۸ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۴:۵۵

جولان کتابسازان در نمایشگاه

دیده بوسی بروسلی با جلال آل احمد در نمایشگاه

دیده بوسی بروسلی با جلال آل احمد در نمایشگاه

امسال نیز مانند دوره‌های پیش کتابسازان در نمایشگاه حضور پیدا کرده و هم تبلیغات چاپ کتاب را به مخاطبان ارائه می‌کنند و هم کتابسازی‌های خود را به نمایش می‌گذارند.

به گزارش خبرنگار مهر، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز در حاشیه بازدید از سی‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با خبرنگاران کتاب گفت‌وگو کرد و از کتابسازی و قاچاق کتاب به عنوان مهم‌ترین مشکلات و معضلات صنعت نشر کشور نام برد. پیش از شروع سی‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، مؤسسه خانه کتاب نیز تمهیداتی را برای عدم صدور و تخصیص بن کارت خرید کتاب برای کتاب سازان در نظر گرفت و قوانین جدیدی را برای صدور بن‌ها اعلام کرد تا این تسهیلات به دست مؤلفان و مترجمان واقعی برسد. با تمام این اوصاف اما متأسفانه در این دوره نیز مانند سال‌های پیش کتابسازان حضور جدی در نمایشگاه دارند و هم تبلیغات چاپ کتاب با قیمت به اصطلاح ارزان برای مخاطبان کرده و هم کتاب‌های تولیدی خود را عرضه می‌کنند. تعدادی از اشخاص نیز کاتالوگ و کارت ویزیت‌هایی از ناشرانی بی نام و نشان را در دست دارند و آنها را به مراجعان داده و برای چاپ کتاب با آنها وارد مذاکره می‌شوند. برخی از غرفه‌ها نیز چاپ کتاب با بهترین کیفیت را تبلیغ می‌کنند.

پیشتر نیز در گزارشی نوشته شد که تعداد ناشرانی که دل نوشته، خواص گیاهان دارویی، ادعیه‌های بدون کارشناسی شده توسط مبلغان و متخصصان علوم شرعی و… را منتشر می‌کنند، بسیار زیادند و شاید دیدن مداوم آنها و غرفه‌های پی در پی‌شان انرژی مخاطبان جدی کتاب را بگیرد. متأسفانه این امری بسیار جدی است و باید سازوکاری برای جلوگیری از حضور آنها طراحی شود. تعدادی از ناشران نیز بعضاً کتاب‌های نویسندگان برجسته ایرانی که بیش از سه دهه از زمان وفاتشان گذشته منتشر کرده و در کنار آنها کتاب‌های روانشناسی‌های بازاری و کتاب‌هایی از جنس همین دلنوشته‌ها و… را منتشر می‌کنند و عجیب آنکه بعضاً خوب هم می‌فروشند. ناشری در سی‌ودومین نمایشگاه کتاب تهران که برخی از آثار جلال آل احمد را منتشر کرده، در کنارش کتاب‌هایی درباره بروسلی، بازیگر هنگ کنگی درجه سوم سینمای اکشن (مثلاً کتابی درباره بدنسازی به روش او) را نیز عرضه می‌کند. فراموش نکنیم که حتی امروز هم نام بروسلی برای کودکان و نوجوانان جذاب است و قطعاً این گروه سنی اگر به نمایشگاه بیایند با دیدن کتابی به اسم او، والدین خود را مجبور به پرداخت بهای گزاف این کتاب‌ها و خریداری آنها می‌کنند. البته این نکته را هم نباید فراموش کرد که کتاب‌های علمی و خوب در حوزه‌های ورزشی و بدنسازی نیز منتشر شده و در نمایشگاه عرضه می‌شود، اما ممکن است کتاب‌هایی که نام بروسلی و دیگر سلبریتی‌ها را با خود به همراه دارند، از دیده شدن این کتاب‌های جدی جلوگیری کنند.

در این دوره غرفه ناشری که اتفاقاً روبه‌روی غرفه مؤسسه خانه کتاب قرار دارد بنرهای بزرگی را با تیتر «نه به ننوشتن» و «نویسنده شو» در سردر غرفه زده است. این ناشر کتابی را نیز با همین عناوین چاپ کرده که محصول دوره‌های نویسندگی است که پیشتر توسط خود آنها برگزار شده بود. این ناشر از مخاطبان می‌خواهد که آثار خود به نشانی‌های الکترونیکی‌اش بفرستند. گویا در ادامه آثار داوری شده و در نمایشگاه کتاب سال آینده عرضه می‌شوند. بنا به صحبت این ناشر هیچ هزینه‌ای از شرکت کنندگان دریافت نمی‌شود. قاعدتاً از میان مخاطبان عمومی کسی هم خریدار این دست از کتاب‌ها نیست، چرا که قیمت کتاب از انتهای سال گذشته رشد نجومی پیدا کرده و خریداران ترجیح می‌دهند که کتاب‌های مورد نیاز خود را خریداری کنند تا کتاب‌های متفرقه. همچنین بهای تمام شده این کتابسازی‌ها نیز زیاد است. باقی می‌ماند کسانی که به اصطلاح آثارشان توسط کارشناسان این نشر برگزیده و در کتاب چاپ شده است. در موارد مشابه پیشینی، نویسندگان آثاری که در این دست از کتاب‌ها منتشر شده بودند هرکدام چند جلد از این کتاب‌ها خریداری کرده و به دوستان و آشنایان خود هدیه می‌دادند تا شهوت شهرت‌شان ارضا شده و پز نویسنده شدن بدهند.

به نظر می‌رسد که پس از گذشت ۳۲ دوره از برگزاری نمایشگاه کتاب، اکنون دیگر زمان آن است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سازوکاری جدی را برای عدم حضور این دست از ناشران در نمایشگاه طراحی و اجرا کند. متأسفانه به دلیل سیستم پخش کتاب نابسامان در کشور، نمایشگاه کتاب تنها فرصت برای ناشران جدی است تا بتوانند کتاب‌های خود را بدون واسطه و بدون پرداخت نزدیک به نیمی از بهای پشت جلد کتاب به پخش کنندگان در این شرایط نابسامان اقتصادی، به فروش برسانند و کمی از تعهدات مالی خود بکاهند. چرا باید در همین فرصت کم کتابسازان فرصت ناشران متعهد را بسوزانند و فروش‌های میلیونی نیز داشته باشند؟

کد خبر 4602499

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha