به گزارش خبرنگار مهر، میزگرد بررسی مسائل و مشکلات بانوان کشور در حوزه قوانین و اجرا عصر روز گذشته با حضور فریده اولاد قباد رئیس فراکسیون زنان مجلس، فاطمه ذوالقدر عضو فراکسیون زنان مجلس، فرشته روح افزا معاون فرهنگی اجتماعی زنان در شورای عالی انقلاب فرهنگی، فاطمه رهبر رئیس فراکسیون زنان مجلس در ادوار گذشته و توران ولیمراد فعال حقوق زنان در دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
هر چند که این میزگرد با جای خالی معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور همراه بود و علیرغم دعوت کتبی از وی و وعده ابتکار مبنی بر حضور خود یا نمایندهاش، هیچیک در این برنامه حضور نیافتند.
در این میزگرد پیرامون عملکرد فراکسیون زنان و معاونت زنان برای بهبود وضعیت بانوان و موضوعاتی نظیر افزایش حداقل سن ازدواج، قانون تسهیل ازدواج، اعطای تابعیت به فرزندان مادر ایرانی، مرخصی زایمان، شاخصهای عدالت جنسیتی، اشتغال و سیاستهای کلی جمعیت بحث و گفتگو شد.
مشکلات زنان در حوزه قوانین ناشی از چیست؟
اولاد قباد در پاسخ به این سوال که آیا مشکلات حوزه زنان به دلیل قانون گذاری نامناسب است یا اجرای نامناسب قانون، گفت: در اوایل مجلس دهم، فراکسیون زنان، با دو عملکرد قانون گذاری و نظارت بر اجرای قانون، فعالیت خود را شروع کرد. یکی از مهمترین لوایح ما، اعطای تابعیت به فرزندانی بود که مادر ایرانی و پدر غیر ایرانی داشتند، که مرتبط با آن، جلسات کارشناسی گذاشته شد و جلساتی را در خود فراکسیون داشتیم و لایحه مصوب شد.
وی افزود: لایحه دوم، لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان بود و در ارتباط با آن، مکاتباتی با قوه قضاییه برگزار شد؛ همچنین در این باره جلساتی را آقای رئیسی رئیس قوه قضائیه داشتیم.
ذوالقدر نیز در پاسخ به این سوال گفت: در مورد زنان و درخواستهای آنها به مسائل مختلفی پرداختیم. کاهش ساعت اداری بانوان و بازنشستگی با ۲۰ سال بدون محدودیت سنی ازجمله این موارد بود ولی شورای نگهبان به خاطر مشخص نبودن محل ردیف بودجه و صندوق بازنشستگی قبول نکردند.
وی افزود: بارها کاهش ساعت اداری خانمها برای آنان که زایمان و شرایط خاص دارند را پیگیری کردیم اما به نتیجه نرسید هرچند که باز هم دیوان عدالت اداری در حال پیگیری آن است.
عضو فراکسیون مجلس با اشاره بر حمایت از کودک و نوجوان، تلاش برای تصویب قانون مجازات اسید پاشی و اختصاص بودجه به بهداشت بانوان، اظهار داشت: برای تسهیل ازدواج پیگیریهای زیادی انجام دادیم. در مورد ازدواج، اشتغال و فرزندآوری وظیفه ما تذکر است و آن را انجام دادهایم.
روح افزا: معضل اصلی ضعف نظارت است
روح افزا نیز در واکنش به علت مشکلات حوزه زنان ابراز داشت: این نیست که قانون نداشته باشیم اما چون در مجلس تعداد خانمها کمتر است، وقت کمتری هم برای آنها گذاشته میشود. مشکل ما در حوزه قانون نیست بلکه نظارت بسیار ضعیف است.
وی افزود: کمبود بودجه عذر ناموجه دولت است از سوی دیگر ضعف عدم نظارت و عدم اجرا داریم. حتی در صورت اجرا هم بی نظمی در اجرا وجود دارد و هیچکدام از افراد مجرم محاکمه نمیشوند.
رهبر، نماینده ادوار مجلس نیز درباره این پرسش، اظهار داشت: قوانینی بوده که در مجلسها مطرح و تصویب شده است اما باید در نظر گرفت که نظارت بر اجرای قانون اهمیت و اولویت بیشتری دارد. مقام معظم رهبری تاکید بر اصلاح ساختار دارد که این ساختار به این معنی است که در حال حاضر ارگانها و سازمانهای زیادی از قبیل زنان، خانواده، ورزش و جوانان وجود دارند اما عملکرد زیادی دیده نمیشود.
