۱۱ شهریور ۱۳۹۸، ۱۰:۴۷

مدیر مدرسه اسلامی هنر در نشست خبری مطرح کرد؛

هدف ما احیای هنرخوشنویسی قرآنی است

هدف ما احیای هنرخوشنویسی قرآنی است

نشست خبری مسابقات کتابت قرآن از سوی مرکز اسلامی هنر و سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری مسابقات کتابت قرآن کریم در حاشیه مسابقات سراسری قرآن با حضور سید مصطفی حسینی، مدیر مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه، سید محمد حسین نواب مدیر مدرسه اسلامی هنر، احسان پورنعمان دبیر جشنواره مسابقه کتابت قرآن در سالن سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار شد.

در ابتدای این نشست سید مصطفی حسینی گفت: کتابت قرآن از صدر اسلام در دستور کار مسلمانان قرار داشت و کاتبان قرآن جایگاهی ویژه داشتند از آن زمان آدابی برای کتابت قرآن در نظر گرفته شده بود.

وی با اشاره به اولین دوره مسابقات کتابت قرآن گفت: سازمان اوقاف به عنوان نهاد برگزار کننده مسابقات تصمیم به برگزاری اولین دوره مسابقات کتابت قرآن گرفته و این رقابت‌ها امسال در کنار مسابقات سراسری قرآن کریم برگزار می‌شود.

حسینی از تشکیل شورایی به عنوان شورای چاپ و توزیع قرآن کریم در سازمان اوقاف خبر داد و گفت: در این شورا چهار کارگروه کتابت، ترجمه، چاپ و نشر و ادعیه و حدیث راه اندازی شده و کارگروه کتابت قرآن کریم به مدرسه اسلامی هنر واگذار شده که یکی از وظایف آنها اجرای این مسابقات است.

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه ادامه داد: ما برای قرآن یک رسم الاملا و یک رسم المصحف داریم که رسم الاملا همان روشی است که ما قرآن را می‌خوانیم که در این خصوص فقیهان و عالمان آن را توقیفی نمی‌دانند یعنی هرچه قدر قرآن را آسان‌تر بنویسیم مطابق با نظر فقهاست.

وی با اعلام این موضوع که مرکز طبع و نشر در حال حاضر از رسم المصحف پیروی می‌کنند، ادامه داد: می‌توانیم بگوییم که با سیاستهای مرکز طبع و نشر همسو هستیم. در واقع سیاستی که مدرسه کتابت دارد ادامه سیاستی است که دارالکتابه قرار داده است و ما قائل به تکثر در موضوعات هنری هستیم.

حسینی گفت: اینکه بعد از ۴۲ دوره مسابقات قرآن، رقابت‌های کاتبان قرآن برای اولین بار برگزار می‌شود کمی خجالت هم دارد، اما به هر حال این نقطه آغاز است و اگر می‌خواهیم کتابت قرآن در کشور اوج بگیرد باید از یک نقطه کار را آغاز کنیم و با ایجاد رقابت بین جوانان بتوانیم آنها را به قله برسانیم.

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه از تلاش برای نهادینه کردن مسابقات کتابت قرآن خبر داد و گفت: از برنامه‌های ما این است که مسابقات به گونه‌ای نهادینه شود تا در چند سال آینده مجدداً برگزاری آن متوقف نشود و از این رو انتخاب مدرسه کتابت قرآن زیر نظر مدرسه اسلامی هنر تضمینی برای این مدعا است. برخی از اختلاف سلیقه‌ها باعث شد ظرفیت‌های بالقوه، بالفعل نشود، اما ستاد عالی مسابقات به عنوان رسمی‌ترین نهاد قرآنی رسالت خودش را توسعه داد و غیر از رشته‌های قرآنی در صدد ترویج رشته‌های آوایی و هنرهای قرآنی است.

هدف ما احیای هنر خوشنویسی قرآنی است

نواب، رئیس مدرسه اسلامی هنر ضمن تسلیت ایام عزاداری حسینی (ع) گفت: ما در مدرسه اسلامی هنر وظیفه مان احیای هنر و خوشنویسی هنری است که درتاریخ اسلام در خدمت اهل بیت بوده است. در طول صد سال اخیر به این هنر مقدس کم توجه شده که بخشی از آن بخاطر ورود تکنولوژی است و بخشی دیگر نیز مورد غفلت قرار گرفته شده است.

وی ادامه داد: ما صاحبان هنر اسلامی هستیم در حالی که قرآن امروز نسخ ایرانی نیست و برآمده از نسخ عثمانی است. نسخ و ثلث ایرانی آثار و هنر شگرفی را آفریده‌اند ولی در صد سال اخیر کم توجهی شده و خوشنویسی ترکیه سرآمد شده است. تلاش ما در مدرسه کتابت احیای خط نسخ و ثلث در ایران و معرفی آن به جامعه ایرانی است.

