خبرگزاری مهر، گروه استانها _ آناهیتا رحیمی:
روزهای گرم تابستان که از راه میرسد، افزایش نجومی نرخهای اجاره و رهن نیز با شدت بیشتری پا به عرصه رقابت میگذارد و خانوادههای بسیاری را با مشکلات ریز و درشت مواجه میسازد. به گونهای که باید گفت در کنار سایر مشکلات سرسام آور اقتصادی، مسکن به یکی از بزرگترین دغدغههای مردم به خصوص مستأجران تبدیل گشته است و امسال نیز با توجه به مشکلات اقتصادی و تورم پیش آمده وضعیت اجاره بهاء سر به فلک گذاشته است.
همواره در بازیهای کودکانه خود، سریع به دنبال گوشه دنجی میگشتیم تا زندگی را از سر گیریم؛ با گذشت روزها و سالها همین رؤیا به یک واقعیت تبدیل گشت. حال با روبه رو گشتن با چنین وضعیت اقتصادی و تورم موجود، همه در تکاپوی یافتن یک سرپناه مناسب خود را به آب و آتش میزنند.
این روزها مشاوران املاکی وقتی برای سرخاراندن ندارند و از خروس خوان صبح تا بوق شب، جوابگوی زوجینی هستند تا اگر بخت با آنها یار باشد منزل مناسبی را انتخاب کنند که با دخل و خرجشان متناسب باشد؛ اما نمیخواهم از یاد ببرم که در چنین روزهایی که زندگی میکنیم صاحب خانههایی هستند که هوای مستأجران خود را دارند و سر منافع دنیوی اوقات همدیگر را تلخ نمیکنند.
اگر با در نظر گرفتن تمام مسائل پیش رو، قدری انصاف را در زندگی خود راه دهیم و تنها به فکر خودمان نباشیم میتوانیم لبخند رضایت و امید را بر لبان همنوعان خود ببینیم. حتماً در دلتان میگوئید ماجرا چیست و چه ربطی به آشفته بازار مسکن دارد. امروز به دنبال صاحبخانههای خوب تمام شهر را زیر پا گذاشتم و از تک تک مشاورین املاک پرس و جو کردم تا اینکه آقای صبح خیز را به من معرفی کردند.
هیچ مشکلی با مستأجران ندارم
صبح خیز یکی از صاحب خانههای خوبی است که در گفت و گو با خبرنگار مهر میگوید: حدود ۱۵ سالی میشود که صاحب خانه یک واحد آپارتمان در خیابان پاستور جدید هستم و از همان اوایل و به خصوص در این اوضاع آشفته بازار حواسم به مستأجران بوده و در حد توان سعی کردهام هیچ مشکلی با آنها در رابطه با افزایش اجاره بها و مسائل دیگر نداشته باشم.
وی ادامه میدهد: در طول این مدت چهار نفر مستأجر آمدند که همه خانه خریدند و رفتند و هم خود و هم همسرم سعی کردیم در حد توان با مستأجرها کنار بیاییم؛ هر سال با وجود افزایش پول پیش و اجاره بها، کمتر از مبلغ افزایشی به مبلغ اجاره بها اضافه میکنیم.
صبحخیز در پایان بیان میکند: در حال حاضر دو دختر شهرستانی ساکن آپارتمان هستند که در این شهر کار میکنند و سعی کردیم کمتر اجاره بها بگیریم که هم خدا راضی باشد و هم مستأجران با دردسر اسباب کشی روبرو نشوند؛ چند موردی درخواست اجاره آپارتمان با مبلغ بیشتری را پیشنهاد دادهاند اما من و همسرم راضی نشدیم.
در این قسمت گزارش برای اطلاع از آخرین وضعیت بازار مسکن گفت و گویی با رئیس اتحادیه مشاورین املاک داشتیم و سری هم به یکی از مشاوران املاک در این شهر زدیم.
افزایش بی رویه عوارض شهرداری، مدت دار بودن کارهای اداری، شرایط بیمه، زمانبر بودن تفکیک واحدها و پروسههای شهرداری و در نهایت مبالغ هنگفت اخذ شده است که باعث میگردد سرمایه گذاران در بخش مسکن منصرف شوند.
نوسانات ارز و طلا و افزایش قیمت بی رویه مصالح ساختمانی
رئیس اتحادیه مشاورین املاک تبریز در گفت و گو با خبرنگار مهر، کمبود بازار مسکن را یکی از بزرگترین معضلات دانسته و بیان میکند: از سال ۹۱ با رکود بازار مسکن مواجه هستیم که در سالهای ۹۷ و ۹۸ اوضاع بازار مسکن خوب بود اما متأسفانه قیمتها با ساماندهی بی روبهای پیش رفت. عوامل مختلفی نظیر نوسانات ارز و طلا، افزایش قیمت بی رویه مصالح ساختمانی، تحریمها و وجود سوداگران و دلال بازاری در بخش مسکن باعث گردید در بازار مسکن با قیمتهای غیر واقعی روبرو شویم.
اتخاذ تدابیری برای کاهش قیمت مسکن
اسماعیل نعمتی ادامه میدهد: متولی نظارت بر مسکن، وزارت راه، مسکن و شهرسازی است باید گفت در دست اتحادیههای املاک، هیچ ابزاری وجود ندارد که در این مورد نظارتی را انجام دهد و در صورت تابع اجرا بودن، هیچ مصوبهای ابلاغ نشده است تا بتوانیم در این راستا اقدامات لازم را انجام دهیم این در حالی است که این سازمان میتواند با اتخاذ تدابیری نظیر برخی امتیازات و تشدیدها به مالکان در کنترل قیمتها قدمهای مؤثری بردارد.
مستأجران، ضعیفترین قشر جامعه هستند
وی با تاکید بر اینکه حدود ۶۰ درصد با کمبود مسکن در بازار مواجه هستیم اضافه میکند: با افزایش قیمت مسکن، مالکان نیز اقدام به افزایش اجاره بها میکنند؛ در کلانشهر تبریز طی ۵ سال اخیر تولید مسکن صورت نگرفته و عمدهترین گلایههایی که از سوی تولیدکنندگان بخش مسکن شنیده میشود، افزایش بی رویه عوارض شهرداری، مدت دار بودن کارهای اداری، شرایط بیمه، زمانبر بودن تفکیک واحدها و پروسههای شهرداری و در نهایت مبالغ هنگفت اخذ شده است که باعث میگردد سرمایه گذاران در بخش مسکن منصرف شوند.
عدم تأمین اجاره بها و سکونت در مناطق حاشیه نشینی
نعمتی، ضعیفترین قشر جامعه را مستأجران معرفی کرده و ادامه میدهد: افزایش بی رویه اجاره بها منجر به این میگردد که افرادی که قادر به تهیه مسکن نیستند در اطراف شهرها که هزینه کمتری بابت اجاره بها اخذ میشود سکونت کنند. مستأجران ضعیفترین قشر جامعه هستند که با وجود عدم تأمین پرداخت اجاره بها، هیچ نهاد با سازمانی دست یاری به سوی آنها دراز نمیکند و در نهایت تمامی این عوامل باعث میگردد که مردم برای سکونت به سمت مناطق حاشیه نشینی و روستاها بروند.
رئیس اتحادیه مشاورین املاک تبریز بیان میکند: در سه ماهه اول سال جاری، شاهد افزایش ۱۵ درصدی نرخ اجاره بودیم اما متأسفانه بعد از سه ماهه اول با افزایش بی رویه اجاره بها مواجه گشتیم به گونهای که به راحتی میتوان گفت افزایش ۶۰ درصدی اجاره بها را شاهد هستیم؛ این در حالی است که خود مالکان نیز به نوعی تعیین کننده نرخ اجاره بها هستند.
مستأجران ضعیفترین قشر جامعه هستند که با وجود عدم تأمین پرداخت اجاره بها، هیچ نهاد با سازمانی دست یاری به سوی آنها دراز نمیکند و در نهایت تمامی این عوامل باعث میگردد که مردم برای سکونت به سمت مناطق حاشیه نشینی و روستاها بروند.
نبود قانون نظام اجاره داری متمرکز
وی، یکی از بزرگترین معضلات قابل لمس در بازار مسکن را سایتهای مختلف مسکن از جمله دیوار دانسته و بیان میکند: مالکانی که قیمت دلخواه خود را در این گونه سایتها اعلام میکنند و از آن جایی که مستأجران ناچار به داشتن یک سرپناه بوده مجبور به قبول این شرایط هستند؛ به یقین میتوان گفت قانون نظام اجاره داری به صورت متمرکز وجود ندارد. وجود ساز و کار و تشکیل کارگروهی که بتواند بر این روند نظارت کند که اگر نظارتی بر روی سایتهای مختلف مسکن انجام گیرد قطعاً قیمت مسکن و اجاره بها نیز کاهش خواهد یافت.
بیشتر طرفدار مستأجران هستیم
یکی از مشاوران املاک در خیابان پاستور در گفت و گو با خبرنگار مهر، اصلیترین عامل افزایش نرخ اجاره بها را تورم بیش از حد دانسته و ادامه میدهد: ۹۰ درصد جابهجاییها در فصل تابستان انجام گرفته و افزایش نرخها نیز در این ایام صورت میگیرد.
نوری اضافه میکند: گر چه افزایش نرخ اجاره بها به توافق بین موجر و مستأجر بستگی دارد اما اگر تورم بیش از حد نباشد، حالت نرمال و عادلانه آن تنها ۱۰ درصد را شامل میشود که امسال حدود ۳۰ درصد افزایش را در نرخ اجاره بها شاهد خواهیم بود.
وی بیان میکند: تعیین نرخ اجاره بها و رهن بر حسب ارزش منطقهای و محل صورت میگیرد به طور مثال نرخ اجاره و رهن ملکهای خیابان ولیعصر با خیابان پاستور یکسان نیست اما در هر حال سعی میکنیم که بیشتر طرفدار مستأجر باشیم و مراعات حال قشر ضعیف را بکنیم.
وقتی میگوئیم مسکن، یک سرپناه امن در ذهن تداعی میشود که تمام اهل خانواده دور هم جمع شده و لحظهها را کنار هم سپری میکنند؛ بد نیست در این روزهایی که اوضاع سرسام آور اقتصادی، اکثر مردم را کلافه کرده است گوشه چشمی هم به همنوعان خود داشته باشیم. همان انصافی که از وزن کردن پاکت خالی چای توسط حاج کاظم در بازار صفی اوج گرفت و حال به صاحبخانهای رسیده که هر ساله با مبلغ ناچیزی زحمت اسباب کشی را به مستأجر خود را نمیداند؛ الگویی که اگر رواج پیدا کند میتواند بسیاری از زوجین را صاحبخانه کند.
عکسها از: آناهیتا رحیمی
نظر شما