مجله مهر: در روزهایی که بیش از ۷ ماه از فقدان سخنگو در دولت میگذرد و گرانی نیز به مردم فشار آوردهاند، انتشار شایعات با قوت و شدت بیشتری در فضای مجازی صورت میگیرد.
اخیراً متنی در بعضی از کانالهای تلگرامی منتشر شده که در آن یارانه مردم ایران و مردم عربستان سعودی مقایسه شده و نتیجه گرفته شده که شهروند عربستانی ۱۹۰ برابر شهروند ایرانی یارانه میگیرد. اگرچه انتشار این متن برای اولین بار در سال ۹۴ صورت گرفت ولی برخی کانالهای تلگرامی که مسئولان آنها بینامونشان هستند با انگیزه تخریب دوباره و سوار شدن بر موج گرانیها، آن متن را با همان محتوا بازنشر کرده اند!
در این متن ادعا شده که «یارانه مردم عربستان اگر به واحد تومان حساب شود در هر روز مقدار ۲۸۹,۶۰۰ تومان است که به حساب یک شهروند عربستان واریز میشود و در ماه معادل ۸,۶۸۸,۰۰۰ تومان، میشود. در حالیکه هم اکنون یارانه مردم ایران را در روز حساب میکنیم میشود روزی ۱,۵۰۰ تومان و در ماه ۴۵,۰۰۰ تومان.»
این متن در همان زمان هم با واکنشهای منفی زیادی پاسخ داده شد. یکی از پاسخهای مطرح شده این بود که یارانه نقدی در عربستان عمومی نیست و برخلاف ایران به همه تعلق نمیگیرد. طبق آمار در سال ۲۰۱۲ یارانه تنها به ۵۰۰ هزار نفر شهروند عربستانی داده میشد؛ در حالیکه در ایران یارانه به حدود ۷۳ میلیون نفر تعلق میگرفت که اگر قرار باشد به نیم میلیون نفر ایرانی کمدرامد داده شود سهم هر نفر حدود ۶ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان میشود.
نکته دیگر این است که مبلغ این یارانه نقدی شهروندان سعودی، ۲ هزار ریال عربستان بوده که آن سال حدوداً معادل یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان میشد، نه ۸ میلیون و ۶۸۸ هزار تومان! در آن سال زندگی ۶میلیون عربستانی زیرخط فقر بوده و ۸۰ درصد سعودیها منزل شخصی نداشتند. همچنین طبق آمار عربستان دومین کشور بیکار خاورمیانه است و از همان دوران تاکنون آل سعود برای تجاوز به یمن از سرمایههای مردم استفاده کرده به طوریکه تنها در ۹ ماه اول جنگ ۲۰۰ میلیارد ریال عربستان هزینه شد که این رقم معادل یارانه ۱۰۰ میلیون عربستانی و برابر با یارانه ۱۸۰ سال این کشور است!
از مرور تاریخ که بگذریم یارانه پرداختی دولتها باید در کنار هزینه زندگی شهروندها مقایسه شود، یک هفته پیش از آغاز سال جاری میلادی و اجرای برنامه مالیاتی طبق فرمان جدید پادشاهی سعودی و با هدف کاهش فشار، همه خانوارهای سعودی برای دریافت یارانههای نقدی یک حساب بانکی با عنوان «حساب شهروندی» باز کرده و بیش از ٣ میلیون خانوار سعودی، بالغ بر ١٠ میلیون نفر از جمعیت ٣٠ میلیون نفری پادشاهی سعودی برای این یارانهها ثبت نام کردند. اما با این وجود برخی از کاربران عربستانی توئیتر با هشتگی به معنای درآمد برای جبران هزینههای زندگی کافی نیست یا #الراتب_مایکفی_الحاجه، به افزایش قیمتهای سوخت و اجبار به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده، اعتراض کردند و این نکته به معنی آن است که اختلاف دستمزد و درآمد نسبت به هزینه در این کشور بسیار بالاتر از چیزی است که یارانه بتواند آن را جبران کند.
نظر شما