در کمیسیون «علم در جهان اسلام» تبیین شد:

ویژگی‌های ۲ تجربه متفاوت مدیریت تولید علم مسلمانان

ویژگی‌های ۲ تجربه متفاوت مدیریت تولید علم مسلمانان

در همایش بین المللی گفت و گوهای فرهنگی در چشم انداز تمدنی ایران و جهان عرب بر ویژگی‌های دو تجربه متفاوت مدیریت تولید علم مسلمانان و تأثیر آن بر پیدایش ادوار تمدن اسلامی پرداخته شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی میرزایی در آئین اختتامیه همایش بین المللی «گفت و گوهای فرهنگی در چشم انداز تمدنی ایران و جهان عرب» که به همت مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در سالن شیخ طوسی این پژوهشگاه برگزار شد، به ارائه گزارشی از کمیسیون «علم در جهان اسلام» پرداخت.

وی گفت: در آغاز این پنل، آقای عمار طالبی به ارائه مقاله خود با عنوان «علم و گفت و گو در جهان اسلام» پرداخت و گفت او رابطه نزدیکی با متفکر اسلامی مالک بن نبی داشت. سپس با اشاره به عقب ماندگی علمی جهان اسلامی٬ طالبی از اصلاح نفس سپس اصلاح جامعه که در نتیجه به تمدن سازی منتهی می شود٬ صحبت کرد. وی اضافه کرد که استبداد و تفرقه سازی و تبعیت موانعی است که در پیش روی تمدن سازی و باید آنها را از میان برداشت؛ همچنین مشکل مصرف گرایی علم را مطرح و بر ضرورت ابتکار و تولید علم و تکنولوژی در جهان اسلام تأکید کرد.

رئیس کمیسیون «علم در جهان اسلام» تصریح کرد: از دیگر مقالات ارائه شده در این پنل، مقاله «ویژگی های دو تجربه متفاوت مدیریت تولید علم مسلمانان و تأثیر آن بر پیدایش ادوار تمدن اسلامی» نوشته محمد باغستانی بود که وی می‌گوید علم تمدنی از دو مرحله عبور کرده است؛ مرحله اول، زمانی که حکومت‌ها و مراکز علمی و بازار بدون هیچ چشم‌داشتی از تولید علم در دانشگاه‌ها حمایت می‌کردند و مرحله دوم٬ عصر نابودی علم در تمدن اسلامی می نامد، به خاطر اینکه حکومات‌ها و مراکز علمی توقعاتی از تولید علم دارند، و آنها از تولید علم در دانشگاه‌ها حمایت نمی‌کنند مگر منافعی برای آنها داشته باشد؛ بنابراین علم از مرحله علم معقول به علم تولید شده انتقال یافت.

وی افزود: محمد عثمانی به ارائه مقاله «دشواره رویارویی سنت و مدرنیته در اندیشه سید حسین نصر و طه عبدالرحمن» پرداخت؛ نویسنده با استناد به کتاب طه عبد الرحمن روح الحداثه معتقد است که جهان عرب توانست مشکل مدرنیته را حل کند، به خاطر اینکه با استعمار در تماس مستقیم بود؛ در صورتی که سید حسین نصر نتوانست این مشکل را درست بفهمد. وی به نخبگان ایرانی سفارش می‌کند که جهان عرب را بیشتر مطالعه کند.

حجت الاسلام والمسلمین میرزایی خاطرنشان کرد: نورالدین بولحیه با ارائه مقاله‌ای به گفت و گوی فرهنگی در جهان اسلام اشاره کرد و می‌گوید ایرانی‌ها توانستند به اندیشه‌ها و دیدگاه‌های نظری جامه عمل بپوشانند و در عرصه‌های علمی پیشرفت‌های چشمگیری کسب کنند؛ نویسنده این مقاله، جهان عرب را به بررسی تجربه انقلاب اسلامی به دور از اعتبارات مذهب گرایی و قوم گرایی دعوت کرد و می‌گوید ناکامی تجربه‌های اسلامی در جهان عرب، نخبگان اسلامی را به سوی سکولاریسم و الحاد سوق داد و تجربه انقلاب اسلامی تنها تجربه موفق در جهان اسلام می‌باشد.

کد خبر 4806248

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha