به گزارش خبرنگار مهر، مراسم گرامیداشت پانزدهمین سالروز تأسیس نهاد کتابخانه ها و اختتامیه چهارمین دوسالانه بین المللی کارتون کتاب پیش از ظهر امروز دوشنبه ۲۰ اسفند با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی معاون فرهنگی وزیر ارشاد، علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه های کشور، نیکنام حسینی پور مدیرعامل مؤسسه کانون کتاب، سعید اوحدی رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و هوشنگ مرادی کرمانی عضو هیئت امنای نهاد کتابخانه ها در مجموعه باغ کتاب تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، مهدی رمضانی معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد کتابخانهها به ارائه گزارشی از فعالیتهای این نهاد در سال گذشته پرداخت.
دومین سخنران این مراسم علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی بود که گفت: اولین قانون مستقل مربوط به کتابخانه های عمومی در سال ۱۳۴۴ به تصویب مجلس رسید اما ابهامات و اشکالات اجرای آن قانون سبب شد تا عملاً در سال ۱۳۵۲ با وضع برخی مواد در قوانین دیگر، عملاً آن قانون کارکرد خود را از دست بدهد. پس از پیروزی انقلاب، اداره کتابخانههای عمومی عملاً تحت مدیریت وزارت فرهنگ و ارشاد قرار گرفت. اما علیرغم گسترش کمّی کتابخانهها، برخی نواقص و کمبودها، اداره کتابخانههای عمومی کشور را با مشکل روبرو ساخت و سرانجام به پیشنهاد دولت قانون تأسیس و نحوه اداره کتابخانه های عمومی کشور در ۱۷ اسفند ۱۳۸۲ به تصویب مجلس رسید و از آن تاریخ دوره جدید کتابخانههای عمومی کشور آغاز شد.
وی افزود: تعداد کتابخانه های عمومی در سال ۱۳۵۶، ۳۷۳ کتابخانه، و در سال ۱۳۸۲ که لایحه دولت به مجلس شورای اسلامی ارائه میشود ۱۴۵۹ کتابخانه و در پانزدهمین سالگرد تصویب قانون جدید کتابخانه ها در سال ۱۳۹۷ به ۳۴۴۵ کتابخانه عمومی رسیده است. تعداد کتابخانههای عمومی نسبت به سال قبل از پیروزی انقلاب رشد ۹ برابری داشته است و در ۱۵ سال گذشته، رشد ۱۳۶ درصدی در تعداد، ۱۳۱ درصدی در زیر بنا و ۳۷۷ درصدی در کتابداران و ۷۳ درصدی مراجعان دستاوردهای دوره ۱۵ ساله این نهاد است. آنچه در سالهای اخیر براساس رهنمودهای رهبر انقلاب و برنامههای مورد نظر آقای صالحی، رئیس هیأت امنای نهاد و نیز مصوبات هیأت امنا به عنوان محورهای اصلی فعالیت نهاد قرار گرفته به این ترتیب هستند:
۱- تبدیل کتابخانه از مرکز امانت کتابخانه به پایگاه فرهنگی اجتماعی با محوریت کتاب و کتابخوانی، و استفاده از ظرفیت گسترده کتابخانه های عمومی به عنوان مرکزی برای تعامل و گفتگو، رشد آگاهیهای اجتماعی-فرهنگی و نقش آفرینی به عنوان مرکز تبادل اطلاعات و آگاهیهای فردی و اجتماعی.
۲- نقش آفرینی مثبت و مؤثر کتابخانه ها در ارتقای سلامت اجتماعی خصوصاً با توجه به برخی آسیبهای اجتماعی موجود با اولویت مناطق دارای ویژگیهای خاص.
۳- توجه ویژه به کودکان و نوجوانان به عنوان نسل آینده و امید کشور که در گام دوم انقلاب اسلامی منابع اصلی انسانی کشور را در عرصههای مختلف تشکیل میدهند.
۴- مبتنی ساختن تمام فعالیتهای نهاد کتابخانه های عمومی در عرصه ساخت و تأسیس، تجهیز ، تأمین منابع، برنامههای فرهنگی و مانند آن به پژوهشها و تحقیقات علمی صورت گرفته در داخل و خارج کشور و ارزیابی برنامهها و عملکردها با شاخصهای علمی دقیق و نیز بومی ساختن برخی دستاوردهای جهانی در عرصه کتابداری و کتابخانه ها برای اثر بخشی بهتر و بیشتر در کشور.
