خبرگزاری مهر، سرویس بین الملل - فاطمه صالحی: سخنان اخیر محمد بن سلمان ولی عهد عربستان در گفتگو با روزنامه الشرق الاوسط و ادعاهای مطرح شده توسط وی در این مصاحبه در خصوص عملکرد ریاض طی سالهای اخیر و خط مشی سیاست خارجه این کشور بحث و جدل های فراوانی را به وجود آورده چرا که این ادعاها با آنچه که امروز در جهان به ویژه در منطقه و کشورهای آفریقایی شاهد آن هستیم کاملاً در تضاد است.
بن سلمان در این مصاحبه مدعی شده است که کشورش خواهان جنگ در منطقه نیست. وی گفت: عربستان در برخورد با هرگونه تهدید علیه ملت، حاکمیت و منافع حیاتی خود، تردید نخواهد کرد. ریاض با هرگونه تهدیدی علیه منافع حیاتی خود مقابله خواهد کرد.
بررسی این سخنان بن سلمان نشان می دهد که تعریف ولی عهد عربستان از جنگ با آنچه که در عرف بین الملل و حتی افکار عمومی وجود دارد کاملاً در تضاد است. ریاض از سال ۲۰۱۵ با تشکیل ائتلاف عربی متشکل از چند کشور به ویژه امارات تجاوز نظامی خود را علیه یمن آغاز کرده است؛ تجاوزی که با ادعای بازگرداندن مشروعیت به دولت مستعفی و فراری یمن آغاز شد که در نوع خود بی سابقه بود.
در عرف بین الملل تاکنون شاید کمتر شاهد حمله نظامی یک کشور به کشور دیگر برای حمایت از دولتی که مردم آن کشور خواهان آن نیستند بوده ایم. در جریان این تجاوز نظامی که ۵ سال به طول انجامیده و هم چنان ادامه دارد زندگی میلیون ها یمنی تحت تأثیر قرار گرفته و صدها هزار شهید و مجروح برجای گذاشته است.
عربستان در این تجاوز نظامی از سلاح های ممنوعه ای استفاده کرده که بنا به سخنان وزیر بهداشت یمن استفاده از همین سلاح ها باعث افزایش ابتلا به سرطان در میان مردم یمن به ویژه کودکان شده است. متجاوزان از یک سو وبا و سرطان را به جان مردم یمن انداخته اند و از سوی دیگر با بستن فرودگاه های این کشور مانع انتقال دارو و تجهیزات پزشکی به یمن شده اند.
نیروهای مقاومت یمن نیز بیکار ننشسته و در اعتراض به این اوضاع اقدام به حملات واکنشی علیه فرودگاه های عربستان و مواضع حیاتی امارات کرده اند تا به جای آنکه تمام توان خود را برای مبارزه با عناصر متجاوز در خاک یمن به کار بگیرند یکسره به سراغ سر افعی رفته و آن را قطع کنند.
در سایه شدت گرفتن عملیات موفقیت آمیز نیروهای یمنی و هدف قرار گرفتن فرودگاه های عربستان که دادِ این کشور را درآورده، اخباری در خصوص اینکه ائتلاف متجاوز سعودی برای متوقف کردن این عملیات و فرار از دست یمنی ها دست به دامن میانجی گران بین المللی به ویژه انگلیس شده منتشر شده است.
عدم پیشروی نیروهای متجاوز در کنار مزدوران دولت مستعفی یمن نشان می دهد که بعد از ۵ سال این عناصر نتوانسته اند نیروهای مقاومت را به زانو درآورند بلکه این نیروها با تقویت توان نظامی خود دایره عملیات را از خاک یمن فراتر برده و به سمت عربستان و امارات کشیده اند.
نیروهای یمنی بعد از اجرای تمام این عملیات اکنون از هدف قرار دادن رژیم صهیونیستی سخن می گویند. به تازگی سخنگوی نیروی هوایی یمن اعلام کرده که بُرد موشکهای این کشور به اراضی اشغالی نیز می رسد و این به مثابه هشداری به عربستان و هم پیمان نزدیک آن یعنی رژیم صهیونیستی است که اگر تجاوز به یمن متوقف نشود دایره اهداف عملیات یمنی ها تا اراضی اشغالی پیش خواهد رفت.
بعد از بررسی تمام آنچه که در یمن در جریان است و دستاوردهای میدانی نیروهای مقاومت در کنار فرسایشی شدن جنگ یمن بعد از ۵ سال مشخص است که چرا بن سلمان می گوید ما خواهان جنگ نیستیم. وی به صورت ضمنی اذعان دارد که در یمن شکست خورده و می خواهد به این جنگ پایان دهد چرا که اگر قرار بود دستاوردی برای ریاض داشته باشد تا الان باید محقق شده بود.
بن سلمان نه تنها در یمن بلکه در سوریه، عراق، سودان، لیبی و دیگر کشورهای عربی به دنبال تحقق منافع توسعه طلبانه عربستان از طریق جنگ افروزی است. وی در مصاحبه خود مدعی شده که هدف عربستان در سوریه ممانعت از بازگشت تروریستها و ممانعت از نفوذ ایران در این کشور است.
البته بعد از پایداری ارتش سوریه در کنار نیروهای مقاومت در برابر تروریستهای داعش و دایر شدن جنگ در این کشور طی چندین سال و در نهایت شکست تروریستهایی که اصولاً زاده عربستان بوده و با پول و تسلیحات این کشور تغذیه میشدند بن سلمان باید چنین ادعاهایی را مطرح کند.
هنوز سخنان جنگ طلبانه ولی عهد عربستان را در خصوص اینکه جنگ را به داخل ایران می کشیم فراموش نکرده ایم. اکنون چه شده که بعد از گذشت مدتی از این سخنان بن سلمان از درِ صلح درآمده و مدعی است که ریاض به دنبال جنگ نیست. شکست سیاستهای توسعه طلبانه بن سلمان در منطقه از سوریه گرفته تا عراق و یمن و لیبی و سودان باعث شده لحن بن سلمان اینبار آرام تر از گذشته باشد.
ولی عهد عربستان از زمانیکه زمام امور را در این کشور به دست گرفت با کنار زدن سیاست سنتی و محافظه کارانه پدرش نشان داد که می خواهد تحولی در سیاست خارجه این کشور ایجاد کند اما تحولی که مد نظر بن سلمان بود باعث شد جایگاه این کشور در میان کشورهای منطقه و کشورهای آفریقایی و حتی غربی خدشه دار شده و به عنوان یک کشور جنگ طلب شناخته شود.
قدرت طلبی بن سلمان باعث شده تا میان عربستان و هم پیمانان نزدیکش مانند قطر و امارات نیز زاویه ایجاد شود. در عوض تقویت روابط با رژیم صهیونیستی و علنی کردن آن باعث شد عربستان جایگاه خود را در میان کشورهای اسلامی و ملت های آزادی خواه بیش از پیش از دست دهد.
سخنان امروز بن سلمان نشان می دهد که سیاست خارجه عربستان و شخص ولی عهد این کشور در قبال کشورهای منطقه شکست خورده و نتوانسته با وجود جنگ افروزی در این کشورها اهداف مد نظر خود را تأمین کند؛ اهدافی که مقابله با نفوذ ایران و دور کردن این کشورها از تهران در رأس آنها قرار داشت. عقب نشینی بن سلمان از سخنان و مواضع جنگ طلبانه خود تاکتیکی است که به صورت ضمنی شکست در منطقه را درون خود حمل می کند و بعید نیست که عربستان با زمینه چینی در این خصوص به دنبال خروج از باتلاق یمن باشد.
در نهایت باید گفت که اگر بن سلمان امروز از عدم تمایل خود برای ورود به جنگ در منطقه به ویژه با ایران سخن می گوید به دلیل آن است که ریاض نتوانسته حتی در برابر نیروهای یمنی که با کمترین امکانات فرودگاه های عربستان را هدف قرار داده اند مقاومت کرده و این حملات را دفع کند پس چگونه می تواند در برابر قدرت نظامی ایران تاب بیاورد.
نظر شما