خبرگزاری مهر - گروه استانها: حضرت فاطمه(س) نزد مسلمانان برترین و والامقامترین بانوی جهان و برگزیده زنان عصر خویش بوده است. ولی علو مقام حضرت زهرا(ع) تنها محدود به عصر حیات آن بزرگوار نبوده و در تمامی اعصار جریان دارد.
الگوی زندگی حضرت زهرا(س) کهنه شدنی نیست، چرا که صفات اخلاقی هیچگاه بهمرورزمان کهنه نمیشوند و همانگونه که ۱۴ قرن پیش صداقت، امانت و عدالت نیک بوده است، امروز نیز آنها همین جایگاه را دارند. عبادت، صداقت، همسر داری، فرزند داری، ادب و دفاع از ولایت حضرت زهرا(س) هیچ زمانی کهنه نمیشود.
با توجه به اینکه حضرت فاطمه(س) برترین بانوی جهانیان است و در بین زنان از هر جهت، کسی دارای مقامی والاتر از او نیست، پس شناخت سراسر زندگانی و تمامی لحظات حیات او، از ارزش فوقالعادهای برخوردار است؛ زیرا انسان با دقت و تأمل در سیره فاطمی میتواند به عالیترین رتبههای روحانی نائل شود.
از جمله ویژگیهای بارز در زندگی حضرت زهرا(س) حمایت ایشان از ولایت و اصل امامت است که حتی در این مسیر در مقابل خطرات و هجمههای دشمنان خود را سپر ولایت قرار داد و از بذل جان خویش دریغ نکرد چرا که دین و ولی خدا را از هر چیزی برتر و مهمتر میدانست.
فاطمه زهرا(س) همتای قرآن و نبوت
آیتاللهالعظمی جوادی آملی درباره فاطمه زهرا(س) اظهار داشته است: در عظم این بانوی بزرگوار باید از دو محور سخن گفت؛ یک محور، مربوط به تحقیقات علمی است که برای ما ثمره علمی و نتیجه اعتقادی دارد و پشتوانه مسائل اخلاقی، فقهی و حقوقی ما، هم هست. محور دوم، آن بخشی است که مستقیماً به ما مربوط است، ما باید تأسی کنیم، او را اسوه قرار بدهیم، الگو بدانیم، پیروی کنیم و مانند آن.
این مفسر قرآن کریم اظهار داشته است: آن بخشی که مربوط به مسائل اعتقادی است و ثمره علمی دارد بررسی مقام منیع آن بانو است که او همتای قرآن کریم است، همتای نبوت است، همتای رسالت است، همتای ولایت است؛ چیزی از ولیالله مطلق کم ندارد، اینها یک نورند و مانند آن.
هم ما موظفیم در زندگی مثل حضرت فاطمه زهرا(س) حرکت کنیم، منتها ایشان در حد آفتاب و ما در حد شمع
وی افزود: اینگونه از مباحث به هر نتیجهای که منتهی بشود برای ما ثمره اعتقادی دارد، ثمره علمی دارد، اما نتیجه عملی ندارد؛ زیرا ما نه آن توان را داریم که آن حضرت را در ولایت مطلقه [و] همتایی قرآن، الگو قرار بدهیم و نه چنین مأموریتی داریم. بخش دوم مربوط به سیره و سنت آن حضرت است که ما هم موظفیم بررسی کنیم و هم مأموریم پیروی کنیم.
آیتالله جوادی آملی تأکید کرده است: این بانو برای همه ما اسوه است، در این بخش ما موظفیم مثل آن حضرت حرکت کنیم، منتها آن حضرت در حد آفتاب و ما در حد شمع، ایشان فضای کل جهان را روشن میکنند منتها ما در زندگی خاص خودمان مثل شمع باشیم و فضای زندگی خود را روشن کنیم.
دین بی ولایت، دین هدایت و سعادت نیست
نماینده ولیفقیه در سپاه پاسداران نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: یکی از ویژگیهای حضرت زهرا(س) ولایتمداری و دفاع از دین بود و این یکی از جنبههایی است که میتواند الگوی همگان قرار بگیرد.
حجتالاسلام عبدالله حاجی صادقی با اشاره به اینکه هنگامیکه دین خداوند در خطر بود حضرت زهرا(س) همه هستی خود را فدا کردند تا دین خدا ماندگار باشد، ادامه داد: این مهم امروزه باید الگوی ما برای ماندگاری و تداوم انقلاب اسلامی باشد.
وی افزود: دین بی ولایت، دین هدایت و سعادت نیست و این مهم را حضرت زهرا(س) میدانستند پس همهچیز خود را در راه ولایت فدا کردند و گفتند «تا زمانی که من زنده هستم دست دشمنان به ولی خدا نمیرسد».
