محمد سالاری در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه یکی از اولویتهای مدیریت شهری در دوره پنجم، موضوع ایمنسازی شهر تهران بود گفت: بعد از حادثه پلاسکو که در دوره گذشته اتفاق افتاد، همکاران ما در شورا و همچنین مدیران شهرداری سعی کردند ایمن سازی ساختمان ها را یکی از جدیترین ماموریتهای خودشان قلمداد کنند. به همینمنظور ما شهرداری تهران را ملزم کردیم که در گام نخست به شناسایی ساختمانهای ناایمن سطح شهر تهران با اولویت ساختمانهای عمومی که محل رفتوآمد بیشتر شهروندان هست، اقدام کند و در مراحل بعد براساس الزامات قانونیای که وجود دارد نسبت به ایمنسازی آن اقدام کنند.
وی ادامه داد: بررسیها و مطالعاتی که در فرآیند حادثه پلاسکو انجام شد، نشان داد که متاسفانه قوانین فرادست و الزاماتی که برای نهادها و سازمانها بهخصوص شهرداری تهران وجود دارد کافی نیست. ازجمله همان بند ۱۴ ماده ۵۵ که در اصل بیشتر معطوف به فضای کالبدی شهرها در چندین دههی گذشته است و امروزه با توجه به فضای کالبدی جدیدی که در شهرها ایجاد شده، آن کارایی لازم را ندارد.
با این وجود ما تلاش کردیم که شهرداری را ملزم کنیم این ماموریت را دنبال کند و به تازگی از تعدادی از ساختمانهای ایمنسازیشده و یا در حال ایمنسازی بازدیدی داشتیم این ساختمانهای بزرگمقیاس شباهت زیادی به ساختمان پلاسکو داشتند.
ساختمان ۲۰۱ از همان ابتدا مقاومت لرزه ای نداشت
رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران اضافه کرد: مدیریت شهری با همکاری سازمان آتشنشانی و بقیه دستگاهها و نهادها بهخصوص دادستانی تهران توانسته با رویکرد اقناعسازی مالکین و ذینفعان ساختمانهای عمومی، اقدامات بسیار خوبی را رقم بزند. یکی از این موارد، ساختمان ۲۰۱ با ۱۹ طبقه ساختمان است. این ساختمان برِ یکی از شریانهای اصلی شهر تهران، یعنی خیابان انقلاب و نبش خیابان جمالزاده قرار دارد که در سال ۷۴ ساخته شده، متاسفانه از همان ابتدا سازه این ساختمان از مقاومت لرزه لازم برخوردار نبوده و به همین دلیل هم شهرداری به آن پایان کار نداد، ولی متاسفانه اجازه بهرهبرداری داده شده بود و احتمال اینکه این ساختمان کلاً فرو بریزد و حادثه مشابه پلاسکو و حتی بدتر از آن اتفاق بیفتد، وجود داشت.
سالاری با بیان اینکه برای نخستین بار در ساختمان ۲۰۱ مقاومسازی کامل و جامعی توسط مشاور و مجری ذیصلاح که مورد تایید نهادهای قانونی است انجام شده گفت: با توجه به اینکه فونداسیون این ساختمان به گونه ای بود که امکان مقاومسازی و مداخله در آن وجود نداشته، دیوارهای برشی بتنی با عرض ۵۰ سانتیمتر به صورت L شکل و یا Uشکل در نقاط مختلف این ساختمان و در محدودههای مختلفش پیشبینی شد که بایستی در ۱۹ طبقه اجرا میشد بنابراین مالکان مدتی ساختمان را تخلیه کرده و در حال حاضر مقاوم سازی به طور کامل انجام شده و به موزات آن ایجاد سیستمهای اعلان و اطفای حریق هم درحال انجام است و حتی بخشی از تاسیسات آن به طور کامل تعویض شده است. علیرغم هزینههای قابلتوجهی که ایمن سازی برای مالکان این ساختمان داشت اما ارزش افزوده ای که پس از آن نیز قابل توجه بود و نزدیک به دو برابر ارزش واحدهای تجاری و اداری افزایش پیدا کرد. این یک پیام بسیار مثبت و انگیزاننده برای سایر مالکان واحدهای تجاری و اداری در بقیه ساختمانهای عمومی است.
