خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ: هفتهای که گذشت به واسطه تعطیلی روز شنبه و دوشنبه، همانطور که انتظار داریم، هفته کمخبری در حوزه کتاب و ادبیات است. خلاف هفته گذشته که گزارش «یک هفته با کتاب» مانند دو هفته پیش، ۱۹ خبر داشت؛ گزارش این هفته ۹ خبر مهم را در خود جا داده است.
۳ خبر آخر گزارش بینالمللی هستند اما یکی از آنها مربوط به فریبا کلهر نویسنده ایرانی ساکن کانادا است. ۶ خبر دیگری که از ابتدای گزارش مرورشان میکنیم، اخباری درباره اعلام نامزدهای جشنوارهها، انتشار فراخوان و مراسم تقدیر از نویسندگان هستند.
پیش از شروع گزارش هم باید به این مساله اشاره کنیم که نشست خبری نهمین نمایشگاه ملی کتاب دفاع مقدس تا ساعتی دیگر با حضور سردار احمد حقطلب در محل موسسه نمایشگاههای فرهنگی برگزار میشود.
در ادامه گزارش «یک هفته با کتاب» را که ۹ خبر مهم از رویدادهای مرتبط با کتاب و نشر را در این هفته شامل میشود، از نظر میگذرانیم.
بازدید رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات از کتابخانه مجلس ژاپن
ابوذر ابراهیمیترکمان، رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی که به منظور شرکت در اولین دور گفتوگوهای دینی ایران و ژاپن با موضوع «جایگاه خانواده در اسلام و شینتو» و دیدار با برخی از مقامات و مسئولان فرهنگی ژاپن به این کشور سفر کرده است، روز جمعه ۱۹ بهمن ماه با ساواکو هانیو، رییس کتابخانه ملی مجلس ژاپن دیدار کرد که خبر این رویداد شنبه این هفته منتشر شد.
تأکید بر توسعه همکاریها از جمله مباحث مطروحه در این دیدار بود.
اعلام ۲۰ نامزد کسب عنوان پایتخت کتاب ایران
روز سهشنبه این هفته و پس از تعطیلات، ۲۰ شهر راه یافته به مرحله نهایی پنجمین پایتخت کتاب ایران معرفی شدند. در پنجمین دوره این برنامه ۱۷۲ شهر از تمامی استانهای کشور موفق به ارسال آثار خود به دبیرخانه مرکزی این جشنواره شدند که نسبت به سال گذشته ۱۵ درصد رشد داشته است.
معرفی ۲۰ نامزد روستاهای و عشایر دوستدار کتاب
این هفته همچنین بیست روستای راهیافته به مرحله نهایی پنجمین دوره جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب ایران معرفی شدند.
انتشار فراخوان جایزه کتاب سال جوانان
فراخوان نخستین دوره جایزه کتاب سال جوانان که با هدف نکوداشت و تشویق برترین پدیدآورندگان جوان ایران زمین در گستره فرهنگ نوشتاری، هم زمان با هفته جوان در فروردین ۹۸ برگزار میشود، این هفته منتشر شد. این رویداد توسط جهاد دانشگاهی برگزار خواهد شد.
برگزاری مراسم تقدیر از محمدرضا سنگری و موسی حقانی
مراسم تجلیل از محمدرضا سنگری و موسی حقانی در قالب طرح چهلقلم دیروز چهارشنبه ۲۴ بهمن در کتابخانه عمومی سیدمرتضی برگزار شد. طرح چهل قلم به مناسبت چهلسالگی انقلاب اسلامی برگزار میشود و در آن از چهل نویسنده تقدیر به عمل میآید.
برگزاری مراسم تقدیر از ر.اعتمادی
دیگر برنامه تقدیری که چهارشنبه این هفته برگزار شد، به مناسبت روز جهانی داستان بود که توسط خانه داستان چوک با همکاری کتابخانه بعثت، در محل این کتابخانه برگزار شد و در آن، از ر.اعتمادی نویسنده، رماننویس و روزنامهنگار تقدیر به عمل آمد.
تاسیس مرکز ادبیات کودک در کانادا
یکی از خبرهای روز سهشنبه این هفته درباره فریبا کلهر بود که به موجب اطلاعات آن، این نویسنده ایرانی مقیم کانادا، به منظور ارتقای سطح کیفی و کمی ادبیات کودک ایران و کمک به حفظ و گسترش زبان مادری برای کودکان فارسی زبان مقیم کانادا اقدام به تاسیس مرکز ادبیات کودک در این کشور کرده است. به گفته کلهر، برنامههای این مرکز با هزینه شخصی وی دنبال میشود و از هیچ نهاد داخلی و خارجی و حتی کمکهای خیرین نیز طرف حمایت قرار نمیگیرد.
عذرخواهی شورای فرهنگی بریتانیا از جورج اورول
یک مقاله درباره غذای بریتانیایی نوشته جورج اورول بیش از ۷۰ سال پیش از سوی شورای فرهنگی بریتانیا رد شد و این شورا این هفته برای این کار به صورت رسمی از نویسنده مشهور، عذرخواهی کرده است. این خبر توسط آسوشیتدپرس منتشر شد. دلیل عذرخواهی شورای مذکور این است که شورای فرهنگی بریتانیا اعلام کرد اعضای شورا آن زمان یکی از مقالههای جورج اورول را بدون مطالعه دقیق رد کردند و مانع انتشار آن شدند.
این موسسه فرهنگی پس از کشف نامه رد کردن مقاله که درباره غذای سنتی بریتانیا بود در آرشیو خود، با انتشار نامهای رسمی از خالق «۱۹۸۴» و «مزرعه حیوانات» پوزش خواست.
برگزاری نمایشگاه کتاب مینسک بدون مهمان ویژه (آمریکا)
بیست و ششمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب مینسک، مطابق رسم هرساله از تاریخ ۸ تا ۱۳ فوریه ۲۰۱۹ با شرکت کشورهای مختلف توسط وزارت اطلاع رسانی کشور بلاروس برگزار شد و طبق خبری که چهارشنبه این هفته منتشر شد، اگر چه طبق اعلان دست اندرکاران برگزاری نمایشگاه، قرار بود که آمریکا بهعنوان مهمان ویژه، در این دوره حضور پیدا کند، ام به دلیل اختلافات و تعطیلی موقت دولت آمریکا، نمایندگی آمریکا در مینسک اعلام کرد در این دوره از نمایشگاه شرکت نخواهد داشت. به همین دلیل مسئولان نمایشگاه، بخش ویژه نمایشگاه را در اختیار روسیه قرار دادند.
فدراسیون روسیه به عنوان شرکت کننده سنتی چندساله نمایشگاه کتاب مینسک، غرفه ملی خود را با مساحت ۲۰۰ متر مربع و برنامه غنی با شرکت شاعران و نویسندگان مشهور روسیه، عرضه کرد. بدین ترتیب در جریان نمایشگاه بازدیدکنندگان خواهند توانست هم کتاب را بخرند و درباره کتابهای تازه اطلاع پیدا کنند و هم با نویسندگان، ناشران، مترجمان و منتقدان ادبی معاشرت داشته باشند.
نظر شما