۲۷ آبان ۱۳۹۸، ۱۵:۴۸

معرفی کتاب

یک روایت معتبر از منافقان؛ گروهکی که نامش با ترور گره خورده است

یک روایت معتبر از منافقان؛ گروهکی که نامش با ترور گره خورده است

«یک روایت معتبر درباره سازمان مجاهدین خلق» نوشته شهرام بزرگی از معدود منابعی است که با زبانی روان و مختصر و مفید تاریخچه و ماهیت فعلی این سازمان را برای عامه مردم روایت می‌کند.

به گزارش خبرنگار مهر، انتشارات به نشر (وابسته به آستان قدس رضوی) کتاب «یک روایت معتبر درباره سازمان مجاهدین خلق» نوشته شهرام بزرگی را با شمارگان هزار نسخه، ۹۰ صفحه و بهای ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان منتشر کرد. ناظر علمی این کتاب محمد حسن روزی طلب است.

سازمان مجاهدین خلق ایران که پس از خیانت‌های پی در پی به کشور، منافقان نام گرفتند، در ابتدا یک سازمان مثلا مذهبی بودند که مبارزه مسلحانه علیه رژیم پهلوی را آغاز کردند. این سازمان هرچند که هیچگاه مورد تایید امام خمینی(ره) قرار نگرفت، اما تا پیش از تغییر مشی آن از اسلام به مارکسیسم مورد تایید برخی از روحانیون مبارز و همچنین مبارزان انقلابی قرار داشت.

ساواک در ابتدای دهه ۵۰ عمده بنیان‌گذاران این سازمان را دستگیر و اعدام کرد، تا اینکه در سال ۱۳۵۴ بیانیه تغییر ایدئولوژیک این سازمان به‌وسیله تقی شهرام منتشر شد. تا پیش از این تغییر مشی مارکسیست‌های این سازمان با ترور شهیدان مجید شریف واقفی و مرتضی صمدیه لباف برای پاکسازی اسلام‌گرایان و مذهبی‌ها در هسته اصلی تلاش بسیار کردند. البته صمدیه لباف از این ترور جان سالم به‌در برد و بعدها توسط ساواک دستگیر و اعدام شد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، سازمان مجاهدین خلق به سرکردگی مسعود رجوی در مقابل امام خمینی (ره) و مردم قرار گرفتند و با ترورهایی کور تعدادی از بزرگان انقلاب و اصحاب امام و همچنین بسیاری از مردم عادی را به شهادت رساندند. هم‌اکنون نیز نام این گروه با ترور و همچنین خیانت به مردم ایران گره خورده است. این سازمان با شروع جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق بر علیه مردم ایران با خباثت فراوان به دشمن ایران پناهنده شد و در جنگ تحمیلی هشت ساله به کمک ارتش رفت. درنده خویی و سبعیت کادرهای این سازمان در عملیات به قول خودشان فروغ جاویدان بر علیه مردم و رزمندگان اسلام در تاریخ بشریت مثال زدنی است.

پس از پایان جنگ تحمیلی نیز این سازمان جایگاه خود را در مقام ستون پنجمی دشمنان ایران حفظ کرد و گاه و بیگاه و در بزنگاه‌های مختلف عملیات‌هایی را بر ضد مردم شریف ایران به سامان رساند. دشمنی و ضدیتی که تاکنون نیز خاتمه پیدا نکرده است و ردپای کادرهای این سازمان را می‌توان در تمامی اغتشاشات در ایران دید.

تاکنون منابع بسیاری درباره این سازمان منتشر شده است، هرچند که هنوز هم نقاط تاریک و مبهمی در تاریخچه این سازمان وجود دارد. همچنین باید اشاره کرد که منابعی که عموم مردم بتوانند با مطالعه آن به ماهیت این سازمان پی ببرند بسیار کم منتشر شده است. به نظر می‌رسد کتاب «یک روایت معتبر درباره سازمان مجاهدین خلق ایران» نوشته شهرام بزرگی که در اواخر تابستان امسال منتشر شد، از معدود منابعی است که با هدف عامه مخاطبان نوشته است. کتاب زبانی ساده دارد و خالی از پیچیدگی‌های معمول پژوهش‌های آکادمیک است.

عناوین سرفصل‌های کتاب از این قرار است: «از جبهه ملی و نهضت آزادی تا سازمان مجاهدین خلق»،‌ «پیدایش، تاسیس و تدوین ایدئولوژی سازمان مجاهدین خلق»، «منابع مطالعاتی سازمان مجاهدین خلق»، «آثار تالیفی سازمان مجاهدین خلق»، «آموزش‌های سیاسی و اجتماعی در سازمان مجاهدین خلق»، «گسترش تشکیلات»، «ورود سازمان به مقوله آموزش نظامی»، «گردش به مارکسیسم»، «بازسازی سازمان در زندان»، «سازمان مجاهدین خلق پس از سرنگونی حکومت پهلوی» و «ترور و شورش‌های مسلحانه».

ایجاز یکی از ویژگی‌های قلم نویسنده است، روایت او مختصر و در عین حال کامل است و همچنین درج تصاویر متعددی از سازمان و بحران‌هایی که آفریدند، غنای ویژه‌ای به کتاب بخشیده است. تنها راهی که سازمان برای رسیدن به قدرت از آن بهره گرفت، خشونت و ترور بود. این بدل به خط مشی اصلی آنها  شد و در طول چند سالی که پس از انقلاب در ایران بودند، مدام اسلحه‌شان را روی مردم ایران کشیدند. نویسنده به خوبی توانسته این مشی خشونت و آشوب طلبی آنها را روایت کند، همچنین تصاویر منتشر شده در کتاب نیز همچون اسنادی تصویری این خشونت را به تصویر کشیده‌اند.

البته در برخی از فصول نویسنده می‌توانست با مراجعه به اسناد و همچنین کتاب‌های خاطراتی که در این چند سال اخیر منتشر شدند (از جمله «زمان بازیافته: خاطرات سیاسی بهمن بازرگانی»، «خاطرات و تاملات در زندان شاه: خاطرات محمد محمدی گرگانی» و «تقی شهرام به روایت اسناد» نوشته احمدرضا کریمی) مطالب را پر و پیمان‌تر به مخاطبان عرضه کند.

به عنوان مثال در بخش گردش به مارکسیسم، نویسنده تقی شهرام را عامل مارکسیست شدن سازمان می‌داند، اما به روایت کتاب‌هایی که معرفی شد نه تقی شهرام بلکه شخص حنیف نژاد بذرهای مارکسیست شدن اعضا را ریخته بود. همچنین نویسنده می‌توانست با مراجعه به منابع بیشتری که موجود است (اعم از اسناد و کتاب‌ها) روایت خود را دقیق‌تر ارائه دهد، هرچند که کتاب در وضعیت فعلی خود نیز واقعا روایت معتبری است. از دیگر ایرادات کتاب شمارگان پایین آن است. باید این آثار در شمارگان چند ده هزار نسخه‌ای منتشر شده و با روش‌های گوناگون در دسترس مخاطبان قرار بگیرند.

اما به طور کل مهم این است که مردم ایران با منبع ساده و مختصری که حرف‌های مهم و اصلی را درباره سازمان بگوید آشنا شوند. واقعا مهم است که مردم بدانند که این سازمان مجاهدین خلق بود که در آشوب‌های خود به بانک‌ها حمله و غارت کرد و برای ایجاد نارضایتی در میان مردم به تخریب و آتش زدن اموال عمومی، اتوبوس‌ها، ماشین‌ها و موتورسیکلت‌های شخصی مردم پرداخت. عامه مردم ایران باید بدانند که این منافقان بودند که اشخاص عادی را به جرم قیافه مذهبی و داشتن ریش ترور می‌کرد. مردم باید بدانند که کادر رهبری سازمان یکی از بازوهای نظامی صدام حسین و نیروی نظامی او بر علیه مردم ایران بودند.

کد خبر 4775319

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha