شهرام شکیبا مجری تلویزیون و شاعر که در جلسه دیدار رمضانی شاعران با رهبر انقلاب حضور داشت، درباره سخنان ایشان در حوزه ادبیات فارسی و نگرانیهایی که نسبت به صداوسیما مطرح کردند، به خبرنگار مهر گفت: دغدغه و نگرانی حضرت آقا برای زبان فارسی و مطالعه، مربوط امروز نیست صحبتهای ایشان را باید بروید و در دورترین زمانها بخوانید تا ببینید که هر زمان که در جمع اهالی فرهنگ بودهاند به این موضوع اشاره کردهاند.
وی ادامه داد: ایشان حتی در کلماتی که به جای کلمات خارجی وضع میشود دقت دارند و پیشنهادهایی ارائه میفرمایند. شما بروید و ببینید کدام یک از مسئولان کشور به شکل مداوم و مثل یک کتابخوان حرفهای به این موضوعات میپردازد و یا در نمایشگاه کتاب دیده میشود جز وزیر ارشاد که هر سال به دلیل کارش در نمایشگاه حضور مییابد.
مجریانی که اطلاعاتشان از اینستاگرام است
این مجری تلویزیون درباره اجراهایی که مجری در آنها با ادبیات سطحی و واژگان بیگانه حرف میزند، هم گفت: این ادبیات از بیسوادی جماعتی است که جلوی دوربین نشستهاند، وقتی شخصی همه اطلاعات خود را از اینستاگرام اخذ کرده است و مطالعاتش فقط به فضای مجازی منحصر میشود که شناسنامهدار نیست چنین معضلی پیش میآید.
وی با اشاره به اجرای بازیگران در تلویزیون گفت: حضور این بازیگران به دلیل سلیقه خرابی است که در فضای فرهنگی ما رواج پیدا کرده است. مدیران تصمیمگیرنده نیستند بلکه اسپانسرها تصمیم میگیرند اسپانسر میگوید من پول میدهم و میخواهم فلان بازیگر بیاید.
شکیبا با اشاره به نبود برنامههای ادبی تخصصی در سیما اظهار کرد: سالهاست هر یک از مدیران را میبینم طرحهایی مربوط به برنامههای ادبی به آنها ارائه میکنم و سالهاست که میشنوم «این طرحها فوقالعاده هستند، اسپانسری برایشان دارید؟»
مدیران تلویزیون مرعوب «من و تو» هستند
وی اضافه کرد: امروز صاحبان سرمایه تصمیمگیر میشوند و تلویزیون به وضعی افتاده است که بازیگران و بیشتر مانکنها باید تلویزیون را نجات دهند. مدیران تلویزیون مرعوب شبکههای بیگانه هستند و میترسند که نتوانند با «من و تو» رقابت کنند و برای همین است که شما در شبکههای تلویزیونی که دست بچه مسلمانهاست میبینید که فرم یک برنامه از «من و تو» را عیناً کپی میکنند.
این طنزپرداز در بخشی دیگر درباره ادبیات به کار رفته توسط مجریان عنوان کرد: در برنامههای زنده تلویزیون نویسنده به آن معنا حضور ندارد و مجری برنامه را پیش میبرد. برخی از این اجراها هم که از روی متن انجام میشود اما ادبیات ضعیفی دارد به متن ضعیف و نویسنده غیرحرفهای برمیگردد که درنهایت به مسائل مالی مربوط میشود. وقتی پایینترین برآورد یک برنامه برای نویسنده گذاشته میشود چه انتظاری وجود دارد که نویسندههای خوب برای تلویزیون کار کنند.
این سخنان را میگویم و البته میدانم که احتمالاً مدتی ممنوعالکار خواهم شد چون هر بار حرفهایم را بیان کردهام مدتی از کار کنار رفتم. به هر حال کمیته مجریان بیشتر از اینکه به حضور مجریان تخصصی در اجرا ورود کند به این میپردازد که چه کسی حرف تندی زده است و او را از کار برکنار کنند
شکیبا در پاسخ به اینکه برای تغییر این رویکردها چه باید کرد، گفت: «عالمی دیگر بباید ساخت وز نو آدمی» درواقع باید این نگاهها از ریشه در تلویزیون تغییر کند و تعاریف عوض شود. برخی از مدیران فقط بلد هستند بیلان کاری بدهند اما اگر مدیری کارش را بلد نیست باید به خانهاش برود.
داور «قندپهلو» با اشاره به سختی تولید برنامههای ادبی در سیما تصریح کرد: برنامهای مثل «قندپهلو» در حالی ساخته میشود که برآورد یک فصل از این برنامه با چهار شب دستمزد یک مجری که از سینما آمده است برابری میکند. برنامههای ادبی پایینترین برآورد را دارند درحالیکه یک برنامه سرگرمی در شبکهای ساخته میشود که دکور آن چند صد میلیون است.
برنامهای که دیگر ساخته نشد
شکیبا در بخشی دیگر با اشاره به یک برنامه طنز درباره دفاع مقدس عنوان کرد: ما حدود ۶ سال پیش برنامهای داشتیم با نام «لبخند صلواتی» که امیر قمیشی تهیهکننده و من مجری و نویسنده بودم، برنامه در هشت قسمت ساخته شد و به طنز در دفاع مقدس میپرداخت. سه شب از پخش این برنامه گذشته بود که از طرف دفتر رهبر انقلاب تماس گرفته شد و از رضایت ایشان نسبت به برنامه گفته بودند که خبرش همان زمان هم منتشر شد. الان قریب ۶ سال است که این برنامه ساخته نشده است البته هر سال این برنامه در ایام آزادسازی خرمشهر و دفاع مقدس مطرح میشود و مثل همان طرح دیگرم از من میخواهند که اسپانسر بیاورم و من نمیدانم که آیا باید ماءالشعیر در میان برنامه طنز دفاع مقدسی تبلیغ کنم؟
وی در پایان گفت: برخی از مسئولان کلاً هیچ دغدغهای ندارند یا شناسایی نسبت به موضوعات ندارند و یا اصلاً مأموریت دیگری دارند که این پروژهها به سرانجام نرسد. ماموریتشان این است که مردم بی دلیل دست بزنند و بخندند. حرف هم که میزنید میگویند شادی برای مردم اهمیت دارد درحالیکه میتوان در کنار برنامههای شادیبخش دیگر برنامههای علمی و تخصصیتر را هم رونق بخشید. من این سخنان را میگویم و البته میدانم که احتمالاً مدتی ممنوعالکار خواهم شد چون هر بار حرفهایم را بیان کردهام مدتی از کار کنار رفتم. به هر حال کمیته مجریان بیشتر از اینکه به حضور مجریان تخصصی در اجرا ورود کند به این میپردازد که چه کسی حرف تندی زده است و او را از کار برکنار کنند.
نظر شما