۲۴ آذر ۱۳۹۸، ۱۲:۴۲

رئیس حوزه هنری کردستان خبر داد:

رونمایی از تولید جدید حوزه هنری/موسیقی کردهای موکریان کتاب شد

رونمایی از تولید جدید حوزه هنری/موسیقی کردهای موکریان کتاب شد

سنندج - رئیس حوزه هنری کردستان از رونمایی کتاب «مفهوم بند در موسیقی کُردهای مُکریان» تالیف کژوان ضیاء الدینی در سالن آمفی تئاتر دانشکده هنر و معماری دانشگاه کردستان خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر و به نقل از روابط عمومی حوزه هنری انقلاب اسلامی استان کردستان، امین مرادی اظهار داشت: این کتاب اثر پژوهشی هنرمند توانمند استان کژوان ضیاءالدینی است که در آن پس از تشریح ویژگی های جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی منطقه مُکریان به ارائه دورنمایی از گونه های موسیقی رایج در این ناحیه و ساختار موسیقایی آنها می پردازد.

وی افزود: این اثر در ۱۶۸ صفحه و چهار بند شامل مقدمات و روش و آوانگاری، تعاریف و مفاهیم، ویژگی های مُدال خرده بندی مُکری و نتیجه گیری، ۲۳ آوانگاری و در ۲۹ شکل در قالبی پژوهشی چاپ شده است.

رئیس حوزه هنری کردستان بیان کرد: در این کتاب ضمن مطالعه واژه شناسی این فرهنگ و ارتباط های ساختاری موسیقی مکریان و موسیقی دستگاهی ایران وتفاوت و شباهت های موسیقی مُکری و دیگر کردهای ایران، به تجزیه و تحلیل ساختارهای بنیادین موسیقایی و استخراج ویژگی های بخشی از این موسیقی، پرداخته شده است.

وی یادآور شد: این کتاب به همراه سی دی مربوطه توسط حوزه هنری استان کردستان در انتشارات سوره مهر در شمارگان ۱۲۵۰ نسخه با قیمت ۳۰۰هزار ریال چاپ و روانه بازار شده است.

مرادی در خصوص  ویژگی های دیگر این کتاب، گفت: بررسی بدون واسطه خود خرده بندها و مطالعه ای مبتنی بر بررسی خصوصیات موسیقایی و اجرایی این گونه ادبی موسیقایی از راه آوانگاری و سپس تجزیه وتحلیل آن ها با هدف استخراج ویژگی های مشترک خرده بندها که می تواند زمینه ای گردد برای انجام مطالعه مشابه در زمینه بیت ها را نیز فراهم نماید.

رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی استان کردستان افزود: بررسی کامل طبقات اجتماعی اجراء کنندگان موسیقی در مکریان را از دیگر قسمت های این کتاب می باشد که در آن ضمن اشاره به استعداد بالای بیت خوانان در به حافظه سپردن بیت ها و در مواردی افزودن به آن ، خوش خوانان و بیت خوانان و حیران گویان را در بالاترین جایگاه اجتماعی قرار داده که از احترام ومنزلت خاصی برخوردار بوده اند و این ویژگی است که سبب مانایی آثار نیز شده است.

مرادی افزود: بررسی ویژگی های فرهنگی منطقه مکریان شامل زبان ، موسیقی و انواع آن و ویژگی خاص موسیقی مکریان با دیگر مناطق کردنشین براساس تفاوت در هجاها ، شیوه های مبتنی بر موسیقی کلاسیک ایرانی از جمله مقام، قام یا قطار که نمونه آن در آوازهای استاد محمد ماملی مشهود است از دیگر مواردی است که در این کتاب به آن پرداخته شده و می تواند به عنوان منبعی ارزشمند مورد استفاده  پژوهشگران موسیقی قرار گیرد.

وی افزود: در سی دی پیوست این کتاب ده نمونه از بیت خوانی های به جامانده از خوش خوانان و بیت خوانان مطرح را به صورت صوتی در اختیار خواننده قرا داده تا به شکل مناسب در جریان مستقیم تجزیه وتحلیل های صورت گرفته قرار گیرد.

رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی استان کردستان در خصوص مکان رونمایی نیز، گفت: دانشگاه هنر ومعماری دانشگاه کردستان یکی از معدود دانشگاه های ایران است که دررشته موسیقی و زمینه ساز ایرانی از سال ۱۳۹۵ به تربیت هنرجویان به منظور آموزش وگسترش موسیقی ایرانی می پردازد و با توجه به ضرورت پیوند این مکان علمی وتخصصی با هنرمندان حوزه هنری و گسترش فعالیت های فی مابین در راستای کمک به اعتلای هنر استان آیین رونمایی از این کتاب تخصصی موسیقی با همکاری این دانشکده در محل دانشگاه کردستان برگزار می گردد.

