به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری جیهان، سخنگوی گروه سوسیالیست ها در پارلمان اروپایی گفت از آنجا که گل شخصی مهم است نامزدی وی برای ریاست جمهوری، برای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا سودمند و همچنین برای روابط دو طرف رضایت بخش است.
عبدالله گل وزیر خارجه ترکیه روز سه شنبه به عنوان نامزد حزب حاکم "عدالت و توسعه" برای انتخابات ریاست جمهوری ماه مه انتخاب شد.
رجب طیب اردوغان نخست وزیر کنونی و رهبر حزب حاکم عدالت و توسعه که دستگاه نظامی ترکیه با نامزدی او در انتخابات ریاست جمهوری این کشور مخالفت کرده بود، برای جلب نظر نظامیان قدرتمند ترکیه انصراف خود را در این خصوص اعلام کرد و عبدالله گل را به عنوان نامزد حزب عدالت و توسعه معرفی کرد.
"جوست لاگندیک" یکی از رؤسای کمیته مشترک پارلمانی اتحادیه اروپا و ترکیه، نامزدی گل را به عنوان یک گزینه درست و خردمندانه توصیف کرد و گفت که گل نامی در صحنه سیاسی ترکیه بود که خارجی ها آن را به خوبی می شناسند.
"کلودیو راث" یکی از رؤسای سبزهای آلمان نیز گفت که آنها از تاکتیک های عاقلانه حزب حاکم عدالت و توسعه حمایت می کنند و اینکه گل شخصیتی بسیار قوی دارد.
راث اضافه کرد : گل یک سیاستمدار محافظه کار است و معمولاً ترکیه را به عنوان کشوری باز، میانه رو و لیبرال معرفی کرده است.
به گزارش مهر، نامزدی گل برای ریاست جمهوری از سوی حزب حاکم در ترکیه با واکنش های متفاوتی در صحنه داخلی و بین المللی رو به رو بوده است.
در حالی که گل وعده داد که در صورت انتخاب شدن منطبق با اصول اساسی سکولاریسم ترکیه عمل خواهد کرد، مطبوعات ترکیه با درج گزارش هایی میزان وفاداری گل به قوانین نظام سکولار ترکیه را زیر سئوال برده اند.
نشریات آمریکایی نیز در گزارش های خود رویکرد هواداران نظام سکولاری در داخل این کشور را دنبال می کنند و این اقدام را سبب به خطر افتادن سکولاریسم می دانند در حالی که اتحادیه اروپا با توجه به رویکرد حزب حاکم در چند سال گذشته آن را مثبت ارزیابی می کند.
بسیاری از مفسران خاطر نشان کردند پیشینه و سوابق اسلام گرایانه در اردوغان نخست وزیر ترکیه و عبدالله گل مشترک است و چنین مسئله ای می تواند اصول سکولاریسم را ترکیه به خطر بیندازد.
روزنامه حریت در شماره امروز رجب طیب اردوغان نخست وزیر این کشور و گل را که هر دو از حزب عدالت و توسعه - دارای اکثریت کرسی های پارلمانی- هستند، به مثابه دوقلوهایی توصیف کرد که همسران هر دو محجبه هستند.
روزنامه لیبرال رادیکال هم نوشت که عبدالله گل انتخاب درستی برای فرو نشاندن نگرانی های محافل سکولار ترکیه از نفوذ فزاینده اسلام گرایان بشمار نمی ورد.
این روزنامه ابراز نگرانی کرد با توجه به چشم انداز احراز هر سه پست ارشد در ترکیه، یعنی ریاست جمهوری، ریاست پارلمان ، و نخست وزیری به دست حزب حاکم ؛ دولت در اجرای سیاست های خود و نیز انتصاب همفکران حزبی در دیگر مناصب دولتی قدرت بیشتری خواهد یافت.
در صورتی که عبدالله گل به عنوان رئیس جمهوری آینده ترکیه انتخاب شود همسر وی نخستین زن محجبه ای خواهد بود که در تاریخ معاصر ترکیه وارد کاخ ریاست جمهوری این کشور می شود.
بر اساس قانون اساسی ترکیه، رئیس جمهوری این کشور با رای نمایندگان مجلس انتخاب می شود و حزب حاکم عدالت و توسعه با داشتن 354 کرسی از مجموع 550 کرسی پارلمان از اکثریت آراء برای انتخاب نامزد خود برخوردار است.
دور اول انتخاب رئیس جمهوری جدید ترکیه روز جمعه آینده هفتم اردیبهشت ماه در مجلس این کشور برگزار خواهد شد و شرط انتخاب رئیس جمهوری کسب حداقل دو سوم آراء کل نمایندگان مجلس است.
نظر شما