مجید نوری در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: مردم شهر آران و بیدگل در گذشته های دور و بر اساس تقویم تاریخ ایرانیان باستان ماههای سال را سی روز حساب می کردند بدین ترتیب که یک سال را ۳۶۰ روز حساب کرده و پنج روز باقیمانده را جدا نگه میداشتند و آن را پنجه یا پنگه مینامیدند.
وی افزود: بر این اساس شب بیست و پنجمین روز بهمن ماه که مصادف با شب اول اسفندجلالی در تقویم رسمی است، در فرهنگ عامیانه آران و بیدگلی ها شب اسفند(اسپند) رعیتی نامیده می شود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آران و بیدگل با بیان اینکه مردم خطه کویری آران و بیدگل دراین شب پلوکشمش می پختند، ابراز داشت: در واقع مردم شهر که اکثرا کشاورز بودند و درآمد چندانی نداشتند که هر روز یا شب در سفره شان پلو باشد، دریک شب، شامل شب اول اسفند جلالی(رعیتی) شام ضیافت به پا می کردند تا خانواده درکنار هم از لذت این غذای بهشتی بهره مند شوند.
وی گفت: وقتی شام اسفندی آماده می شد آن را در یک سینی مسی دور کنگره دار ریخته، روی کرسی می گذاشتند و اهل خانه مشغول خوردن آن میشدند.
رسم دست و دلبازی اهالی کویر در شب اسفند رعیتی
نوری اظهار داشت: در شب اسفند، کسبه آران و بیدگلی اگر شاگرد و یا کارگری داشتند، مقداری برنج و روغن به آنان می دادند تا رسم دست و دلبازی کویریان را در این شب نیک به جا آورده باشند.
رئیس اداره میراث فرهنگی آران و بیدگل گفت: تازه دامادها نیز در این شب، با مراسمی ویژه، هدایایی متناسب با وضعیت مالی خود شامل قطعه طلا، پارچه، کفش و همچنین مقداری برنج و روغن و غیره به عنوان اسفندی برای همسرشان می فرستند.
برگزاری مراسم ویژه شب اسپندی درآران و بید گل نمادی از به یاد مستمندان بودن است
وی تصریح کرد: مراسم ویژه شب اسپندی درآران و بید گل نمادی از به یاد مستمندان بودن، عاشق انسان ها و انسانیت بودن است که امیدواریم این سنت های زیبا و یادگار پیران ما مجددا به همانزیبایی گذشته احیاء شود.
نظر شما