به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «قوانین، مقررات و نهادهای حمایت از حیوانات (جلد اول: حیوانات اهلی)» نوشته شهرناز فلسفی توسط نشر فرهوش منتشر و راهی بازار نشر شده است.
نویسنده کتاب پیشرو میگوید علیرغم وجود دهها و صدها حدیث و روایت اسلامی در زمینه لزوم و وجوب رعایت حقوق حیوانات و خوشرفتاری با آنان که از معصومین (ع) به جا مانده، و با وجود تاکیدات بزرگان و علمای دین، متاسفانه در کشورمان هنوز قانون مدون و جامعی در زمینه حقوق حیوانات با ضمانت اجرای محکم و صریح، به تصویب نرسیده است. البته چنین قانونی ظاهرا در حال طی مراحل پیش از تصویب به سر میبرد. بههرحال، شهرناز فلسفی همانطور که ابتدای کتاب پیش رو نوشته، میگوید در کشور ما خلاف اکثر قریب به اتفاق سایر کشورهای جهان، نه فقط قانونی به نفع حیوانات وجود ندارد بلکه هیچ سازمان و نهاد دولتی هم مسئولیت حمایت از حقوق حیوانات را به عهده ندارد و نمیگیرد.
مولف کتاب، براساس تحصیلاتش در رشته حقوق و دغدغهای که برای حمایت از حیوانات داشته، و به گفته خود، برای نیل به دسترسی آسان قانونگزاران به منابع و تجارب دیگر کشورها دست به قلم شده و اینکتاب را نوشته است. فلسفی میگوید برای برخی از مردم ما، احترام به حق حیات حیوانات و کوشش برای زندگی بهتر آنها، یک امر لوکس و تجملی شمرده میشود و از دلمشغولیهای جامعه مرفهین بیدرد به شمار میآید که هیچمشکلی جز سگِ پاپی خانگیشان ندارند. در حالی که اینگونه نیست و حیوانات در قانون الهی و دین، حق و حقوق دارند. یکی از دلایلی که نویسنده در جلد اول کتاب خود سراغ قوانین کشور هند رفته، این است که از جمله کشورهای غربی با استانداردهای زندگی لوکس و تجملی نیست. بنابراین قوانین و مقرراتش به نفع حیوانات از روی سیری یا نازپروردگی نوشته نشده است.
تحصیل مولف در کشور هند و داشتن سابقه تمدنی اینکشور هم از جمله دلایلی هستند که فلسفی، دست به نگارش اینکتاب زده است.
جلد اول کتاب «قوانین، مقررات و نهادهای حمایت از حیوانات» ۶ فصل و ۳ پیوست دارد که عناوین فصول آن بهترتیب عبارتاند از:
«ساختار نظام حقوقی و قوانین مهم حمایت از حیوانات در کشور هند»، «سازمان و تشکیلات مربوط به شورای بهزیستی و رفاه حیوانات»، «مقررات، مصوبات، بخشنامهها و دستورالعملهای مهم در حمایت از حیوانات»، «رویه قضایی در مورد حیوانات "پنج حکم مهم دیوان عالی کشور هند"»، «مهمترین سازمانهای غیردولتی و موسسات غیرانتفاعی حامی حقوق حیوانات در هند»، «۱۵ حق که همه حیوانات دارا هستند و هر شهروند هندی ملزم به رعایت آنهاست»
در قسمتی از اینکتاب میخوانیم:
ممنوعیت جدا کردن مادر از بچهاش برای ذبح
برطبق بخش ۳ از بند ۲ این قانون، کشتن حیوانات زیر علیالاطلاق ممنوع و جرم است:
۱. حیوانی که حامله باشد
۲. حیوانی که بچه زیر ۳ ماه داشته باشد
۳. توله زیر ۳ ماه
اصولا یکی از نگرانیهای سازمانهای حمایت از حیوانات در هند، جداکردن توله از مادرش چه برای فروش و چه به منظور ذبح مادر بوده است. استدلال آنها این است که یکی از غرائز مشترک میان انسان و حیوان غریزه مادری است. حتی گاهی حیوانات در حفظ و حمایت از بچه خود از انسانها بسیار قویتر و فداکارانهتر عمل میکنند. آنها میگویند همانطور که نباید یک نوزاد شیرخوار انسان را از مادر جدا کرد، بچه و توله حیوانی که از شیر مادرش تغذیه میکند را هم نباید بیرحمانه نادیده گرفت. بر طبق شواهد علمی رابطه شدید عاطفی و وابستگی توله و مادرش دستکم تا چهار ماهگی او دوام دارد. بارها دیده شده که تولهای که از مادرش جدا شده دوام نیاورده و مرده است. گاهی تولهها دچار افسردگی شدید از دوری مادر میشوند و رشد طبیعیشان دچار اختلال میگردد.
اینکتاب با ۱۷۷ صفحه، شمارگان هزار نسخه و قیمت ۲۸ هزار تومان منتشر شده است.
نظر شما