به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، اتوبوسهای اسکانیا در ایران نیز به خاطر قیمت مناسب آنها و هزینه نگهداری پایین سهم قابل ملاحظهای از بازار حمل و نقل بین شهری را به خود اختصاص داده است. تعاونیهای زیادی هستند که در شرکت خود برای جا به جایی مسافران از اتوبوسهای اسکانیا استفاده میکنند. امروزه خرید بلیط اینترنتی اتوبوس نیز سادهتر از گذشته شده، و شما تنها با چند کلیک میتوانید قیمت بلیط اتوبوس، شرکت تعاونی و حتی نوع اتوبوسها را مشاهده کنید. آدرس اینترنتی https://mrbilit.com تمام این جزئیات را در اختیار شما قرار میدهد. در ادامه با همراه باشید تا اتوبوسهای شرکت اسکانیا را بیشتر بشناسیم.
مختصری از تاریخچه شرکت اسکانیا
اولین شروع شرکت اسکانیا به تاریخ ۱۸۹۱ بر میگردد، زمانی که یلیپ ورسن کارخانهای جهت ساخت واگنهای راه آهن تأسیس کرد. از طرفی در اوایل سال ۱۹۰۰ یک کارخانه دوچرخه سازی توسط گوستاو اریکسون راه اندازی شد، که نام آن را اسکانیا گذاشت. بعد از مدتی این کارخانه به سمت صنعت خودرو سازی پیش رفت و با شرکت یلیپ ورسن ترکیب شد.
رفته رفته شرکت اسکانیا به تولید اتوبوس هم روی آورد و تا سال ۱۹۲۰ تولیدات این شرکت به اتوبوس و کامیون اختصاص یافته بود. این روند همچنان تا شروع جنگ جهانی ادامه داشت، تا اینکه بعد از جنگ جهانی دوم آنها دوباره شروع به تولید اتوبوسها و کامیونها کردند و توانستند شهرت جهانی پیدا کنند.
کامیونها و اتوبوسهای اسکانیا از سه دهه قبل تا کنون در ایران نقش مؤثری داشته اند. شرکت عقاب افشان نماینده تولید اتوبوس و ماموت نماینده خودروهای سنگین سکوی پرتاب اسکانیا در ایران بوده اند. عقاب افشان از قبل تر نماینده قطعات یدکی محصولات اسکانیا بود و از آنجا که قیمت و کیفیت محصولات آن بسیار مناسب و درایران فراگیر شده بود، خیلی زود به بخش مهمی از نیازهای حمل و نقل مسافربری تبدیل شد. امروزه شاهد طیف گسترده ای از اتوبوسهای اسکانیا در ناوگان حمل و نقل بین شهری هستیم که با رضایت مندی رانندگان و مسافران همراه بوده است. در سامانه مستر بلیط و با خرید بلیط اتوبوس مستر بلیط میتوانید انواعی از این اتوبوسها را ببینید.
شرکت عقاب افشان در ایران با سه نوع از این اتوبوسها یعنی مارال ۴۲۱۲، مارال ۴۲۱۴ و درسا توانسته حضور خود را بیش از بیش پر رنگ تر کند. در ادامه میخواهیم این سه محصول را که از سری K اتوبوسهای اسکانیا هستند به شما معرفی کنیم.
اتوبوس مارال ۴۲۱۲
اتوبوس مارال ۴۲۱۴ اتوبوسی متوسط است که جهت استفاده در مسافتهای کوتاه ساخته و طراحی شده است. پیشرانه ای که در این خودرو تعبیه شده ۶ سیلندر و مجهز به اینترکولر و توربو شارژر میباشد. این پیشرانه توانایی تولید ۴۱۰ اسب بخار قدرت و ۲۰۰۰ نیوتن متر گشتاور را دارد. گیربکس به کار گرفته شده در این نوع اتوبوس ۸ سرعته اتوماتیک که مجهز به ریتاردر است و امکان تعویض دنده به صورت دستی نیز برای آن فراهم شده است.
شرکت عقاب افشان سه نوع مدل از این اتوبوس یعنی معمولی، وی آی پی تخت شو و وی آی پی نیمه تخت شو را روانه بازار میکند. در اتوبوسهای معمولی مارال ۴۲۱۲ تعداد صندلیها به جز راننده ۴۴ عدد، در VIP نیمه تخت شو ۳۰ عدد و در VIP تخت شو به ۲۵ صندلی میرسد.
بسیار از مسافران با خرید بلیط اتوبوس تهران از این نوع اتوبوس و امکاناتش برای مقاصد خود انتخاب میکنند. طول مارال ۴۲۱۲ حدود ۱۲.۵ متر که کلاس آن از ولوو سری B۹R پایینتر است. اما از نظر امکانات و تجهیزات میتواند با رقبای خود رقابت کند. این امکانات شامل سیستم تهویه هوا، یخچال و قهوه جوش، آئینههای برقی با سیستم گرمایشی و سیستم ضد سرقت هستند.
اتوبوس مارال ۴۲۱۴ LX
تفاوت مارال LX ۴۲۱۴ با مارال ۴۲۱۲، در قابل چرخش بودن یکی از محورهای عقب است. این قابلیت باعث میشود که اتوبوس برای گردش بسیار راحت تر عمل کند. طول این مارال ۱۴.۲ متر که اتوبوسهای معمولی آن قابلیت جا به جایی ۵۸ مسافر، و VIP آن نیز ۳۸ نفر ظرفیت دارد. لازم به ذکر است که شرکت عقاب افشان برای این نوع مارال وی آی پی تخت شو در نظر نگرفته و تنها وی آی پی نیمه تخت شو تولید میکند. مارال LX ۴۲۱۴ از نظر امکانات و تجهیزات تفاوت چندانی با مارال ۴۲۱۲ ندارد.
اتوبوس درسا
درسا از جدیدترین محصولات شرکت عقاب افشان میباشد که اتوبوسهای آن مختص مسافتهای طولانی و بین شهری است. از نظر پیشرانه تفاوتی بین مارال و درسا نیست و هر کدام از آنها ۶ سیلندر ۴۱۰ بخاری دارند. اتوبوسهای درسا از امنیت و آسایش بالایی برخوردار و موجب رضایت خیلی از مسافرانی بوده که از طریق خرید بلیط اتوبوس اصفهان از این نوع اتوبوس بهره برده اند. ظرفیت اتوبوسهای معمولی درسا ۴۴ صندلی، وی آی پی تخت شو ۲۵ صندلی و وی آی پی نیمه تخت شو ۳۰ صندلی است. امکانات و تجهیزات درسا همانند مارال شامل سیستم تهویه مطبوع گرمایشی و سرمایشی، مانیتورهای LCD همراه با دی وی دی پلیر، یخچال و قهوه جوش و سیستم الکترونیکی ضد سرق است. اتوبوسهای درسا از ترمزهای ضد قفل ABS بهره میبرد.
این مطلب، یک خبرآگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
نظر شما