مجله مهر: مالیات در همه کشورهای دنیا به عنوان یکی از اصلیترین درآمدهای دولتها به شمار میآید که هزینه آن را صرف امور شهروندی میکنند. در ایران یا اغلب کشورهای در حال توسعه که در آمد آنها از فروش نفت است این مهم هنوز به صورت جدی جا نیفتاده است. مالیات اگر چه در کشور ما هم رکن مهم و حائز اهمیتی است، اما هر از گاهی میبینیم که بسیاری از مشاغل پردرامد از پرداخت آن سر باز میزنند.
ایرانیان از زمان هخامنشیان برای دریافت مالیات و امور مالی کشور دفاتر مرتبطی داشتند که سرانجام در زمان ساسانیان اخذ مالیات صورت کاملتری بخود گرفت. خمس و زکات هم دو مورد از عمده ترین مالیاتهای اولیه اسلام است که حکومت اسلامی با اخذ مالیات از مردم، صرف اداره جامعه و پیشرفت و توسعه کشور اسلامی میکند.
برنامههای مالیاتی بهعنوان یکی از ابزارهای توسعه به شمار می آید. در بسیاری از کشورها، شهروند معادل مالیاتدهنده است و تقریباً همه جای دنیا برای هر فرد پذیرفته شده است که اگر در زندگی روزمرهاش خدمتی دریافت میکند، باید هزینهاش را بهطور مستقیم یا غیرمستقیم بپردازد.
فرارهای مالیاتی مشهور
پزشکان در ایران از جمله این اقشار هستند که فرار مالیاتی آنها سال گذشته تا مدتها خبر ساز شده بود. پزشکان اگرچه در آمد بالایی در جامعه دارند، اما همچنان بسیاری از آنها از پرداخت مالیات فراری هستند. به همین دلیل بسیاری از همین پزشکان در مطبها و کلینیکهای پیشرفته خود از دستگاه کارتخوان استفاده نمیکنند و بیمار را مجبور به بیرون رفتن از مطب و استفاده از دستگاه خودپرداز و پرداخت وجه نقد میکنند. البته برخی از پزشکان در مطبهای خود دستگاه کارتخوان دارند اما آن را به نام منشی خود به ثبت میرسانند.
دستکم یک اختلاف ۶ هزار میلیارد تومانی بین مالیاتی که باید از پزشکان گرفته شود و مالیاتی که پرداخت میکنند وجود دارد. این مساله در ارقام اعلامشده از سوی مقامات مختلف دیده میشود. به طوری که چندی پیش محمدمهدی مفتح سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه ۹۸ عنوان کرده «میزان فرار مالیاتی پزشکان حداقل حدود ۶,۵۰۰ میلیارد تومان است.» طبق گفتههای او، براساس اظهارات مسئولان سازمان امور مالیاتی، میزان مالیات پرداختی توسط پزشکان در سال گذشته ۹۶، حدود ۱۵۰ میلیارد تومان بوده است.
بدیهی است تمامی مشاغل و اصناف باید مالیات خود را سالانه از طریق اظهار نامه مالیاتی پرداخت کنند. اما چگونگی محاسبه مالیاتی اصناف یکی از مهمترین سوالاتی است که برای افراد به وجود میآید، پرداخت مالیات برای همه اصناف به یک میزان نیست. با توجه به میزان درآمد هر صنف مالیات آنها محاسبه میشود. که ممکن است برای درآمدهای پایین میزان مالیات ۹ درصد از درآمد سالانه و برای درآمدهای بالا به ۲۵ درصد نیز برسد. هجمههای زیادی که در یک سال گذشته علیه صنف پزشکان شد؛ اگرچه نیاز بود اما ما را از نوع فرار مالیاتی دیگر صنوف غافل کرد. روشن است که د رهر قشری ترفندی برای دور زدن و فرار از پرداخت مالیات وجود دارد که رسیدگی به آن از وظایف سازمان مالیات و دارایی است.
نظر شما