۱۳ اسفند ۱۳۹۷، ۱۷:۴۷

دو قدم مانده بلوطستان به یغما برود

قاچاق به دارایی‌های زاگرس رسید؛ چوب بلوط مُفت!

قاچاق به دارایی‌های زاگرس رسید؛ چوب بلوط مُفت!

داستان قاچاق حالا به زاگرس رسیده است، جایی که این روزها پرونده قاچاق چوب در آن باز شده تا بلوط‌هایی که در کوران خشکسالی و زوال و هجوم ریزگردها دوام آورده بودند حالا طعمه قاچاقچیان شوند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: «توقیف دو دستگاه خودروی حامل چوب غیرمجاز»، «کشف ۳۵ تن چوب قاچاق در بروجرد»، «کشف ۴۰ کیسه زغال غیرمجاز بلوط»، «۷۰ کیسه زغال غیرمجاز بلوط در شهرستان خرم‌آباد کشف و ضبط شد»؛ این‌ها تنها بخشی از اخباری است که این روزها از جنگل‌های بلوط به گوش می‌رسد.

خبرها حکایت از حال ناخوش جنگل‌های زاگرس دارد که هر بار به شیوه‌ای زخم جدیدی را متحمل می‌شوند و در سکوت رو به نابودی می‌روند...

یک روز آتش سوزی‌های عمدی و غیرعمدی بلای جان بلوط‌ها می‌شود، روز دیگر زمین خوارها به منابع ملی هجوم می‌برند و عرصه‌های پوشیده از جنگل و پوشش گیاهی را بیابان می‌کنند؛ چرای بی رویه دام‌ها، کشاورزی سنتی و زغال گیری هم که از سال‌ها پیش گریبان گیر جنگل‌های زاگرس بوده است.

اما این بار خبر ناگوارتر از گذشته است، «قاچاق چوب»...

قطع درختان زاگرس و حمل چوب‌های بلوط به شمال کشور تیر خلاص را به جنگل‌های زاگرس می‌زند و تخریب‌ها را گسترده از قبل می‌کند تا بازهم در سکوتی مرگبار نابودی منابع ملی ایران رقم بخورد.

بحران قاچاق چوب در لرستان

شیرزاد نجفی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان در سخنانی با اشاره به اینکه در رابطه با موضوع ریزگردها و همچنین بیابانی بودن مناطق جنوبی استان از طریق سازمان جنگل‌ها در حال رایزنی هستیم، اظهار داشت: امسال ۴۰۰ میلیارد تومان تنها برای مقابله با موضوع ریزگردها به منابع طبیعی خوزستان پرداخت شد، این در حالیست که هیچ اعتباری به استان لرستان در این رابطه پرداخت نشده است.

وی با اشاره به اینکه لرستان بیشترین آسیب را از کانون‌های ریزگردها در کشور می بیند، تصریح کرد: باید رایزنی صورت گیرد که اعتبارات بخش مقابله با ریزگردها نیز به استان لرستان پرداخت شود.

درختی در حریم رودخانه‌ها باقی نمانده است

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با بیان اینکه بخشی از جنگل‌های زاگرس با توجه به ممنوعیت برداشت چوب در جنگل‌های شمال در حال نابودی هستند و این امر در حال تبدیل به یک بحران برای کل کشور است، ادامه داد: درختی در حریم رودخانه‌ها باقی نمانده است.

بلوط‌های زاگرس به مقصد شمال بارگیری می‌شوند

نجفی با بیان اینکه تمام درختان و جنگل‌های بلوط در حال نابودی هستند، گفت: روزانه دو هزار کامیون چوب از لرستان به روش‌های مختلف به شمال کشور حمل می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه بر اساس قانون برنامه ششم توسعه برداشت و بهره برداری چوب جنگل‌های شمال منع شده است، افزود: این امر موجب شده که کارخانه‌های شمال تعطیل شوند و الان به مناطق زاگرس هجوم آورده‌اند.

لرستان هم شبیه خوزستان به کانون ریزگردها تبدیل می‌شود

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با بیان اینکه در حال حاضر درختان کهن ۶۰۰ و ۷۰۰ ساله در حال قطع شدن هستند، تصریح کرد: اگر راهکاری در این رابطه صورت نگیرد لرستان نیز مانند خوزستان به بیابان تبدیل می‌شود و به کانون ریزگردها تبدیل خواهیم شد.

احمد مرادپور معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان نیز در سخنانی با اشاره به نقش انسان در خسارت‌های زیست محیطی، بیان داشت: باید رفتار خود را با طبیعت اصلاح کنیم، طبیعت نظمی دارد و اگر دست به آن بزنیم نظم آن به هم می‌خورد، اگر نظم طبیعت به هم بخورد رفتارش با ما بد می‌شود.

وقتی مدیرکل منابع طبیعی لرستان خواب است!

وی با تاکید بر اینکه هر چه ما ضربه می‌خوریم از دست کسانی است که منفعت طلب هستند، بیان داشت: کسانی که دنبال قاچاق چوب هستند مشخص هستند، «چوب دزدها» را مدیرکل منابع طبیعی می‌شناسد و باید برخورد کند.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان با اشاره به اینکه در این رابطه یک مرتبه با مدیرکل منابع طبیعی تماس تلفنی گرفتم که «خواب» بود، بیان داشت: به مدیرکل منابع طبیعی تلفنی اعلام کردم که در جاده یک کامیون را دیده‌ام که پر از چوب است و از مسیر رد می‌شود!

مرادپور با بیان اینکه مدیرکل منابع طبیعی به من اعلام کرده بودند که اگر جایی چوبی بار زده شد و مشکلی پیش آمد من به او خبر بدهم، بیان داشت: شماره پلاک آن کامیون را یادداشت کردم، یک ربع بعد مدیرکل منابع طبیعی از خواب بیدار شد و با من تماس گرفت که این ماشینی که گفتید چه بوده؟ من به او گفتم ماشینی که من گفتم این شکلی بود!

وی، تصریح کرد: مدیرکل منابع طبیعی از من پرسید که این چوب‌ها جنگلی بود یا محلی؟ من به او گفتم که من آنها را معاینه نکرده‌ام!

«سر و کله» ماشین‌های حمل چوب پیدا شده و همه جای استان هم هستند

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان با بیان اینکه مدتی است که «سر و کله» این ماشین‌های حمل چوب پیدا شده و همه جای استان هم هستند، بیان داشت: «شیرزاد نجفی» مدیرکل منابع طبیعی باید خیلی فعال‌تر در این زمینه ورود پیدا کنند، ما هم در خدمتشان هستیم.

مرادپور با بیان اینکه اگر نیاز است که نیروی انتظامی وارد عمل شود، اگر نیاز از است که دادستانی وارد عمل شود تا اقدام کنیم، افزود: در حال حاضر کار از فرهنگ سازی و این داستان‌ها گذشته است و باید اقدام کنیم.

دادستان خرم‌آباد: افراد سودجو به جنگل‌های زاگرس هجوم آورده‌اند

سعید رازانی دادستان مرکز استان لرستان هم در این رابطه می‌گوید: متأسفانه شاهد هستیم که برخی دلالان و افراد سودجو به جنگل‌های منطقه زاگرس هجوم آورده‌اند.

وی تصریح کرد: به نیروی انتظامی ابلاغ کردیم هر گونه حمل چوب از لرستان به استان‌های دیگر مستلزم اخذ مجوز کتبی از اداره منابع طبیعی شهرستان مربوطه است.

دادستان خرم‌آباد با یادآوری اینکه تاکنون پرونده‌های جدی که مربوط به قاچاق خود چوب باشد به آن صورت نداشته‌ایم، بیان کرد: یک مورد تخلف در این زمینه بود که برخورد شدید شد و فرد متخلف به زندان معرفی شد.

هرچه سریع‌تر از قاچاق چوب جنگل‌های زاگرس جلوگیری شود

محسن تیزهوش کارشناس ارشد محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه جنگل‌های لرستان در منطقه‌ای قرار گرفته‌اند که از نظر زیستگاهی و حفظ تنوع زیستی ارزش بسیاری دارند و در عین حال تأثیر بسیار زیادی روی نگه داشت منابع آب و خاک دارند، اظهار داشت: با وجود همه این مزیت‌ها در مورد ضرورت حفاظت از جنگل‌های زاگرس جای هیچ بحثی نیست.

وی با بیان اینکه هرچقدر در بحث حفاظت از جنگل‌های زاگرس پیش روی کنیم و کار را قوی‌تر پیش ببریم بازهم جای فعالیت وجود دارد، تصریح کرد: جنگل‌های زاگرس از دهه‌های گذشته با چالش‌های متعددی مواجه بوده‌اند که سرآمد آن خشکیدگی، خشکسالی پی در پی و زغال گیری است.

اگر قاچاق چوب به چالش‌های متعدد جنگل‌های زاگرس اضافه شده باشد واقعاً جای تأمل و بررسی است

این کارشناس ارشد محیط زیست یادآور شد: اگر قاچاق چوب به این چالش‌های متعدد اضافه شده باشد که واقعاً جای تأمل است، قاچاق چوب از زاگرس به شمال کشور قابل تأمل و بررسی است و اگر این اتفاق رخ می‌دهد باید با کسانی که این کار را صورت می‌دهند برخورد قانونی شود و هرچه سریع‌تر جلوگیری شود.

تیزهوش خاطرنشان کرد: قاچاق چوب در دراز مدت روند بیابانی شدن جنگل‌های زاگرس به ویژه در لرستان را تشدید خواهد کرد.

مدیران ما تفکر حفاظت از منابع طبیعی ندارند

وی با اشاره به اینکه در این سال‌ها نتوانسته‌ایم با چالش‌هایی مثل زغال گیری و قاچاق چوب که امروز مطرح می‌شود به شایستگی برخورد کنیم، اظهار داشت: این موضوع برمی گردد به اینکه مدیران ما تفکر حفاظت از منابع طبیعی ندارند و هیچ‌گونه عزمی در این رابطه وجود ندارد، تا وقتی عملکردها خنثی باشد آنچه در میدان عمل می‌بینیم صرفاً از بین رفتن منابع طبیعی است.

این کارشناس ارشد محیط زیست با بیان اینکه حفاظت از منابع طبیعی در استان ما اولویت نیست، تصریح کرد: در این رابطه هم اینکه جدیتی در کار وجود ندارد در صدر قرار می‌گیرد، تجهیزات و نبود نیرو وجود دارد نه آنطور که نتوان عرصه‌های طبیعی را مدیریت و حفاظت کرد.

قاچاق چوب نتیجه سال‌ها غفلت از حفاظت از منابع طبیعی است

تیزهوش با تاکید بر اینکه می‌توان از جوامع محلی برای حفاظت از عرصه‌های طبیعی استفاده کرد همانطور که در کشورهای توسعه یافته تعداد زیادی از نیروهای داوطلب برای حفاظت از منابع طبیعی به کار گرفته می‌شوند، افزود: اینکه ایرادات کار دقیقاً کجاست و چرا نتوانسته‌ایم از منابع طبیعی حفاظت کنیم که امروز به موضوع قاچاق برسیم، نتیجه سال‌ها غفلت از حفاظت از منابع طبیعی است.

وی با اشاره به اینکه تشکل‌های زیست محیطی در موردهای مختلف جنبش‌های مختلف راه انداختند و نامه نگاری‌های متعدد کردند، اظهار داشت: تشکل‌های زیست محیطی از سال‌ها پیش در مورد مدیریت منابع طبیعی نگرانی خود را اعلام کرده‌اند و بارها و بارها تاکید کرده‌اند.

چرای دام، کشاورزی سنتی، زغال گیری و … همواره جنگل‌های زاگرس را تهدید کرده است و اگر قاچاق چوب هم به این موارد اضافه شود که باید فاتحه عرصه‌های طبیعی استان را خواند

این کارشناس ارشد محیط زیست در بخش دیگری از صحبت‌های خود بر لزوم بهره گیری از توان جوامع محلی برای حفاظت از عرصه‌های طبیعی استان تاکید کرد و گفت: تا زمانی که به اقتصاد جوامع محلی به آن شکلی که باید رسیدگی نشود جامعه محلی ما کار خودش را می‌کند و استفاده از منابع طبیعی را حق خودش می‌داند.

تیزهوش ادامه داد: به ویژه در فصل سرد سال جوامع محلی ما کمترین بهره را از منابع نفت و گاز دارند و ناچار می‌شوند درختان را قطع کنند؛ برای به کارگیری جوامع محلی در راستای حفاظت از عرصه‌های طبیعی ابتدا باید به معیشت و اقتصاد آنها توجه شود.

وی خاطرنشان کرد: چرای دام، کشاورزی سنتی، زغال گیری و … همواره جنگل‌های زاگرس را تهدید کرده است و اگر قاچاق چوب هم به این موارد اضافه شود که باید فاتحه عرصه‌های طبیعی استان را خواند.

به هر روی، حفاظت از جنگل‌های زاگرس و عرصه‌های طبیعی نیازمند عزم جدی مسئولان ذی ربط است تا این سرمایه ملی برای همه نسل‌ها بماند؛ در عین حال هریک از عوامل تخریب کننده جنگل‌های زاگرس این مناطق را به سوی بیابانی شدن و ایجاد مرکز تولید ریزگردها سوق می‌دهد.

کد خبر 4559132

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • IR ۰۱:۰۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۱۴
      2 0
      بهتر نیست به جای این کار 1- چراگاه‌ها را تقویت کنید 2- کشاورزی را مدرن کنید 3- زغال را با هرس درختان تولید کنید 4- جنگل کاری کنید همه اینها یعنی ایجاد شغل و رفع نیاز چوب! نیازی هم به برخورد نیست