به گزارش خبرگزاری مهر، پنجاه سال پیش در چنین روزهایی سنگ بنای اتحادیه اروپا گذاشته شد. نهادی که در ابتدا ایده ای رویایی به شمار می رفت، ولی امروزه به واقعیتی موثر در جهان تبدیل شده و در معادلات سیاسی نقشی برجسته ایفا می کند.
در روزهای آخرین هفته گذشته، پنجاهمین سالگرد پایه گذاری اتحادیه اروپا جشن گرفته شد؛ این رویدادی فرخنده به شمار می رود که سالگرد اتحادیه اروپا در دل برلین جشن گرفته شود؛ شهری که به مثابه نماد اتحاد و یکپارچگی اروپا شناخته شده است.
جشن هایی که درست در کنار دروازه "براندنبورگ" برپا می شود؛ نشانی شکوهمند از اهدافی است که اتحادیه اروپا به آن رسیده است. همگان به روشنی می بینند که نماد تقسیم و دوگانگی اروپای دیروز، امروزه به یکی از قوی ترین نمادها و جلوه گاه اتحادیه اروپا بدل شده است.
مراسم های جشن سالگرد تاسیس اتحادیه اروپا مناسبتی است برای تأمل بر دستاوردهای نهاد اروپایی و ناکامی هایی که بر فضای اروپا سایه هایی تیره افکنده است.
به گزارش مهر، در هفته جشن های بزرگداشت سالگرد تاسیس اتحادیه اروپا، شادی و شعف بزرگترین و قدیمی ترین کشورهای عضو اتحادیه رنگی را فراگرفته، اما در عین حال نباید نگرانی های آنان را نیز از نظر دور دانست. رأی دهندگان در فرانسه و هلند دو کشور اصلی عضو اتحادیه اروپا به پیش نویس اساسنامه این اتحادیه رای منفی دادند. بدین سان برای اتحادیه اروپا روندی دشوار شروع شد که اینک تلاش می شود با قانع کردن مردم راه حلی سیاسی یافت شود.
دولتمردان و سران اروپا مسئولیتی سنگین برعهده دارند تا روند رشد سیاسی اتحادیه را به مسیر دلخواه اصلی برگردانند. هرگاه این وظیفه به خوبی و با نتایج عینی مناسب انجام گیرد خواهیم دید که شور و شادی بار دیگر به اروپای کهن بازمی گردد.
در همین حال شاهد هستیم که تصمیم آمریکا مبنی بر استقرار سیستم پدافند موشکی در شرق اروپا، بحث هایی را برانگیخته و در برخی از محافل اروپا و روسیه نیز با واکنش های منفی روبرو شده است.
در این راستا، روزنامه فیگارو نوشت که این موضوع در دولت ائتلافی آلمان اختلاف نظرهایی پیش آورده که امکان دارد در آینده گسترده تر شود.
این روزنامه فرانسوی به انتقاد شدید "کورت بک" رئیس حزب سوسیال دموکرات آلمان از طرح استقرار سیستم آمریکایی اشاره کرده و آن را مشکلی تازه در برابر آنجلا مرکل صدراعظم آلمان دانسته است. مرکل به عنوان رئیس دولت ائتلافی موافقت کلی خود را با تصمیم آمریکا اعلام کرده است.
امکان دارد که مانند نمونه جنگ عراق، اختلاف نظرها در دو سوی اقیانوس آتلانتیک رنگ تندتری به خود بگیرند.
در همین حال نیز اصرار واشنگتن را برای استقرار سیستم پدافند موشکی شاهد هستیم، اما باید بدانیم که (آمریکا) ابرقدرتی که امروز به عنوان تنها نیروی برتر جهان شناخته می شود، قصد ندارد مقام و موقعیت خود را با دیگران تقسیم کند. در واقع کسانی که با تصمیم آمریکا هم صدایی می کنند و یا آنها که به دشنام و پرخاش می کنند، بر واقعیت موجود تأثیر زیادی نخواهند داشت.
در پایان نیز به نکته قابل توجهی اشاره می کنیم که صدراعظم آلمان نیز مصادف با پنجاهمین سالگرد تاسیس اتحادیه اروپا خواستار تشکیل ارتش واحد برای اروپا شده است.
به مناسبت پنجاهمین سالگرد تاسیس اتحادیه اروپا، کلیه احزاب پارلمانى آلمان نیز ضمن تقدیر از دستاوردهاى این اتحادیه پیشنهاداتى جهت کارآمدتر شدن آن مطرح کردند.
"فرانک والتر اشتاین مایر" وزیر امور خارجه آلمان در بحثى که به این مناسبت در مجلس نمایندگان آن کشور جریان داشت؛ خواستار تصویب قانون اساسى براى اتحادیه اروپا شد تا اختیارات آن گسترده تر شود.
به گفته وى، فقط درصورتى که اتحادیه اروپا نیروهاى خود را متمرکز کند؛ خواهد توانست به عنوان همتاى برابر با ایالات متحده آمریکا مطرح شود.
نظر شما