سید مجتبی امامی خبر داد؛

شماره سوم نشریه «تأملات» منتشر شد

شماره سوم نشریه «تأملات» منتشر شد

مدیر مسئول نشریه تأملات مرکز رشد و معاون پژوهشی دانشگاه امام صادق(ع)  ضمن اعلام خبر انتشار شماره سوم نشریه تأملات، به تبیین ارزش‌ها و اهداف مورد توجه در تهیه و تنظیم این نشریه پرداخت.

به گزارش خبرگزاری مهر، شماره سوم نشریه «تأملات» مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع) منتشر شد. سید مجتبی امامی، مدیر مسئول این نشریه با بیان این خبر گفت: شماره سوم این نشریه، مشتمل بر ۷۲ نگاشت تخصصی از اساتید برجسته علوم انسانی کشور و پژوهشگران مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع) در حوزه مسائل گوناگون فرهنگی، سیاسی و اقتصادی است.

وی افزود: علاوه بر این، در شماره سوم، چهار پرونده ویژه با عناوین «رونق تولید»، «حکمرانی پلتفرم»، «مکتب مدرسه» و «سلامت الکترونیک»، تهیه و تنظیم شده است.

امامی، با ترسیم سه‌گانه «عمق علمی»، «استقرار و تمرکز بر روی مسئله» و «نگارش به زبان مخاطب»، یکی از مهم‌ترین مشکلات جامعه دانشگاهی کشور را عدم توانایی در جمع این سه‌ گانه دانست و برخی از نوشته‌های نشریه «تأملات» مرکز رشد را از این جهت، نسبت به مقالات مرسوم در فضای علمی کشور متفاوت ارزیابی کرد.

وی افزود: بسیاری از اساتید دانشگاه در کشور با وجود داشتن عمق علمی مناسب، به سبب مشغله‌های متعدد و پراکنده، امکان استقرار بر روی یک مسئله یا موضوع علمی را ندارند. نگارش به زبان مخاطب هم، هنوز در جامعه علمی به‌عنوان یک ارزش مورد توجه واقع نمی‌شود.

امامی گفت: کوتاه بودن مطالب در نشریه «تأملات» در راستای تلاش برای نگارش به زبان مخاطب است. با وجود اهمیت بسیار چنین مقالاتی، به جهت نبود تمرکز بر روی مسئله در میان اعضای هیئت‌علمی دانشگاه‌های کشور و ارزش تلقی نشدن نگارش به زبان مخاطب، جایگاه نشریه‌هایی همچون نشریه تأملات به اندازی واقعی خود در بین جامعه علمی شناخته نمی‌شود.

معاون پژوهشی دانشگاه امام صادق(ع) در بررسی نسبت نشریه تأملات رشد با سایر نشریات گفت: از سویی دیگر، ما با نشریات دیگری هم مانند نشریه تأملات مواجه هستیم که من نام آن‌ها را «نشریات اندیشه‌ای» می‌گذارم. مسئله اهالی فن و حرفه‌ای‌های این نشریات، خود حوزه نشر است و نه مسئله‌ای که به صورت پرونده بر روی آن کار می‌کنند؛ به همین دلیل مطالب این نشریات، معمولاً از عمق علمی لازم برخوردار نیستند. حتی من در نگارش مطالب این نشریات به زبان مخاطب نیز شک دارم، چراکه نویسندگان آن‌ها به شیوه گزارش‌نویسی مطلب می‌نویسند؛ در نتیجه با نشریاتی مواجه می‌شویم که از یک سو، درصد اندکی از مولفه‌های عمق نظری و سخن گفتن به زبان مخاطب را دارا هستند و از سوی دیگر هیچ‌گونه استقراری بر روی یک مسئله ندارند. با توجه به اینکه برخی از مقالات نشریه «تأملات» هر سه ویژگی را با هم دارند و نگاه دست‌اندرکاران تدوین این نشریه هم، پیوستن سایر مقالات منتشره به جمع این سه‌گانه است، نشریه تأملات از ارزش قابل توجهی در فضای فکری امروز جامعه ما برخوردار است.

مدیرمسئول نشریه تأملات مرکز رشد در ادامه گفت: مثلاً یکی از مقالات منتشر شده در نشریه تأملات، مطلبی با عنوان «گذر از وابستگی» است. چنین نوشتاری، علاوه بر سه‌گانه‌ عمق علمی، تمرکز و سخن گفتن به زبان مخاطب، دارای خصوصیت دیگری نیز هست و آن هم منظر منظومه‌ای موجود در آن است. اگر بخواهیم نامی بر مطالب این‌چنینی بگذاریم باید به آن‌ها «یادداشت سیاستی» بگوییم. البته در استفاده از عنوان «یادداشت سیاستی» باید احتیاط کرد، زیرا در فضای رسانه‌ای فعلی کشور، بسیاری از مطالب با محتوای روزنامه‌ای به جای یادداشت سیاستی معرفی می‌شوند. عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت دانشگاه امام صادقعلیه‌السلام افزود: البته بازاریابی «یادداشت سیاستی»، متفاوت از بازاریابی برای یک نشریه است. در باب یادداشت سیاستی باید بازاریابی، تک به تک و به طور مستقل صورت پذیرد؛ چراکه یادداشت‌های سیاستی قابلیت تبدیل به یک پروژه علمی را دارند. بازاریابی مستقل را می‌توان در باب پرونده‌های جداگانه و تخصصی نشریه تأملات نیز صورت داده و با چاپ مجزای آن‌ها می‌توان بازاریابی دقیق‌تری برای آن‌ها انجام داد.

وی در پاسخ به این پرسش که برخورداری از «عمق علمی»، مقوله‌ای زمان‌بر است، افزود: این فرآیند تکاملی در یک بستر زمانی صورت می‌گیرد. مهم این است که نویسندگان تأملات رشد در حال حرکت در مسیر تعمیق علمی خود هستند و این مسیر در توسعه و بلوغ این سبک نوشتاری، در حال توسعه است.

سید مجتبی امامی، مخاطب نشریه تأملات را علاوه بر اعضای جامعه علمی، نظام تصمیم‌سازی و سیاست‌گذاری کشور دانست و گفت: نوشتن پیرامون مسائل روز کشور از منظر حوزه‌های تخصصی به زبان نسبتاً عمومی، منجر به توسعه بهتر مسئله، اقناع افکار عمومی و توجه بیشتر نظام سیاست‌گذاری کشور خواهد شد.

وی افزود: «نشریه تأملات»، یک حرف بزرگ و یک ادعای کوچک دارد: تأمل و نوشتن از مسائل جاری نظام اسلامی در قالبی غیر از سبک و سیاق نوشته‌های مرسوم علمی- دانشگاهی. البته تأملات در این مسیر، ادعای پرداخت تامّ و کامل ندارد و آن را در یک مسیر «رو به تکامل و قابل بهبود» تلقی می‌کند. بدین جهت، نشریه تأملات یک آری بزرگ به پرداخت مأموریتی به مسائل اطراف جامعه ماست و یک نه اساسی به سبک و سیاق لزوماً نخبه‌گرایانه‌ای که با زبان و اصطلاحات پیچیده، ارتباطی با افکار عمومی برقرار نمی‌کند.

معاون پژوهشی دانشگاه امام صادق(ع) در ادامه گفت: این نشریه تلاش دارد تا از منظر تخصصی، به زبان رسانه نزدیک شود و در فضای «ژورنالیسم علمی»، مسئله را طرح، صورت‌بندی و واکاوی کند. بدین جهت، بیش از آنکه مسئله‌اش، «چه» باشد، «چگونگی» است؛ بدین معنا که تلاش دارد تا فراتر از اهمیت موضوع نوشتن، شیوه و سلوک نوشتن را نیز مورد توجه قرار دهد و «حرفِ خوب» را، خوب بزند.

امامی افزود: به نظر می‌رسد این نوع پرداخت به مسائل، ضمن ایجاد زمینه‌ای برای طرح گفتمانی حوزه‌های مأموریتی افراد، بستر لازم برای تبادل و ارتباطات علمی و شناخته شدن در فضای افکار عمومی را فراهم می‌آورد.

مدیر مسئول نشریه تأملات افزود: «نشریه تأملات»، سودای نوشتن دغدغه‌مند در ساحت اقتصاد، سیاست و فرهنگ جامعه امروزمان را دارد، نوشتنی که از یک زیست بر می‌خیزد، می‌خواهد برون‌داد فعالیت علمی و مأموریتی علاقه‌مندان به گفتمان انقلاب اسلامی را، به شیوه‌ای نزدیک به «نقطه اثر» مطرح کند.

امامی بهره‌گیری از قلم بیش از ۱۱ استاد برجسته علوم انسانی، افزایش سطح کیفی مطالب و وجود چهار پرونده تخصصی را از مزایای این شماره نشریه دانست.

وی در معرفی پرونده‌های ویژه شماره اخیر نشریه گفت: چهار پرونده تخصصی در این شماره آماده شده است. پرونده «رونق تولید» به عنوان شعار محوری سال ۱۳۹۸ تلاش کرده است تا از منظر متفاوتی به مقوله تولید در شرایط کنونی جامعه ایران نگاه کند. پرونده «حکمرانی پلتفرم» حاصل تلاش هسته «خط‌مشی فضای مجازی» مرکز رشد است که به حوزه اقتصاد و تنظیم‌گری در فضای نوین پلتفرم می‌پردازد. پرونده «مکتب مدرسه» با یک نگرش تاریخی به بررسی نهاد مدرسه در ایران پرداخته و تلاش دارد نوعی «آشنایی زدایی» از این نهاد در ایران معاصر داشته باشد. این پرونده به همت «هسته تعلیم و تربیت» مرکز رشد تنظیم شده است. در نهایت «هسته سلامت» مرکز رشد، با پرونده «سلامت الکترونیک»، پیدا و پنهان این طرح در نظام سلامت ایران را زیر ذره‌بین قرار داده است.

لازم به ذکر است که علاقه‌مندان به تهیه شماره سوم نشریه «تأملات» می‌توانند به فروشگاه رُشدا (فروشگاه تخصصی فروش محصولات مرکز رشد دانشگاه امام صادق) به نشانی http://yon.ir/CsTXg  مراجعه نمایند. این نشریه به صورت رنگی و در ۳۸۶ صفحه منتشر شده است.

کد خبر 4684246

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha