به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری جایزه شهید همدانی بعدازظهر امروز چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت با حضور حمید حسام دبیر علمی و حسین زنجانی دبیر اجرایی این جایزه در سی و دومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد.
حسام در این برنامه گفت: اتفاقی که اواخر سال ۸۹ در سوریه افتاد و پیامدش جریان خطرناکی با عنوان تکفیری و فتنه شام بود موجب شکل گیری شرایطی شد که شاید اگر تشخیص به هنگام و درست رهبر انقلاب و مسئولین زمان شناس نبود به ایران هم میرسید. ما با جریان تاریخی این مساله که هم اکنون فروکش کرده و فضا برای فعالیت فرهنگی درباره آن فراهم شده کار چندانی نداریم. آنچه مدنظر ماست این است که بعد از ۸ سال که فضا برای پرداخت تاریخی به این اتفاق فراهم شده بنا داریم مکتوبات و آنچه را به رشته تحریر درآمده به داوری ارزیابی بگذاریم.
وی افزود: برای این کار یک هسته اولیه از فعالان فرهنگی آستین بالا زدند و جایزهای را با محوریت انتخاب کتاب سال مدافعین حرم طراحی کردند که در مرکز هیأت امنای آن حوزه هنری قرار دارد. جریان دفاع حرم واقعیتی از مظلومیت و حماسه بود که اگر مکتوب و به جهانیان معرفی نشود از طرف همان جریانی که دسیسه چیده و فتنه تکفیری را آفریده تحریف میشود. بنابراین با همفکری دوستان دیگرمان در سوریه لبنان و عراق تصمیم گرفتیم این جایزه را به عنوان جایزه شهید همدانی در سالگرد شهادت شهید حسین همدانی یعنی ۱۶ مهر برگزار کنیم.
دبیر علمی جایزه شهید همدانی در ادامه درباره اهداف این جایزه گفت: شناسایی استعدادها در ایران، عراق، سوریه و لبنان اولین هدف ماست. البته با توجه به حضور نیروها و شهدای افغانستانی و پاکستانی از رزمندگان این دو کشور آثاری خواهیم داشت اما در گام اول کار ما بررسی حدود ۳۶۴ کتاب در چهار کشور یاد شده از سال ۹۰ تا ۹۷ است که شاید ۹۰ درصدشان در ایران تولید شده باشد. هدف بعدی پس از شناسایی استعدادها تشویق و ترغیب نویسندگان به نگارش در این فضاست. خیلی از افراد علیرغم تواناییهایشان برای قلم زدن شاید دست به تولید نزنند، هدف سوم مراوده و ارتباط فرهنگی است و در گامهای بعدی بحث ترجمه را خواهیم داشت. در حال حاضر ما در کشورمان کتابها را با زبان فارسی و در سوریه، عراق و لبنان آثار را با زبان عربی عرضه میکنند.
حسام در بخش دیگری از سخنانش گفت: در زمینه گونهها و قالبها آثار در چهار دسته بررسی میشود مستندنگاری که نوع شاخص است شیوه خاطره نگاری، شعر، داستان در همه زیربخشها از جمله داستان کوتاه و رمان و پژوهشهای تاریخی که به پیدایش و چیستی جریان تکفیری در شامات میپردازد.
وی درباره جدول زمان بندی این جایزه گفت: اولین جلسات شورای سیاست گذاری بهمن سال گذشته برگزار شده همچنین بنا شد جمعآوری آثار مکتوب از همین نمایشگاه کتاب آغاز شود زمان مراسم اختتامیه هم ۱۶ مهر امسال خواهد بود.
این نویسنده دفاع مقدس درباره جوایز جایزه شهید همدانی گفت: جوایز معنوی این جایزه از ابتدا مدنظر طراحان و برنامه ریزان بود و یکی از آنها مشخصاً سفر به عتبات عالیات است اما در زمینه جوایز مادی ما هم مثل جشنوارههای دیگر جایزههایی را در نظر میگیریم همچنین تا زمان برگزاری جشنواره نشستهایی را در دو بخش فعالان فرهنگی و نویسندگان خواهیم داشت.
در بخش بعدی این نشست زنجانی گفت: تا به حال پنج جلسه شورای سیاست گذاری جایزه شهید همدانی به ریاست محسن مؤمنی شریف برگزار شده است، در این جایزه از حضور سازمانها و نهادهای فعال مانند حوزه هنری، سپاه، صدا و سیما، شهرداری و … بهره خواهیم برد بنیادی هم به نام بنیاد شهید همدانی در همدان شکل گرفته که قرار است در برگزاری این جایزه به ما کمک کند نهاد رهبری در دانشگاهها و وزارت ارشاد هم از جمله نهادهایی هستند که به این جایزه کمک خواهند کرد. سازمان فرهنگ و ارتباطات و سازمان رسانهای اوج نیز قول همکاری داده اند.
وی در ادامه سخنانش گفت: دفاع از حرم موضوع ۷، ۸ ساله نیست بلکه از ابتدای اسلام وجود داشته است. تاکید رهبر انقلاب ضرورت خود ماجرا و توصیه مراجع بزرگواری مانند آیت الله سیستانی باعث میشود این موضوع را جدی بگیریم. در زمینه جمع آوری آثار، نهاد کتابخانه های عمومی کشور، کتابخانه ملی و انجمن ناشران دفاع مقدس به ما کمک کردهاند و ۳۶۴ کتاب جمعآوری شده است. به نظرم این یک بحث تخصصی است و اینکه ما یک آرشیو از آثار شهدا و جریان دفاع از حرم داشته باشیم اهمیت زیادی دارد.
حسام در بخشی از این نشست در پاسخ به سوال خبرنگار مهر درباره چرایی دوسالانه برگزار کردن جایزه شهید همدانی گفت: سال اولی که این جایزه را برگزار میکنیم یک پشتوانه هشت ساله پشت آثار وجود دارد اما طبیعتاً سرعت رشد آثار در دوره دوم آن قدی نیست که بخواهیم یک سال پس از دوره اول برگزارش کنیم. بنابراین این جایزه به صورت سالیانه برگزار نمیشود.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار مهر درباره حامی مالی این جایزه گفت: همه سازمانهایی که اسمشان به عنوان اعضای شورای سیاست گذاری مطرح شد به شکلی در تأمین منابع این جایزه نقش دارند.
زنجانی گفت: در حال تکمیل تفاهم نامههایی با سازمانها و نهادهای مختلف هستیم و شرح وظایفی برای هر کدام شأن در نظر گر فتهایم که باید آنها را بررسی کرده و پاسخ بدهند. در کل هر سازمان یا نهادی با توجه به توانمندیهایش در هزینههای اجرایی و جوایز کمک خواهد کرد.
نظر شما