نواب با تاکید براینکه خط نسخ از ایران وارد عثمانی شده است و از همانجا به کشورهای همسایه تحت نظر عثمانی راه پیدا کرده است، ادامه داد: ما سه روش را در احیای این مساله درنظر گرفته‌ایم که یکی از کارها پژوهشی است. تمام فعالیت‌های پژوهشی که انجام شده است را مستشرقان انجام داده‌اند و کمتر مقاله علمی پژوهشی است که بدست متخصصان ایرانی این عرصه رسیده باشد. آموزش نیز یکی دیگر از فعالیتهاست. ما استعدادهای زیادی را در این زمینه داریم و به وسیله کلاسهای آموزشی نسخ و ثلث استعداد آنها شکوفا شده و به آن توجه می‌گردد. همچنین مسابقات خوشنویسی نیز یکی دیگر از فعالیت‌های قرآنی است.

وی با اشاره به دو بخش حرفه‌ای و جوانان در مسابقات کتابت قرآن افزود: ما در دو بخش کاتبان فاخر و کاتبان جوان را در این دوره از مسابقات خواهیم داشت که در بخش کاتبان جوان افرادی که در کارگاه‌های آموزشی شرکت می‌کنند فعالیت‌های این عرصه را مشاهده خواهند کرد.

نواب ضمن امیدواری و تقدیر از فعالیت‌های دارالکتابه جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: خوشنویسی امروز، استادان بزرگی دارد که در بیست سال اخیر اتفاقات بزرگی را رقم زدند با توجه به اینکه خوشنویسان قرآنی در دارالکتابه مرکز طبع و نشر قرآن کریم فعالیت‌های بیشتری دارند امیدواریم موازی کاری نداشته باشیم و فعالیت‌های قرآنی را با هم پیش ببریم.

مدیر مدرسه اسلامی هنر با اشاره به برگزاری همایشی در حاشیه نمایشگاه بین المللی قرآن گفت: نشستی که در حاشیه نمایشگاه بین المللی قرآن برگزار شد اتفاقاتی خوبی را عرصه خوشنویسی قرآنی رقم زد که امیدواریم نمایشگاهی از نسخ ایرانی در خارج از ایران بزودی برگزار شود.

وی با اشاره به اینکه خط نسخ ایرانی جز مسابقات بین المللی خوشنویسی در جهان نیست افزود: در مسابقات بین المللی خط نسخ ایرانی جز موارد مسابقات نیست. تلاش ما این است که استعدادهایی در زمینه خطاطی را شناسایی کنیم و این فرصتی که هنر برایمان بوجود آورده را بهتر استفاده نمائیم.

تدوین شیوه نامه داوری مسابقات کتابت قرآن

در ادامه احسان پور نعمان، مدیر مدرسه کتابت به بیان چگونگی روند اولین دوره مسابقات ملی کتابت قرآن کریم ویژه نسخ ایرانی پرداخت و گفت: این مسابقات در حاشیه مسابقات سراسری قرآن در استان اصفهان برگزار خواهد شد. فراخوان این مسابقه از روز عید غدیر منتشر شد و عموم کاتبان و خوشنویسان در جریان روند برپایی قرار گرفتند.

وی افزود: بیستم شهریور ماه آخرین مهلت ارسال آثار توسط کاتبان می‌باشد و بعد از آن سه داور تا اوایل مهر آثار رسیده را ارزیابی خواهند کرد. در بخش کاتبان فاخر و کاتبان جوان با پذیرش بیست نفر مسابقات به مرحله فینال خواهد رسید.

پور نعمان ادامه داد: این بیست نفر در ۱۱ و ۱۲ مهر ماه در حاشیه مسابقات سراسری قرآن کریم به رقابت خواهند پرداخت و نفرات برتر آنان نیز مشخص خواهد شد. جوایز این دوره از مسابقات نیز د بخش کاتبان فاخر نفر اول ۱۵۰ میلیون ریال، نفر دوم ۸۰ میلیون ریال، نفر سوم ۵۰ میلیون ریال و در بخش کاتبان جوان نفر اول ۴۰ میلیون ریال، نفر دوم ۳۰ میلیون ریال و نفر سوم ۲۰ میلیون ریال خواهد بود.

وی در پایان گفت: با توجه شورای سیاست گذاری همانند سایر مسابقات قرآنی شیوه نامه‌ای تدوین شده تا کاتبان در جریان روند و طریق و چگونه داوری آثار باشند.

کد خبر 4708450

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha