حجت الاسلام سید مهدی رفیع پور، استاد حوزه علمیه به مناسبت ایام درگذشت علامه طباطبایی در مورد خدمات علمی و فرهنگی این متفکر جهان اسلام، در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: مرحوم آیت الله علامه سیدمحمدحسین طباطبایی بی تردید از مفاخر علمای اسلام هستند و زندگی پربرکت این مرد در مسیر دانش و تهذیب نفس که به نظر ما بال های سعادت و کمال انسان هستند، سپری شد و این چراغ فروزان توانست در عمر پربرکت خود، هم در مسیر دانش و علم و هم در مسیر پرورش و تربیت و تهذیب نفس گام های بلندی را بردارد و افرادی را در هر دو مسیر تربیت کند.
وی ادامه داد: علامه طباطبایی در مسیر دانش و علم آثار ماندگاری را از خود بر جای گذاشت که با وجود اینکه سال هاست از رحلت ایشان می گذرد، اما این آثار مورد رجوع علما و فضلا و پژوهشگران است. در رأس همه آثار متعدد ایشان آثار فلسفی، کلامی و پژوهش های تاریخی و در رأس همه آنها تفسیر شریف المیزان است. به نظر می رسد ما باید تاریخ تفسیر شیعه را به قبل از المیزان و بعد از المیزان تقسیم کنیم و این تفسیر بی مبالغه بهترین تفسیری است که تا زمان نگارش خودش توسط یکی از عالمان ما نوشته شده است.
این پژوهشگر فلسفه و کلام افزود: دانشمندان بزرگی در فضای فلسفه و کلام و تفسیر و علوم قرآنی بعد از علامه، پرچمدار شدند و حوزه های درسی حکمت را در قم و در تهران و شهرهای دیگر، چراغ حکمت را در آنجا روشن کردند، که آنها به طور مستقیم و غیر مستقیم شاگردان علامه طباطبایی بوده اند و هستند. پرورش شاگردان بزرگی مثل حضرت آیت الله جوادی آملی و حضرت آیت الله سبحانی که هر دو از مراجع عظام تقلید هستند و متفکران بزرگی مثل شهید مطهری و آیت الله مصباح و آیت الله حسن زاده آملی، در مسیر نشر معارف اسلام و قرآن از افتخارات این مرد بزرگ است. شهید بهشتی و آیت الله مفتح از معلمان بزرگ حکمت و معرفت در دوران معاصر نیز از شاگردان این مرد بزرگ هستند.
حجت الاسلام رفیع پور گفت: علامه از نظر تهذیب نفس به عالی ترین مقامات معنوی و کمالات اخلاقی رسیده بودند و این مسئله چیزی نیست که مورد توجه شاگردان و ارادتمندان ایشان باشد بلکه افرادی که اندک تماسی با ایشان داشتند و خاطرات کمی با ایشان دارند اذعان می کنند که آن بزرگوار دارای اخلاق محمدی و کمالات معنوی و باطنی بوده اند. این مرد بزرگ در مسیر معنوی هم توانستند افرادی را در این زمینه تربیت بکنند که آنها بتوانند چراغ هدایت باشند و بعد از مرحوم علامه، افراد علاقمند را به مسیر بندگی و تهذیب نفس دعوت بکنند.
استاد حوزه علمیه قم افزود: این توفیق برای هر کسی حاصل نمی شود. به عنوان مثال برادر علامه، هم درس و هم دوره ایشان بوده و از نظر معنوی و علمی مرد بسیار بزرگی بوده ولی میراث چندانی از آن بزرگوار باقی نمانده و قرعه به نام علامه طباطبایی افتاده و توفیق همراه ایشان شده و این شایستگی و کمال و لیاقت ایشان بوده که بتوانند این جور در مسیر پرورش نفوس و تعلیم و تعلم گام بردارند و افراد را پرورش دهند.
وی ادامه داد: بسیاری از معارفی که امروز در سطح کشور داریم و بسیاری از مفاهیمی که به گفتمان تبدیل شده، بسیاری از سخنرانی ها، کلاس های درس در حوزه و دانشگاه بر محور تحقیقاتی است که این مرد بزرگ انجام داده اند که توسط محققان بعدی و شاگردان ایشان تکمیل شده و اگر احیاناً نواقص و اشکالاتی داشته برطرف شده است.
رفیع پور گفت: اینکه در روایت داریم که «العلماء باقون مابقی الدهر» بی تردید یکی از مصداق های این روایت علامه طباطبایی است که اگرچه بین ما حضور ندارد ولی با آثارشان همچنان حاضر هستند و ما از آثار ایشان استفاده می کنیم.
این استاد حوزه در پایان اظهار داشت: من فرصت را مغتنم می شمارم و به فضلایی که در حوزه هستند و به دانشجویانی که می خواهند معارف اسلامی را یاد بگیرند توصیه می کنم که وقت بگذارند و آثار ایشان را مطالعه کنند و از اساتید بخواهند اینها را برایشان تدریس کنند تا یک معارف صحیحی را یاد بگیرند. اسلام شناسی بر خلاف آنچه برخی تصور می کنند چیز ساده ای نیست که با خواندن چند کتاب و سخنرانی کسی بتواند به اسلام شناسی دست پیدا کند و ادعای اسلام شناسی کند. این مسئله سال ها زحمت می خواهد و باید از علمای بزرگ تأیید داشته باشد. ما در مورد علامه طباطبایی داریم که مراجع بزرگ آثار و افکار ایشان را تأیید می کنند. لذا کسانی که می خواهند بدون زمینه قبلی معارف اسلامی را فرا بگیرند می توانند بر اساس این شهادت ها و تأییدات با خاطر جمع به آثار ایشان مراجعه کنند و استفاده کنند. خدا به ما توفیق دهد که از آثار آن بزرگوار بهره ببریم.
نظر شما