وی ادامه داد: منظور مقام معظم رهبری همین است که این ساختارها به گونهای اصلاح شود که منجر به عملکرد شود. سیاستها و قانون گذاری ها در زمینه خانواده و جمعیت وجود دارد اما متاسفانه اقدامی در راستای اجرای آنها انجام نمیشود.
ولی مراد: در حوزه زنان خط مشی مشخصی نداریم
ولی مراد نیز در این باره گفت: بحث من فراتر از قانون گذاری و اجرا است. در بحث زنان با دو آسیب رو به رو هستیم؛ اول اینکه امور زنان و خانواده از زمان تشکیل چشمانداز و ماموریت مشخصی نداشته در نتیجه خطی مشی مشخصی هم وجود ندارد. ما این مسیر را در حوزه زنان و خانواده نه در بخش قانون گذاری و نه در نظارت بر اجرا داریم.
این فعال حوزه زنان تصریح کرد: مسیر برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک در حوزه زنان و امور خانواده وجود ندارد. دلیل مشخص نشدن این موارد این است که ما تعارض داریم. در صحبت چیزی میگوییم و در عمل متفاوت هستیم. آسیب دوم، نظارت بر اجراست. ما در حوزه زنان چون وظیفه و ماموریت مشخصی نداریم، نظارتی هم نمیتواند انجام شود.
۱۱ تا ۱۳ میلیون جوان پشت سد ازدواج
سوال بعدی دانشجویان درباره علت عدم اجرای قانون تسهیل ازدواج بود.
ذوالقدر در پاسخ به این سوال که با وجود گذشت ۱۴ سال از اجرایی نشدن این قانون، دولت چه اقدامی در این راستا و برای ازدواج جوانان انجام داده است، تصریح کرد: در مورد قانون تسهیل ازدواج که در مجلس هفتم مطرح شد، آقای پیمان فر مسئولیت آن را داشتند، وزارت خانهها هم همکاری کردند و کارهایی همچون مسکن ملی درحال انجام است. در مورد وام ازدواج نیز کمیسیون فرهنگی سال گذشته ۱۵ میلیون و امسال هم پیشنهاد ۵۰ میلیون وام را داده است.
وی افزود: اعمال ماده ۲۰۶ ای ین نامه را پیگیری کرده و مذاکراتی ازجمله نامه به اقای نوبخت را انجام دادهایم. مساله ازدواج اولویت اول است و نمایندگان مجلس از همان ابتدا پیگیری میکردند اما متاسفانه هنوز در این زمینه مشکلاتی داریم.
رهبر: سلیقهای رفتار کردن، علت عدم اجرای قوانین
رهبر نیز با بیان اینکه بزرگترین مشکل موجود برای اجرا نشدن قوانین، سلیقهای رفتار کردن است، خاطرنشان کرد: مشکل به ساختار اداری برمیگردد و اصلاح ساختار اداری مانع سلیقهای رفتار کردن است و باعث عدم اجرای صحیح قوانین به بهانههای مختلف میشود.
اولادقباد نیز با بیان اینکه یکی از رسالتهای مجلس نظارت بر حسن اجرای قانون است، در پاسخ به این پرسش عنوان کرد: هدف کشور و همه جناحها، حمایت از منافع ملی و مصالح عمومی کشور است. در قانون برنامه بودجه ۹۷، ۹۸ و ۹۹ با یک فشار انقباضی روبرو هستیم و باید الویت بندی کرد. ما در برنامه ششم توسعه، در ماده ۱۰۲ به تحکیم بنیان خانواده پرداختیم. از دانشجوهای فرهیخته میخواهم تا اخبار خانه ملت رو دنبال کنند چراکه ما باید پاسخگوی مردم باشیم.
روح افزا: ترویج ازدواج سفید در دانشگاهها به بهانه عدم تخصیص بودجه
روح افزا نیز دراین خصوص گفت: تابه حال شنیدهاید که شهرداری به جوانان وام ازدواج بدهد؟. مقدار پولی که برای وام داده میشود بسیار ناچیز است. در حال حاضر علاوه بر اینکه ازدواج را سخت کردهاند حتی شغل هم از جوانان گرفتهاند.
وی تاکید کرد: متاسفانه در بسیاری از دانشگاهها برای اینکه بودجه اختصاص ندهند، شاهد تلاش برای ترویج ازدواج سفید هستیم.
نظر شما