند بار تا مرز دستگیری می رسد، ولیکن باز نجات می یابد و هر بار مجبور می شود به همراه خانواده به شهری یا روستایی دیگر برود. آخرین بار مامورین ساواک محل زندگی  را محاصره می کنند و سیدعلی اندرزگو بعد از یک درگیری مسلحانه سخت، به شهادت می رسد.»

ماه و خورشید

مستند " ماه و خورشید " ساخته‌اس از مرحوم  رسول ملاقلی پور است که  زندگی شهدای دفاع مقدس را از زبان همسران، همرزمان و دوستان آنها روایت می‌کند. این مستند که در اواخر دهه ۶۰ ساخته شده، کاری از بنیاد روایت فتح است.

داماد بوسنی

مستند "داماد بوسنی" ساخته محمدهادی نعمت اللهی؛  داستان یک مرد ایرانی است که از زمان جنگ بوسنی به این کشور سفر کرده و در آن ماندگار می‌شود. حضور او در این کشور همراه با اتفاقاتی است که در این مستند به تصویر کشیده می شود. به بهانه این فرد ایرانی، نقش ایران در جنگ بوسنی و کمک‌های مردم ایران به مسلمانان این کشور مورد بررسی قرار می گیرد.

کد خبر 4532101

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha