۸ اسفند ۱۳۸۵، ۱۱:۳۹

حداد عادل در مراسم افتتاحیه نمایشگاه مدرسه ایرانی - معماری ایرانی:

از معماری و هویت ایرانی دور شده‌ایم / آموزش و پرورش در ساخت و ساز مدارس دغدغه هویت ملی داشته باشد

از معماری و هویت ایرانی دور شده‌ایم / آموزش و پرورش در ساخت و ساز مدارس دغدغه هویت ملی داشته باشد

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: وزارت آموزش و پرورش که بودجه هنگفتی از خزانه کشور برای ساختمان سازی به آن تخصیص داده می شود، باید دغدغه هویت ملی در معماری کشور را داشته باشد.

به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، غلامعلی حداد عادل صبح امروز در مراسم افتتاحیه نمایشگاه مدرسه ایرانی - معماری ایرانی، که در محل دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران برگزار شد، معماری در جامعه را چون لباسی برای فرد دانست و اظهار داشت: همانطور که فرد در لباس خود زندگی می کند، جامعه نیز در لباس معماری زندگی می کند. بنابراین همانطور که انتظار داریم هر فردی بسته به هویت ملی و دینی خود لباس خاصی داشته باشد، انتظار داریم هر قوم و ملت معماری خاصی داشته باشند ما این واقعیت را در معماری امروز و دیروز جهان مشاهده می کنیم.

وی افزود: امروز که به بسیاری از کشورها و شهرها نظر می کنیم ، یک هماهنگی و انضباط در معماری را شاهد هستیم اما در عین حال در بسیاری از نقاط از جمله در شهر تهران این هماهنگی وجود ندارد زیرا همه چیز در این شهر پیدا می شود.

رئیس مجلس، قرار گرفتن ساختمان های بلند وکوتاه در کنار هم و نماکاری های متفاوت، استفاده از سبک های گوناگون شرقی و غربی و نوعی بی اعتنایی و بی توجهی به خصوصیات اقلیمی را از اشکالات ساخت و ساز در کشور خواند و گفت این جنگل آشفته‌ای که به نام شهر خصوصا در تهران داریم، هیچ پیامی که حکایت از یک هویت باشد به بیننده القاء نمی کند.

حداد عادل افزود: کمتر شهری هست که چنین وضعیت ناهنجاری از نظر معماری داشته باشد. این یک بیماری است و حکایت از این دارد که ما از نظر فرهنگی دچار آشفتگی شده ایم.

وی با بیان اینکه یک نوع گسستگی فرهنگی در ده های گذشته در کشور ما وجود داشته که باید به فکر علاج آن باشیم ، خاطر نشان کرد این یک اقدام دفعی و فوری نیست، یکی از دستگاه هایی که می تواند در اصلاح این آشفتگی موثر باشد وزارت آموزش و پرورش است. در حقیقت معماری یک عرصه وسیع برای این وزارتخانه است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به ساخت 60 هزار مدرسه در کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی، یاد آور شد: دستگاهی که این مقدار ساخت و ساز دارد و در تمام کشور حضور دارد و بودجه هنگفتی از خزانه کشور برای ساختمانی سازی به آن تخصیص داده می شود باید دغدغه هویت ملی را در معماری کشور داشته باشد.

وی با بیان اینکه مدرسه، اولین ساختمانی است که انتظار می رود در یک واحد اجتماعی ساخته شود ، تصریح کرد: وزارت آموزش و پرورش اگر به کار خود جهت دهد و در جستجوی هویت باشد قطعا می تواند هم در چهره پردازی معماری کشور ما موثر بیفتد و هم برای دیگر دستگاه های دولتی مردم الگو به دست دهد.

رئیس مجلس با اشاره به مراسم نمایشگاه مدرسه ایرانی - معماری ایرانی، خطاب به دست اندارکاران این نمایشگاه گفت: نباید این گردهمایی را یک کار تفننی دانست و نباید به این اکتفا کنیم که 2 - 3 روز نمایشگاه برقرار باشد و پس از انتشار خبر و انجام تکلیف همان کاری انجام شود که در گذشته انجام می شده است.

وی افزود: به عنوان یک قوم و ملت اگر صاحب فرهنگ هستیم، که هستیم باید از مظاهر این فرهنگ سئوال کنیم. معماری یک جلوه آشکار فرهنگ در همه عرصه های گذشته و حال بوده است.

حداد عادل با اشاره به مطرح شدن بحث مقاوم سازی مدارس در مجلس و دولت گذشته، گفت: ما به این فکر افتادیم که با توجه به بالا رفتن قیمت نفت از حساب ذخیره ارزی ، ردیفی را به مقاوم سازی و نو سازی مدارس فرسوده اختصاص دهیم ، زیرا ایران یک کشور زلزله خیز است و بنابراین منطقی این است که در درجه اول مدارس خود را مقاوم سازی کنیم تا اگر ساختمان ها در وقوع زلزله فرو ریخت، مدارس به عنوان سرپناه پذیرای مردم باشند.

وی با بیان اینکه بسیاری از مدارس ما فاقد استانداردهای لازم برای مقاومت در برابر زلزله هستند، گفت: پیشنهاد کردیم دولت در خصوص مقاوم سازی مدارس لایحه به مجلس بیاورد ، در این لایحه دولت وقت مقرر شد حدود 4 میلیارد دلار از حساب ذخیره ارزی در حدود 4 سال به مقاوم سازی مدارس کل کشور اختصاص یابد.

رئیس مجلس تصریح کرد: مجلس و دولت فکر کردند این قدم تاریخی را باید برداشت و ما به عنوان مسئولانی که در انقلاب فرصت خدمت گذاری پیدا کرده ایم، باید پاسخگوی این مطالبه مردم باشیم.

حداد عادل افزود: این لایحه در مجلس تصویب شد و در طول دوران آموزش و پرورش دولتی ما، چنین همتی برای تحول گسترده و مقاوم سازی مدارس در کشور صورت نگرفته است اما این آغاز کار است.

وی خاطر نشان کرد: در مسیر این پیگیری ها و هم اندیشی ها بحث هویت مطرح شد و سازمان نوسازی مدارس این موضوع را به صورت جدی مطرح و دنبال کرد.

حداد عادل گفت: در مدرسه سازی از نظر کمی کار چشم گیری در کشور انجام شده است اما از نظر کیفی باید قدری تحمل کرد. کیفیت مدرسه سازی دو بخش دارد، یکی جنبه های فنی از جمله مقاوم سازی در برابر زلزله و دیگری پاسخگویی مدارس به نیاز آموزش و پرورش است.

رئیس مجلس افزود: اما یک جنبه دیگر از کیفیت بحث هویت است که باید به یک نتیجه در این زمینه برسیم تناسب ساختمان با اقلیم یک حکم کلی و عقلانی است که همه دنیا این را رعایت می کنند اما روز به روز این توجه کم می شود و نقشه های قالبی برای تمام کشور به طور یکسان استفاده می شود.

وی خاطر نشان کرد: امروز برای بنده به عنوان کسی که علاقه مند است در کشور مدارس صاحب هویت داشته باشیم این سئوال مطرح است که مدرسه ایرانی چه نوع مدرسه ای است که البته خود نمی توانم به این سئوال پاسخ دهم.

رئیس مجلس با اشاره به نمایشگاه دایر شده در دانشکده هنرهای زیبا اظهار داشت: این طرح های ارایه شده از مدرسه سازی نیز به این سئوال پاسخ نمی دهد. ما باید به نوعی جای پای خود را به عنوان ایرانی در این معماری مشخص کنیم و این موضوع باید از حالت آرزو به سطح اندیشه و مفهوم در آید و مدون شود و این وظیفه معماران است.

حداد عادل گفت: ما نمی خواهیم مدارس را مانند 700 سال گذشته بسازیم، از طرفی هم نمی خواهیم به طور کامل از معماری ایرانی گسیخته شویم، این آشفتگی خطرناک است باید برای آینده کاری کنیم که گذشتگان برای امروز نکرده اند. این کاری مهم است که نیازمند اندیشه و بالا تر از آن عشق است.

وی در پایان خاطر نشان کرد: ما در مجلس کمک می کنیم تا در کنار دولت ابزارهای لازم برای شما معماران فراهم شود.

کد خبر 454155

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha