به گزارش خبرنگار مهر، نشر بان دومین چاپ خود از کتاب «فلسفه هنر از دیدگاه مارکس: با جستارهایی درباره تأثیر ایدئولوژی بر هنر» نوشته میخائیل لیف شیتز و ترجمه زندهیاد مجید مددی را با شمارگان هزار و ۱۰۰ نسخه، ۲۴۸ صفحه و بهای ۳۴ هزار تومان روانه کتابفروشیها کرد. چاپ نخست نشر بان از این کتاب در پاییز ۹۶ با شمارگان هزار و ۱۰۰ نسخه و بهای ۱۶ هزار تومان منتشر شده بود.
این کتاب پیشتر در دو نوبت نیز توسط انتشارات آگاه منتشر شده بود: نخست در سال ۱۳۸۱ با شمارگان دو هزار و ۲۰۰ نسخه و بهای دو هزار تومان، دوم در سال ۱۳۸۶ با شمارگان هزار و ۱۰۰ نسخه و بهای دو هزار و ۵۰۰ تومان. این کتاب در زبان اصلی نیز در سال ۱۹۳۳ منتشر شده بود.
«فلسفه هنر از دیدگاه مارکس» نخستین کتاب به زبان فارسی است که دیدگاههای زیباییشناسی کارل مارکس را برای مخاطبان مورد بررسی و تحلیل قرار میدهد. این کتاب به دلیل نوآوری در روش و شیوه تحقیق در رویکرد به موضوع زیباییشناسی مارکس از اصالت خاصی برخوردار است و به عنوان یکی از منابع مهم و دقیق در حوزه زیبایی شناسی چپ به شمار میرود.
نویسنده در این کتاب با تاکید بر تغییر دیدگاههای مارکس درباره هنر و تکامل نظریه انقلابی او، از دوره شعر سرایی رمانتیک عاشقانه تا آستانه نوشتن کتاب سرمایه، به اثبات این نکته میپردازد که او پیوسته و در سرتاسر آثارش، به تکمیل و تکامل نظریه زیباییشناختی خود مشغول بوده و این نظریه بخش مهم و در عین حال جدایی ناپذیری از منظومه فکری و دستگاه فلسفی مارکس را شامل میشود.
پیشگفتار «فلسفه هنر از دیدگاه مارکس» به قلم تری ایگلتون است. کتاب همچنین سه پیوست دارد که عناوین آن به ترتیب از این قرار است: «لئو تولستوی و دوران او» نوشته لنین، «درباره هنر: در پاسخ آندره دپره» نوشته لوئی آلتوسر و «ادبیات به مثابه فرم ایدئولوژیک» نوشته اتین بالی بار و پییر ماشری.
میخائیل لیف شیتز (۱۹۰۵-۱۹۸۳)؛ فیلسوف، زیباییشناس و منتقد روسی است. او نویسنده مقالهها و کتابهایی فراوان درباره زیباییشناسی مارکسیستی از جمله «مارکس و انگلس درباره هنر» (۱۹۳۳) و «لنین درباره هنر و فرهنگ» (۱۹۳۸) است. لیف شیتز از ۱۹۲۵ در مراکز و مؤسسات تحصیلات عالی مسکو به تدریس فلسفه و زیباییشناسی اشتغال داشت. آثار او گستره وسیعی را، از بررسی فرهنگ معاصر بورژوایی تا تاریخ زیباییشناسی و پیوند میان مسئولیت سیاسی و تولید هنری، در بر میگیرد. از زمان جنگ به این سو، بیشتر آثار لیف شیتز در زمینه فرهنگ مدرن روسیه و اروپا بود.
نظر شما