ایمن سازی ساختمان آلومینیوم ۱۲ میلیارد هزینه دارد / بنیاد مستضعفان نیمی از هزینه ها را می دهد
سالاری در ادامه به ایمن سازی ساختمان آلومینیوم اشاره کرد و گفت: این ساختمان یکی از ساختمان های بزرگ مقیاس شهر تهران است که وضعیتی بدتر از ساختمان پلاسکو داشت اما خوشبختانه با دخالت دادستانی، مالکان مجاب شدند که نسبت به ایمن سازی اقدام کنند، دراین ساختمان مشکل سازهای جدی وجود نداشت. تجهیزساختمان به سیستم اعلان و اطفای حریق و ایمن سازی نمای این ساختمان در دستور کار قرار گرفت، ساختمان آلومینیوم از ساختمانهایی است که ۱۲ جبههی نمایی دارد. چون به صورت Tشکل است در حال حاضر مرمت و بهسازی نمای آن، براساس تصمیماتی که در کمیته نمای بناهای شاخص اتخاذ شده، در حال انجام است و تاکید شده چون این بنا از ساختمانهای قدیمی هست، دقیقاً بهسازیها و مرمت مطابق همان نماهای قدیمی انجام و از ایجاد زوائد بصری جلوگیری شود.
به گفته سالاری عرصه این ساختمان ۴هزار و ۳۵۵ متر و کل بنا نیز ۲۹ هزار متر بوده و ۵۲۴ واحد در آن مستقر است که کل هزینهای که مالکین اعلام و برآورد کردند، حدود ۱۲ میلیارد تومان است، ولی خودشان معتقد بودند که اگر این اتفاق بیفتد، باتوجه به اینکه بعد از حادثه پلاسکو اساساً مردم یک نگاه بسیار منفی نسبت به این ساختمان در ذهنشان ایجاد شده و اساساً میزان مشتریان شان به شدت کاهش پیدا کرده با این ایمنسازی ساختمان مابهازای مادیای که نصیب صاحبان کسب و پیشه میشود، بسیار بالا خواهد بود و قابلمقایسه با هزینهای که انجام میدهند، نیست. یکی از نکات جالبتوجه در این ساختمان این است که خوشبختانه باتوجه به اینکه مالک این ساختمان هم بنیاد مستضعفان بوده، بنیاد برخلاف پلاسکو که اقدامات اولیه برای ایمنسازی را انجام نداده، اینجا ۵۰ درصد هزینه مقاوم سازی را پذیرفته است
گام های ابتدایی برای ایمن سازی شانزه لیزه
رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران با اشاره به اقدامات اولیه برای ایمن سازی پاساژ شانزه لیزه گفت: این بنا یکی از ساختمانهای دیگری که در نوع خودش در شهر تهران کمنظیر است و به نوعی یک گذر تجاری ویک پلازهای شهری هم محسوب می شود. با توجه به موقعیت بسیار استراتژیکی که این پاساژ در منطقه مرکزی شهر تهران دارد، همکاری لازم میان صاحبان و مدیریت شهری برای ایمنسازی آغاز شده است. هنوز اتفاقی در این ساختمان نیفتاده ولی به صورت کامل مالکین به این نتیجه رسیدهاند که اگر ایمنسازی انجام بشود، از هر نظر به نفع هم به لحاظ مادی و هم به لحاظ مسائل ایمنی و حفظ جان آنها و مال آنها بسیار بسیار مثبت خواهد بود که ما امیدواریم این رویکرد به همه شهر تهران و بقیه کلانشهر تسری پیدا کند و مالکین واحدهای تجاری و اداری این ساختمانهای قدیمی عمومی با الگو قرار دادن ساختمانهای ایمنسازیشده به این نتیجه و باور برسند که اگر در ایمن سازی مشارکت کنند به هیچ عنوان از نظر مالی متضرر نمیشوند، بلکه ثروت و سرمایه آنها چندین برابر افزایش پیدا می کند، ضمن اینکه آرامش خاطر بیشتری هم به کسب و کار خودشان میپردازند.
نظر شما