خبرگزاری مهر – گروه استان ها: در سال جاری طبق آمار و ارقام میزان آتش سوزی ها در جنگل ها و مراتع استان های مختلف از جمله استان کرمان به عنوان بزرگترین استان در کشور، ۳۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
همزمان با آغاز فصل تابستان و گرم شدن هوا حضور گردشگران از استان های مختلف در طبیعت کرمان نیز افزایش یافته و به نخستین دلیل آتش سوزی ها در جنگلها تبدیل شده اند.
از سوی دیگر به دلیل افزایش ۹۰ درصدی بارندگی در فصل بهار رویش گیاهان در طبیعت بیشتر و با گرم تر شدن هوا مراتع و بوته ها خشک شده اند. وزش بادهای گرم و سایش درختان به یکدیگر نیز به عامل دیگری برای شروع آتش سوزی تبدیل شده است.
با این وجود در اکثر سوانح گردشگران عامل اصلی بروز آتش سوزیها هستند در استان کرمان از ابتدای سال جاری تا کنون ۲۶ مورد آتش سوزی روی داده است.
طبق گفته فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در ۹۵ درصد از آتش سوزیهای روی داده در کشور گردشگران نقش پر رنگ داشته اند
طبق گفته فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در ۹۵ درصد از آتش سوزیهای روی داده در کشور گردشگران نقش پر رنگ داشته اند.
روش کردن آتش، رها کردن شیشه و اشیایی که نو را منعکس می کنند، رها کردن ته سیگار در طبیعت مهمترین دلایل بروز این آتش سوزی ها به شمار می رود.
آخرین مورد از این آتش سوزیها در ارتفاعات سربیژن در شهرستان جیرفت روی داد، در اکثرموارد به دلیل کمبود امکانات محلی و صعب العبور بودن این مناطق آتش سوزیها با تکیه بر کمک مردم محلی، هلال احمر و ان جی او ها خاموش می شود به همین دلیل بخشی قابل توجهی از عرصه های طبیعی طعمه آتش می شود.
۶ هکتار از منطقه حفاظت شده سربیژن سوخت
مدیر کل سازمان حفاظت محیط زیست استان کرمان در خصوص آخرین آتش سوزی در طبیعت کرمان به خبرنگار مهر گفت: متاسفانه در این حادثه شش هکتار از منابع بکر طبیعی در ارتفاعات سربیژن از بین رفت.
مرجان شاکری گفت: مرکز این آتش سوزی در بحر آسمان بوده و بیشترین خسارات نیز در منطقه کاکن و شنگرا روی داده است.
شاکری با اشاره به اینکه سربیژن جزو مناطق محافظت شده استان کرمان است، گفت: این آتش سوزی به دلیل نزدیک بودن به مراکز جمعیتی روستایی و عشایری به احتمال زیاد بر اثر روشن کردن آتش در منطقه ای بوده که پوشش گیاهی به دلیل گرمای هوا خشک شده است.
آتش سوزیهای پیاپی در حالی طبیعت استان کرمان را می بلعد که بخش عمده این استان کویری است و وجود تنها یک عرصه جنگلی و یا مرتع می تواند اقتصاد هر منطقه را متحول کند و زندگی بسیاری از جوامع محلی به این منابع وابسته است.
آتش سوزیهای پیاپی در حالی طبیعت استان کرمان را می بلعد که بخش عمده این استان کویری است و وجود تنها یک عرصه جنگلی و یا مرتع می تواند اقتصاد هر منطقه را متحول کند
با این وجود توسعه طبیعت گردی در استان به خصوص در فصل تابستان به دلیل مجاورت با استان های گرمسیر در سال های اخیر بدون ایجاد زیر ساخت های مناسب و فرهنگ سازی در بین مسافران موجب شده است خسارت های قابل توجهی به طبیعت وارد شود که آتش سوزی تنها یکی از این مشکلات است.
تخریب طبیعت، رها کردن زباله در عرصه های طبیعی، ساخت و ساز و توسعه روستاها، کوه خواری و زمین خواری، توسعه مزارع و باغ ها و تخریب منابع آب طبیعی از جمله دیگر مشکلاتی روز افزونی است که طبیعت استان کرمان از سوی مردم عادی با آن مواجه است ضمن اینکه توسعه صنایع و معادن و احداث جاده ها نیز بر مشکلات افزوده است.
مدیر کل منابع طبیعی کرمان در گفتگو با مهر اظهارداشت: از ابتدای سال جاری تاکنون بالغ بر ۱۷۶ هکتار از عرصه های طبیعی استان کرمان در آتش سوخته است که گردشگران در این زمینه نقش قابل توجهی داشته اند.
مهدی رجبیزاده بیان کرد: با توجه به گرم شدن هوا بسیاری از بوته ها و مراتع و گاه درختان خشک شده اند و یک جرقه و یا آتش کوچک می تواند به از بین رفتن چندین هکتار از جنگلهای استان تبدیل شود.
سازمان های مسئول گردشگران را توجیه کنند
وی با تاکید بر اینکه سازمانهای مسئول ابتدا باید زیر ساخت ایجاد و فرهنگ سازی کنند بعد اجازه ورود گردشگران را بدهند تصریح کرد: ۲۶ فقره آتش سوزی تاکنون در استان کرمان روی داده است.
وی بیان کرد: ۹۰ درصد آتش سوزی ها عامل انسانی دارد و بی احتیاطی و بی مسئولیتی دلیل اصلی این وقایع است.
استان کرمان طی ۲۰ سال اخیر با مشکلات متعددی در زمینه خشکسالی و کمبود منابع آبی به خصوص در عرصه های طبیعی مواجه شده است و وسیع ترین عرصه گیاهی جنوب شرق کشور در جازموریان به بیابانی بی آب و علف تبدیل شده است.
خشکسالی صدمات جبران ناپذیری به گونه های گیاهی به خصوص در جنوب و شرق استان موارد کرده است و حراست و نگهداری از منابع گیاهی باقیمانده از اهمیت فوق العاده ای در زمینه حفظ اکوسیستم بومی استان برخوردار است.
فرهنگ سازی عمومی، جلوگیری از حضور افراد غیرمسئول و نا آگاه در عرصه های طبیعی و افزایش مسئولیت عمومی جامعه در قبال حراست از طبیعت استان کرمان ضرورتی انکار ناپذیر است که البته به نظر نمی رسد از سوی میراث فرهنگی به عنوان متولی اصلی طبیعت گردی در این خصوص کار خاصی در استان کرمان انجام شده باشد.
نظر شما