وی در این زمینه افزود: مشارکت در برگزاری اجرا های پژوهشنی موسیقی که برنامه راویان سنتور و اجرای تکنوازی سنتورنوازان توانمند ایرانی در محل پردیس سینمایی بهمن سنندج روز یکشنبه ۲۴ آذرماه نیز بر مبنای تقویت تعامل حوزه هنری و دانشگاه شکل گرفته است.

  مرادی در خصوص دیگر فعالیت های موسیقایی حوزه هنری استان کردستان، گفت: در سال های اخیر به همت هنرمندان وپژوهشگران توانمند عرصه موسیقی و به منظور معرفی پتانسیل های موسیقایی سنتی و فولکلور مناطق مختلف کردستان آثار ارزشمندی در قالب کتاب و سی دی های پژوهشی و آموزشی، مقاله عرضه شده است.

وی گفت: کتاب و سی دی پژوهشی سمفونی اورامان اثر مهدی احمدی، کتاب دو جلدی آموزش جامع دف نوازی اثر فرزاد عندلیبی،  کتاب آموزشی پرواز قطعاتی برای کمانچه اثر راشد بابا شهابی، سی دی پژوهشی قطعات عرفانی دف، آلبوم موسیقی اورامی کوسالان اثر هیوا شاه محمدی آلبوم موسیقی دَریاب و دُریاب با صدای محی الدین شعبانی، آلبوم موسیقی گول هه نار با صدای دیلان نصیری بخشی از فعالیت های صورت گرفته در این زمینه است.

رئیس حوزه هنری کردستان با اشاره به سیاست های محوری حوزه هنری در بخش موسیقی، تاکید کرد: برجسته سازی نمادها و ارزش های اسلامی و انقلاب، ارتقای حساسیت مردم در انتخاب موسیقی مناسب، معرفی موسیقی ارزشمند و فاخر سنتی و فولکلور و نمونه آفرینی در این زمینه و گسترش سرود از اولویت هایی است که در بخش موسیقی مد نظر است.

وی اظهار داشت: در کنار این اهداف و سیاست ها، ارتقای توانایی و مهارت های هنرمندان جوان، معرفی جنبه های بومی موسیقی غنی استان و فراهم سازی زمینه تولید آثار ارزشمند هنرمندان جوان مورد توجه جدی است.

مرادی افزود : بخش عظیمی از میراث فرهنگی مردم کردستان آواها و نواهای بی شماری است که در قالب های مختلف موسیقایی نمود پیدا کرده و به عنوان نمادی از هویت ملت کُرد خودنمایی می کند.

کژوان ضیاءالدینی متولد ۱۳۶۷ سنندج، رتبه‌ یک کنکور کارشناسی ارشد موسیقی ایرانی سال ۱۳۹۰ فارغ التحصیل دوره‌ کارشناسی ارشد نوازندگی موسیقی ایرانی از پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران (۱۳۹۲)، فارغ التحصیل دوره‌ کارشناسی نوازندگی موسیقی ایرانی از پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران (۱۳۹۰) است که ضمن کسب عناوین مختلف در جشنواره های مختلف داخلی سابقه تدریس در آموزشگاه های مختلف و همچنین دانشگاه های کشور را دارد و هم اکنون علاوه بر  عضو یت در هیأت علمی دانشگاه هنر و معماری دانشگاه کردستان مسئولیت واحد موسیقی حوزه هنری استان کردستان را نیز عهده دار  می باشند .

از جمله فعالیت های دیگر این هنرمند می توان به انجام طرح پژوهشی با عنوان «موسیقی کردهای مکریان» به سفارش حوزه‌ هنری استان کردستان (۱۳۹۲)، نگارش سلسله مقالات انتقادی سیزده‌ گانه در رابطه با فرهنگ موسیقایی کردستان در هفته نامه‌ سیروان (۹۱-۱۳۹۰) و داوری هفتمین جشنواره بین المللی دف نوای رحمت، تشکیل گروه موسیقی سنتی دانشگاه کردستان و دبیر علمی نهمین جشنواره بین المللی دف نوای رحمت اشاره کرد.

کد خبر 4798208

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha