به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از مرکز همکاری های علمی و بین الملل وزارت علوم، دور جدید جلسات تحلیلی کارگروه تخصصی علمی آموزشی شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد.
این جلسه به ریاست حسین سالارآملی و با حضور مسئولان و نمایندگان وزارت امور خارجه، معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، کمیسیون انجمنهای علمی ایران، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی و معاونت گسترش زبان فارسی، مرکز مطالعات و همکاریهای علمی بین المللی و مرکز همکاریهای علمی بین المللی برگزار شد.
سالار آملی به اهمیت فعالیت کار گروه با توجه به شرایط کنونی اشاره کرد و افزود: سه نکته مهم را در ارتباط با نخبگان ایرانی خارج از کشور باید مورد نظر قرار دهیم.
وی ادامه داد: معادلات پیچیده و چند وجهی دنیا که بسیار پرشتاب است بر حفظ منافع ملی و تعاملات بین المللی کشورها تاثیر گذار است. در آینده با جوامع سایبری – فیزیکی روبه رو خواهیم بود که در آنها شان مکان کاهش می یابد. اشکال جدید رقابت های جهانی عمدتا مبتنی بر رقابت مغزها، جذب مغزها و پتانسیل مربوط به گردش نخبگان درکشور است.
سپس رئیس دبیرخانه شورای عالی ایرانیان خارج از کشور در وزارت امور خارجه، ضمن اشاره به پیشینه نهادی شورای عالی ایرانیان خارج از کشور به ظرفیت های جدید وزارت امور خارجه در این خصوص اشاره کرد که می توان به تشکیل بانک اطلاعات ایرانیان خارج از کشور به تفکیک حوزه های مختلف، تشکیل کار گروه ویژه ایرانیان در سفارتخانه ها و برنامه ریزی برای تدوین قانون جامع ایرانیان خارج از کشور اشاره کرد.
در بخش دوم جلسه، اعضا، گزارشی از عملکرد و ظرفیتهای علمی و آموزشی نهادهای خود در ارتباط با نخبگان ایرانی خارج از کشور ارائه دادند که اهم آنها می توان به، تدوین راهکارها و روشهای جدید برای تسهیل تردد نخبگان ایرانی خارج از کشور و رفع دغدغه های امنیتی آنها، تقویت بانکهای اطلاعاتی نخبگان و به اشتراک گذاردن اطلاعات آنها در میان کار گروههای مربوطه، تقویت بهرهگیری از توان نخبگان ایرانی در دوره های مشترک آموزشی و پژوهشی، تخصیص اعتبار ویژه برای نخبگان وسیاست گذاری در جهت تسهیل همکاری و ارتباطات علمی با نخبگان اشاره کرد.
همچنین ظرفیت سازی فرهنگ دانشگاهی کشور جهت همکاری با نخبگان علمی مقیم خارج از کشور، نهادینه کردن اشکال همکاری با نخبگان به شکل عملیاتی در دانشگاهها و نهادهای آموزش عالی، به کار گیری نخبگان به شکل مجازی، نیاز سنجی اولویتهای علمی کشور، بهره گیری از ظرفیت انجمن های علمی در تعامل با نخبگان، بهره گیری از تجارب کشورهای دیگر در ارتباط با نخبگان، امکان سنجی فضای حاکم جهانی در خصوص زبان و ادبیات فارسی، تاکید بر اهمیت و تاثیر نقش نمایندگان و رایزنان فرهنگی در کشورهای دیگرو لزوم تبدیل دانش به صنعت و تربیت نیروی انسانی ماهر برای اجرایی سازی ایده های نخبگان از دیگر پیشنهاداتی بود که مطرح شد.
در خاتمه جلسه مقرر نشست های آینده کارگروه به شکل تخصصی و بر یک محور متمرکز برگزار شود و برنامه های توسعه همکاری مشترک با ایرانیان مقیم، تکمیل و گسترش بانک اطلاعاتی نخبگان و گسترش آموزش زبان فارسی در جامعهی ایرانی مقیم خارج از کشور در اولویت قرار گرفت.
نظر شما