۵- تاکید بر ارتقای سطح علمی، فرهنگی و مهارتی کتابداران به عنوان، رکن اصلی در کتابخانه های عمومی کشور و برگزاری دورهها و جلسات حضوری و غیر حضوری مهارتهای کتابداران.
۶- شکستن ساختارهای اداری و دست و پاگیر و روی آوردن به فعالیتهای جهادی برای تحقق برنامههای فرهنگی و رسیدگی به مناطق محروم کشور از جمله در برنامه مدرسه جهادی خواندن ، رسیدگی به شهرهای دارای اولویت از نظر ارتقای سلامت و کاهش آسیبهای اجتماعی.
۷- مشارکت و همکاری با دستگاهها و نهادهای مهم اجتماعی، فرهنگی و حتی اقتصاد، عمرانی و نیز خیرین عزیز برای تسریع در گسترش کتابخانه ها و امکان دسترسی عادلانه همه مردم شریف کشور به کتابخانه های عمومی.
۸- تلاش برای تحقق تأسیس کتابخانه در شهرهای فاقد کتابخانه.
دبیرکل نهاد کتابخانهها در ادامه گفت: از ۱۲۴۵ شهر کشور در سال ۱۳۹۳، ۲۵۶ شهر فاقد کتابخانه عمومی بودهاند که با تلاش نهاد، در سال ۱۳۹۷ این تعداد به ۱۳۰ شهر کاهش یافته است. امیدواریم با همکاری همه نهادهای دولتی، عمومی و مجلس شورای اسلامی، تا سال ۱۴۰۰ تعداد شهرهای فاقد کتابخانه به صفر برسد.
مختارپور با اشاره به اختتامیه چهارمین جشنواره دوسالانه کارتونکتاب گفت: استفاده از ظرفیت این هنر که از زمان پیدایش مطبوعات نقش مهمی در انتقال مفاهیم ایفا کرده و با ظهور رسانههای مجازی تأثیر آن به مراتب از نظر کمی و کیفی گسترش یافته در حوزه ترویج فرهنگ کتاب وکتابخوانی نیز قابل توجه است. از فعالان عرصه فضای مجازی، و نیز نهادهای مؤثر در تبلیغات محیطی شهرها و اماکن و مراکز فرهنگی کشور تقاضا میکنم نسبت به ترویج و انتشار آثار برجسته این جشنواره مساعدت کنند.
سید مسعود شجاعی طباطبایی دبیر جشنواره کارتونکتاب هم در این مراسم گفت: استاد بهمن عبدی که یکی از داوران این دوره جشنواره هم هستند، میگفتند پیش از انقلاب تعداد کارتونیستهای ایران ۱۵ نفر بود. اما خب آمار پس از انقلاب در اینزمینه، خیرهکننده است و چندهزار کارتونیست داریم که حداقل هزار نفرشان در سطح بینالمللی شناختهشده اند و جایگاه دارند. طی سالهای گذشته عملاً کارتون و کاریکاتور ایران در سطح بالای بینالمللی جا گرفته است و حضور هنرمندان ایرانی باعث اعتبار جشنوارههای بینالمللی میشود. چون هنرمندان ما در این زمینه به سبک خودشان رسیدهاند و نهتنها بهعنوان شرکتکننده بلکه بهعنوان داور، مشاور، سخنران و حتی برنامهریز مسابقات بینالمللی در این رویدادها حضور پیدا میکنند.
وی گفت: با برگزاری چهار دوره از جشنواره کارتونکتاب، شرایطی محیا شد که هنرمندان برجسته کارتونیست دنیا تقویم نمایشگاهی خود را با دقت دنبال کنند. حضور ۷۳ کشور در این دوره از جشنواره کارتونکتاب، اتفاق مهمی است؛ اتفاقی که در جشنواره پیراسیکابا که چهلمین دورهاش را در برزیل پشت سر گذاشت، نمیافتد و تعداد هنرمندان خارجی در آن جشنواره و دیگر جشنوارههای مشابه، خیلی کمتر است. در این دوره، ما ۲ هزار و ۴۹ اثر از ۷۳۳ هنرمند از ۷۳ کشور داشتیم که ۴۹۶ نفرشان خارجی و ۲۳۷ نفر هم ایرانی بودند.
شجاعی طباطبایی درباره میزان مبالغ جایزه نفرات اول تا سوم این جشنواره از هزار و ۸۰۰ یورو تا ۹۰۰ یورو گفت: این میزان، استاندارد بینالمللی است.
نظر شما