به گزارش خبرگزاری مهر ، مدیرعامل شرکت علائم راهنمایی و فنی شهرداری تهران (عرف ایران) افزود: علاوه بر نوسازی سیستم خط کشی، نسبت به راه اندازی خط تولید گاردریل (نرده های حفاظتی) نیز در این شرکت اقدامات لازم صورت گرفته که امید است تا پایان تیر 86 به بهره برداری برسد.
مهندس بهنام خشنودی ، طول گاردریل های پایتخت را 750 کیلومتر عنوان کرد و اظهار داشت: کلیه مواد اولیه مصرفی که در تولید این نرده های حفاظتی به کار می رود در داخل کشرو تولید می شود.
وی تولید و نصب علایم راهنمایی را اقدامی کاملا تخصصی برشمرد و تصریح کرد: همان طور که کمبود تابلوهای ترافیکی برای شهروندان اشکال ایجاد می کند ، تعدد این گونه تابلوها نیز مشکل زاست و از این رو نه تنها تعداد بلکه نحوه نصب علایم راهنمایی نیز می بایست از استانداردهای لازم برخوردار باشد.
مدیرعامل عرف ایران با تاکید بر اینکه کلانشهر تهران با بیش از 700 کیلومتر مربع وسعت، نیازمند شبکه ای از تابلوهای معابر است ، اضافه کرد: سفرهای زیادی از نقاط مختلف کشور به پایتخت صورت می گیرد و از این رو تابلوهای هدایت مسیر می توانند بهترین راهنمای شهروندان به ویژه مسافران باشند.
خشنودی با اشاره به اینکه تابلوهای هدایت مسیر همان قدر که هدایت کننده هستند در صورت نصب نادرست وعدم رعایت اصول فنی می توانند گمراه کننده باشند ، افزود: تابلوهای راهنما می بایست شفاف، روشن، مختصر، کوتاه، گویا، جامع و هدایت کننده آنی مسیر از نظر تصمیم گیری راننده باشند.
وی یکی از وظایف اصلی شرکت عرف ایران را تولید و نصب علایم افقی و عمومی ذکر کرد و اظهارداشت: با توجه به پیشرفت تکنولوژی ورود تابلوهای الکترونیک به رغم هزینه زیاد در دستور کار این شرکت قرار دارد که اولین دستگاه آن بزودی در بزرگراه شهید مدرس به سمت شهید مطهری نصب می شود.
مدیرعامل عرف ایران با تاکید بر اینکه جای مرکزی به منظور نظارت و تایید استاندارد امکانات و تجهیزات ترافیکی خالی است ، تصریح کرد: مدیریت شهری با مهندسی مجدد ساز و کارهای ترافیکی سعی در حداکثر استفاده از ظرفیت های ترافیک از جمله علایم افقی و عمومی در جهت سرعت و سهولت و در عین حال ایمین و رواین در عبور و مرور شهروندان دارد.
خشنودی در پایان با اعلام اینکه ترافیک به عنوان یک از چالشهای شهری که نیازمند نگاه ملی به موضوع ترافیک و در اختیار داشتن اهرم های اجرایی از سوی مدیریت شهری است ، اضافه کرد: دو مقوله اختیار و مسئولیت به صورت هم زمان معنا پیدا می کند و حداقل در پایتخت جایگاه مدیریت شهری در ساختار نظام مدیریتی کشور می بایست تبیین تثبیت و تقویت شود.
نظر شما