حضرت زهرا(س) میدانستند اسلامی که از نظام ولایی برخوردار نباشد اسلام کامل و حقیقی نیست
نماینده ولیفقیه در سپاه پاسداران یادآور شد: امام زمان(عج) در مورد حضرت زهرا(س) میفرمایند «ِفی ابْنَةِ رَسُولِ اللَّهِ لِی أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ» یعنی برای من در (زندگی و رفتار) دختر رسول خدا(ص) الگو و سرمشقی نیکو است.
وی تأکید کرد: حضرت زهرا(س) میدانستند اسلامی که از نظام ولایی برخوردار نباشد اسلام کامل و حقیقی نیست و به همین دلیل تمام تلاششان را در این راه کردند.
حجتالاسلام حاجی صادقی اضافه کرد: پس از وفات رسول خدا(ص) و به دنبال تثبیت جانشینی امام علی(ع)، حضرت فاطمه زهرا(س) روشنگری داشتند و خطبه خواندند و در مدینه فعالیتهای تبلیغی انجام دادند.
وی با تأکید بر لزوم توجه به ولایتمداری، گفت: همه صحنههای زندگی حضرت زهرا(س) مانند تربیت فرزند، همسر داری، عبادت و سایر مسائل میتواند الگوی مردان و زنان جامعه ما باشد.
الگوگیری از حضرت زهرا(س) در همه ابعاد زندگی
حجتالاسلام سید محمد واعظ موسوی از اساتید حوزه علمیه قم هم در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه حضرت فاطمه(س) در دامان پر محبت پیامبر(ص) و حضرت خدیجه(س) تربیت یافت، گفت: این بانوی با عظمت از فضائل و کمالات بیشماری برخوردار هستند و القابی همچون صدیقه، راضیه، مرضیه، زهرا، بتول، عذرا، مبارکه و طاهره دارند.
وی ادامه داد: حضرت فاطمه زهرا(س) موردتوجه خداوند، رسول اکرم(ص) و ائمه معصومین(ع) هستند و ایشان باید در همه شئون زندگی فردی و اجتماعی الگوی زنان جامعه ما باشد.
این کارشناس مسائل مذهبی با اشاره به اینکه حضرت زهرا(س) در مدت کوتاه زندگی مشترک خویش با امیرالمؤمنین(ع) ۴ فرزند والا تربیت کردند، گفت: حضرت فاطمه زهرا(س) از نظر بندگی، مهربانی به پدر و خانواده، اطاعت از فرامین پدر، هماهنگی و هم سویی با همسر، اداره امور خانه و تربیت فرزندان و موارد دیگر، الگوی بسیار عالی برای زنان جامعه ما هستند.
وی تصریح کرد: با مطالعه خطبههای حضرت فاطمه(س) به عمق اندیشههای فکری، سیاسی و فقهی ایشان میرسیم؛ حضرت فاطمه(س) با وجود عمر کوتاه خود در تبیین و ترسیم خطوط کلی شیعه نقشآفرینی کردند.
تأثیر علمی حضرت زهرا(س) در تحکیم اندیشه ولایت
عضو هیئتعلمی جامعه المصطفی العالمیه هم در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: حضرت فاطمه(س) در تحکیم اندیشه ولایت و مکتب اهلبیت(ع) هم نقش و هم تأثیر علمی بسزایی داشتهاند.
حجتالاسلام محسن غرویان ادامه داد: حضرت زهرا(س) سؤالات افراد را پاسخ میدادند، آیات را تأویل میکردند و آیات قرآن و مکاتب تفسیری مختلف را نقد و بررسی میکردند.
وی افزود: حضرت فاطمه(س) در تمامی ابعاد، الگویی جاودان برای حیات طیبه انسانها هستند اما ولایتپذیری ایشان میتواند برای امروز و فردای همه پیروان مکتب اسلام الگو باشد.
با مطالعه خطبههای ایشان به عمق اندیشههای فکری، سیاسی و فقهی ایشان میرسیماین استاد حوزه علمیه با اشاره به اینکه حضرت زهرا(س) در زمینه بخشش، حجاب و حیا، زهد، صداقت، صبر، طهارت، عبادت، عصمت، علم، فضل و نور بینظیر بودند، تأکید کرد: زنان جامعه وظیفه دارند این خصوصیات را مدنظر قرار داده و ادامهدهنده راه این بانوی پاکدامن باشند.
وی اظهار داشت: دفاعیات و مبارزات حضرت زهرا(س) ازآنجهت مهم و سرنوشتساز است که الگویی برای مبارزه وجود نداشت و ایشان خود طراح مبارزه با تحریف و ترسیمکننده نقشه دفاع از ولایت شدند و چون سیاستمداری قهرمان در صحنه، ظاهر شدند.
بهواقع جلوه والای کرامت انسانی و اخلاق اسلامی را میتوان در رفتار و منش این بانوی بزرگوار دید و تمامی انسانها بهویژه زنان با برگرفتن شعاعی از این خورشید قادر خواهند بود کانون حیات انسانها را گرم و روشن سازند.
نظر شما