۲۸ آذر ۱۳۹۸، ۲۲:۰۰

مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان رضوی مطرح کرد:

کمبود نیروی متخصص در حوزه گیاهان دارویی در استان

کمبود نیروی متخصص در حوزه گیاهان دارویی در استان

کاشمر - مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه در حوزه گیاهان دارویی در استان به تعداد انگشتان دست هم متخصص نداریم، گفت: ابتدا باید نسبت به تربیت نیروی انسانی متخصص همت کنیم.

به گزارش خبرنگار مهر، محمدرضا اورانی، بعد از ظهر پنج‌شنبه در پویش ملی گیاهان دارویی در شهرستان کاشمر اظهار کرد: به خاطر تغییر اقلیم و کاهش زمان بارش‌ها، هیچ راهی جز تغییر و سازگاری با تغییر اقلیم نداریم؛ نمی‌توانیم با طبیعت تقابل کرده و بجنگیم مگر اینکه خصوصیات تغییر اقلیم را بشناسیم و متناسب با آن تغییرات خود را تجهیز و مجهز کنیم.

وی افزود: مشکل دیگری که بخش کشاورزی کشور به خصوص استان خراسان رضوی از آن رنج می‌برد، خرده مالکی است؛ در اجرای مرحله اول تا سوم قانون اصلاحات ارضی، ۵۳ هزار و ۳۰۰ روستا مشمول قانون اصلاحات ارضی شدند. از آن زمان، کشاورزی ما از یک کشاورزی صادراتی به کشاورزی وابسته تبدیل شد.

مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان رضوی تصریح کرد: استان خراسان رضوی و همچنین کاشمر در بین ۲۹ شهرستان استان به خاطر خرده مالکی در کشور شاگرد اول هستند. بر اساس سرشماری کشاورزی سال ۹۳ که در استان خراسان رضوی انجام شد، ۳۳۸ هزار کشاورز داریم و از این تعداد، ۲۶۶ هزار نفر دارای اراضی زراعی و باغی هستند. همچنین از این ۲۶۶ هزار نفر، ۱۰۳ هزار بهره‌بردار و کشاورز مساحت اراضی‌شان زیر یک هکتار است که وقتی میانگین متوسط گرفته می‌شود، عددی که به دست می‌آید، حدود ۳ هزار متر مربع است.

اورانی تاکید کرد: باید در توسعه کشت گیاهان دارویی به تمام نیازها توجه کنیم، مشکلی که به صورت رفتاری در بخش کشاورزی داریم همین است که برای تولید محصولی بر اساس مصرف استان سقف تعیین می‌شود اما کشاورزان بیش از آن را کشت می‌کنند.

وی ادامه داد: باید در انتخاب نوع و سطح کشت همه به هم کمک کنیم؛ همچنین اگرچه در زعفران با ماشین آلات کشت کردیم و باید با دست جمع‎آوری و تمیز می‌شد، روزی نزدیک به ۳۷۲ هزار کارگر و نیروی کار می‌خواهد برای این سطح و این شدنی نیست.

اورانی افزود: وقتی محصول را کشت می‌کنیم، باید به فکر تأمین کارگر برای جمع‌آوری و تمیز کردن گل هم بود. در توسعه کشت گیاهان دارویی در ابتدای راه قرار داریم و باید سطحی را انتخاب کنیم که بتوانیم کارگر مورد نیاز را هم تأمین کنیم.

وی همچنین گفت: گاهی مواقع شرایط آب، هوا و خاک یک روستا با روستای دیگر متفاوت است و باید مورد بررسی قرار گیرد؛ چون در کشت گیاهان دارویی در ابتدای راه هستیم، اولین موردی که نیاز داریم، تربیت نیروی مورد نیاز ماهر است. باید سازمان نظام مهندسی و مدیران جهاد کشاورزی در هر شهرستان، کارشناسان باانگیزه را شناسایی کنند.

مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان رضوی در ادامه ابراز کرد: در حوزه گیاهان دارویی در استان خراسان رضوی به تعداد انگشتان دست متخصص نداریم؛ به همین خاطر ابتدا باید سازمان جهاد کشاورزی نسبت به تربیت نیروی انسانی متخصص هم‌زمان با توسعه کشت همت کند.

اورانی تصریح کرد: باید در حوزه گیاهان دارویی دانایی خود را افزایش دهیم، همچنین در خصوص هر گیاه دارویی استانداردها را برای نحوه جمع‌آوری، نگهداری، بسته بندی، حمل و نقل و فروش را باید رعایت کنیم و با همکاری صاحبان دانش در این حوزه پایه‌ریزی درستی داشته باشیم.

وی ضمن تأکید بر ضرورت تشکیل تعاونی تولید و بازاریابی گیاهان دارویی، بیان کرد: اگر بخواهیم در بازار حرفی برای گفتن داشته باشیم و قیمتی که برای محصولات تعیین می‌شود جوابگویی تولید باشد، باید در قالب شرکت‌های تعاونی دور هم جمع شویم. کشاورزان و تولیدکنندگان باید اختلافات جزئی خود را کنار گذاشته و به منافع دراز مدت فکر کنند؛ چراکه در حوزه محصولات زراعی و باغی به این رویکرد نیاز مبرم داریم. گیاهان دارویی یک ثروت است؛ از هم‌‏اکنون باید اراده کرده و خام فروشی را ممنوع کنیم و از طرفی فارغ‌التحصیلان متخصصین دارویی و آرایشی و بهداشتی را هم به این جمع‌ها دعوت کنیم.

مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: در شرایط فعلی، گیاه دارویی را تولید و در قالب قراردادی به شرکت‌های گیاهان دارویی می‌دهیم تا صادر ‎کنند؛ اگرچه همه سود می‌کنند، اما سود اصلی را کشور مقصد می‌برد. همانگونه که سرمایه‏‌گذار کاشمری در احداث کارخانه فراری و در بسته‌بندی گیاهان دارویی، پرچمدار نخست استان بوده است، باید در حوزه تولید داروها و مواد آرایشی و بهداشتی مورد نیاز کشور با استفاده از توان جوانان نخبه کشور بازهم شاگرد اول باشد تا بتوانیم ارزش افزوده گیاهان دارویی را از صفر تا صد به داخل کشور برگردانیم. البته به شرط اینکه همه به برد-برد فکر کنیم و به این فکر باشیم که همه سود ببریم نه اینکه برای سود خود، به دنبال ضرر دیگران باشیم.
اورانی در انتها مطرح کرد: در استان خراسان رضوی، غیر از سطح زیر کشت زعفران، حدود ۲۹ هزار هکتار سطح کشت گیاهان دارویی با حدود ۲۶ هزار تن تولید، قطب اول کشور در تولید گیاهان دارویی هستیم و از نظر اکولوژی و اقلیم، فضای بسیار خوبی را در استان داریم.
کد خبر 4802534

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha